logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterownik LED do migania w różnych częstotliwościach i kolorach?

DJ MATI/RONNIE 04 Wrz 2007 08:00 1578 7
REKLAMA
  • #1 4248605
    DJ MATI/RONNIE
    Poziom 11  
    Mam w pokoju zainstalowane diody w różnych miejscach i chciałem do nich skonstruować jakiś sterownik żeby migały sobie w różnych częstotliwościach i i naprzemian kolorami. Przeszukałem elektrodę ale nic mi nie odpowiada tam jest najczęsciej na NE555 ale z zastosowaniem kilku diod które migaja raz jedna raz druga. proszę o jakies schmaty podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4248677
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Na jakie napięcie masz te diody?
    Proste sterowanie można zrobic wykorzystując mikrokontroler i napisać program,,który nie powinien być chyba za skomplikowany.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4248682
    DJ MATI/RONNIE
    Poziom 11  
    To są diody niebieskie i czerwone do ich zasilania mam zasilacz od komputera i do każdej diody mam rezystor odpowiednio dobrany do zasilania 12V. A o jaki mikrokontroler chodzi:?:
  • REKLAMA
  • #4 4248695
    cristof_w
    Poziom 17  
    Jak masz diody na 12 V to ok, podłączasz je do uC poprzez rezystory.
    Wystarczy tylko dobrać procek, napisac program do mruggania i to wszystko.
    Procek, dowolny, poczciwa '51 będzie ok.

Diodę przez rezystor podłaczasz, anodę diody przez rezystor do plusa zasilania, katodę diody bezpośredio do wyprowadzenia mikrokontrolera.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterownik LED do migania w różnych częstotliwościach i kolorach? Dioda.JPG (4.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4248731
    DJ MATI/RONNIE
    Poziom 11  
    cristof_w napisał:
    Jak masz diody na 12 V to ok, podłączasz je do uC poprzez rezystory.
    Wystarczy tylko dobrać procek, napisac program do mruggania i to wszystko.
    Procek, dowolny, poczciwa '51 będzie ok.

Diodę przez rezystor podłaczasz, anodę diody przez rezystor do plusa zasilania, katodę diody bezpośredio do wyprowadzenia mikrokontrolera.
    Pozdrawiam.

Spokojnie ja tu nie jestem elektronik. co to jest ta poczciwa 51:?: i jak napisac ten program:?: nie bardzo rozumiem o co chodzi :roll:
  • #6 4248747
    cristof_w
    Poziom 17  
    Poczciwa '51 to rodzina mikrokontrolerów serii 51.
    Np. taki procek jak AT89S52 spokojnie da radę. ja widzisz z technicznego punktu widzenia jest to bardzo proste:
    zasilanie diód 12V,
    zasilanie procka 5V,
    diody,
    rezystory,
    jakies dwa przyciski
    plus napisanie programu i to wszystko.
    Można by to oczywiscie zrobić analogowo, np. na timerze 555, ale wtedy potrzebna jest dużo większa liczba elementów itp. itd., czyli znacznie więcej pracy.
    A tak to jest kilka elementów.
    Od strony technicnej sprawa jest banalna, problemem może być tylko właśnie napisanie tego programu. Ale są w książkach przykłady, torche na necie tez coś jest.
    Jka coś to napisz do mnie na priv, może coś się wymyśli.
    Pozdrawiam.
  • #7 4248757
    DJ MATI/RONNIE
    Poziom 11  
    Teraz już czaje o co chodzi. Ale jedną taka kostka ile można wysterować diod?
  • #8 4249037
    cristof_w
    Poziom 17  
    Z procka masz 4 porty po 8 pinow, czyli tyle diod.
    Ale z jednego portu mozna kilka diod, tylko port ma ograniczoną wydajnosc pradowa, trzeba wyliczyc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy sterownika LED umożliwiającego miganie diod w różnych częstotliwościach i kolorach. Proponowane rozwiązanie opiera się na zastosowaniu mikrokontrolera, co pozwala na programowe sterowanie miganiem i zmianą kolorów diod. Diody są zasilane napięciem 12 V przez rezystory, a mikrokontroler zasilany jest napięciem 5 V. Jako mikrokontroler rekomendowana jest rodzina 8051, np. model AT89S52, który posiada wystarczającą liczbę portów (4 porty po 8 pinów) do sterowania wieloma diodami. Podłączenie polega na łączeniu anod diod przez rezystory do plusa zasilania, a katod do wyprowadzeń mikrokontrolera. Wskazano, że analogowe rozwiązania oparte na układzie NE555 są bardziej skomplikowane i wymagają większej liczby elementów. Głównym wyzwaniem jest napisanie odpowiedniego programu do mikrokontrolera, który umożliwi sterowanie miganiem i kolorami diod. Z jednego portu mikrokontrolera można sterować kilkoma diodami, jednak należy uwzględnić ograniczenia prądowe portów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA