logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DSR 3201/91 - Brak programów, problem z tunerem po wymianie

kgasior 05 Wrz 2007 16:08 2878 4
REKLAMA
  • #1 4253115
    kgasior
    Poziom 2  
    Wymieniałem już 2 razy tuner Philipsa u dystrybutora Cyfry i padł mi 3. Za każdym razem uszkodzenie było to samo tzn. tuner się uruchamiał ale pokazywało się na ekranie brak programów. Z pilota nie dało się wejść do menu tunera, działały tylko klawisze numeryczne. Pilot był na pewno sprawny. Nie udało mi się dowiedzieć od Cyfry co padło i co mogło być powodem takich usterek.
    Za pierwszym razem stało mi się to po 6 miesiącach, później po dwóch, a ostatnio po tygodniu.

Mam następującą instalację konwerter Quad Intrastar do niego podłączone trzy tunery Philips 3201 Cyfra, Echostar 606 Polsat i karta Skystar 2 w komputerze. Komputer z philipsem jest połączony poprzez spliter kupiony na allegro w www.vicam.pl na picach ,żeby odbierać Cyfrę.

Zauważyłem, że gdy podłączałem kabel satelitarny do komputera to lekko mnie "pokopało", więc zacząłem szukać urządzenia, które sieje. Znalazłem, że w gniazdku antenowym na zewnętrznej stronie na masie telewizora Gruding mam napięcie 27V, które poprzez kabel euro przechodzi na obudowę tunera Philips, a później na kabel i dalej. Podobnie jest z telewizorem Thomson tylko mniejsze
    napięcie 8,5 V. Komputer mam uziemiony tzn. podłączony do gniazdka z bolcem (instalacja elektryczna nowa) i obudowa nie sieje. Niestety nie wiem kiedy nastąpiła usterka tunera ,gdyż ja nie używam tego tunera.
    Wydaje mi się, że mogło to nastąpić wtedy gdy całkowicie wyłączyłem komputer tzn. wyłączyłem listwę zasilającą. Wtedy cała instalacja nie była uziemiona.
    Tuner Philipsa był intensywnie używany tzn. chodził czasami i 20 godzin na dobę i dość często były przełączane programy.

Gniazdko antenowe w Grundingu było wymieniane przez serwisanta.

Mam kilka pytań.

Czy takie napięcie z telewizora 27V może spowodować usterki w tunerze?
    Ewentualnie czy splot przypadku uszkodzenie kabla antenowego tzn. zwarcie oplotki z masą i brak uziemienia z napięciem z telewizora może te usterki spowodować?

Czy jest normalne ,że na zewnętrznej stronie gniazdka antenowego jest napięcie 27 V?

Czy ,żeby się zabezpieczyć przed podobnymi przypadkami najlepiej uziemić np: obudowę tunerów do bolca w gniazdku elektrycznym?

Czy może spliter w jakiś sposób zawinił choć chodził bez zarzutów a tuner reagował po usterce na to czy jest karta czy nie?

Czy zwarcie oplotki kabla koncentrycznego z żyłą może uszkodzić tuner?

Z góry dziękuję za odpowiedzi na te pytania
  • REKLAMA
  • #2 4258537
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Raczej nie powinno być tego napięcia 27V. Komputer jest "uziemiony" nawet wówczas, gdy listwa jest wyłaczona.
    Możesz soróbować zrobić tak: rozłączasz poszczególne urzadzenia, a później po kolei podłączasz, sprawdzając, czy pojawiło się "lewe" napięcie. Oczywiście przed rozłączaniem, czy łączeniem urządzenia są wyłączone.
  • REKLAMA
  • #3 4258690
    kgasior
    Poziom 2  
    Właśnie tak sprawdzałem tzn. rozpinałem wszystkie kable z urządzeń tzn euro i kable koncentryczne i mierzyłem napięcie miernikiem przykładając kable do obudowy urządzeń i kaloryfera
    Na masie telewizora Grunding mam 27V , a na masie Thomsona mam
    8,5V.

W obydwu telewizorach było coś naprawiane, oczywiście przez serwisanta.
    tzn. w grundingu była wymiana gniazdka antenowego.
    W thompsonie była inna naprawa związana z tym że na zewnątrz budynku odpiął się kabel zerowy i poszło pare urządzeń.

Właściwie to nurtują mnie tylko dwa pytania

Czy takie napięcie może uszkodzić podzespoły w tunerze Philipsa?

I czy gdy takie napięcie na masie telewizorów powoduje uszkodzenia innych urządzeń to wystarczy uziemić te urządzenia, czy jednak wezwać serwisanta do telewizorów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4262703
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Jeśli niektóre scalaki pracują zasilane napięciem 5V czy 12V, to chyba oczywiste, że 27V może im zaszkodzić.
    Nie sądzę, aby te "dziwne" napięcia pojawiły się po naprawach sprzetu, więc serwisanta nie ma sensu wzywać. Może być to raczej wina "nieuziemionych" metalowych części TV czy tunera. Nic nie stoi na przeszkodzie, ażeby spróbować je "uziemić", tzn. podłaczyć do zacisku tzw. "bolca" w gniazdku elektrycznym, z którego jest zasilane dane urządzenie.
  • #5 4268299
    kgasior
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
REKLAMA