logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie.

darrrrek 05 Wrz 2007 21:45 4008 22
REKLAMA
  • #1 4254431
    darrrrek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Witam !

Wykonuje płytki PCB metodą fotochemiczną, jednostronne, wiercenie.
    Mogę także wykonać montaż elementów, oraz zaprojektować PCB według schematu.

Ceny:
    0,20 zł za 1cm2 i taniej, zależne jest to od projektu, zatem jesli jest ktos zainteresowany prosze o przeslanie projektu a ja odpowiem za ile moge wykonac plytke. Przy wiekszej ilosci schodze znacznie z ceną.

Pytania prosze przesyłac na PW lub maila: darrrrek(_at_)interia.pl
    Załączniki:
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. Obraz 006.jpg (268.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. plytka 007.jpg (20.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. plytka 006.jpg (45.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. plytka 005.jpg (35.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. plytka 004.jpg (13.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. plytka 002.jpg (35.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. plytka 001.jpg (54.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wykonam płytki PCB, pojedyńcze sztuki lub małe serie. Obraz 002.jpg (71.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4254701
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A jakiś cenniczek, koszty wysyłki itp, itd ?
  • #3 4254741
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    podaj przykładowo cenę płytki 10cm x 10cm
    bez wiercenia itd... sama płytka...
  • REKLAMA
  • #4 4254758
    darrrrek
    Poziom 22  
    0.20 zł za 1 cm2 bez cynowania, z wierceniem
    0.25 zł za 1 cm2 z cynowaniem + wiercenie
    0.18 zł za 1 cm2 bez wiercenia, bez cynowania
  • #5 4254786
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    czym cynujesz płytki?
    wykonujesz też nadruki warstwy elementów?
  • #6 4254828
    darrrrek
    Poziom 22  
    Warstwe opisową moge robic ale dopiero za okolo 2-3 tygodnie. Jednak nie była by ona robiona na tej zasadzie co w fabrycznych płytkach, opis byłby wywołaną emulsją koloru niebieskawego. Nie posiadam sita do wykonywania warstwy opisowej białą farbą.

Cynowanie chemiczne

Dodano po 2 [minuty]:

w niedalekiej przyszłości bede tez wykonywał płytki dwustronne bez metalizacji.
  • REKLAMA
  • #7 4255127
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    A gdzie kolega na mapie sie znajduje?
  • #8 4255322
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    scieżki minimum 2mils, pady minimum 60 mils

Nie przesadziłeś z tymi 2milsami? :wink: Firmy specjalizujące się nie chcą schodzić poniżej 6mils a niektóre nawet 10 :wink: Rozumiem że 2mils to minimalna szerokość scieżki i odstęp między nimi?
  • #9 4255859
    darrrrek
    Poziom 22  
    Cytat:
    Nie przesadziłeś z tymi 2milsami? Wink Firmy specjalizujące się nie chcą schodzić poniżej 6mils a niektóre nawet 10 Wink Rozumiem że 2mils to minimalna szerokość scieżki i odstęp między nimi?

Nie przesadzilem :) zrobilem testy jak to wychodzi i jest OK, mysle ze nawet 1 mils by wyszedł. Co do pytania, minimum 2 milsy a 4 milsy przerwy pomiedzy sciezkami.
  • #10 4256463
    ziomal_87
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    darrrrek napisał:
    Witam !

Wykonuje płytki PCB metodą fotochemiczną, jednostronne, cynowanie, wiercenie, scieżki minimum 2mils, pady minimum 60 mils.

pozwolisz ze Cie wysmieje? nawet jesli to ma sie skonczyc warnem lub banem dla mnie.....
    <hahahahahahahahahaha> rotfl LOL i OMG to nie ta bajka chyba Ci sie milsy z mm pomylily :P albo skoro twierdzisz ze dajesz rade pokaz foto tego!!
  • #11 4256706
    aelektronik
    Poziom 12  
    1 mils to fizycznie niemożliwe ze względu na grubość miedzi i podtrawienia. Twierdzisz że wytrawisz ścieżki 0,0254 mm z izolacją 0,1mm
    Jesteś pewien że bezbłędnie wytrawisz dziesięcio centymetrową magistralę 8 bitową z dokładnością do 2 milsów??
    Cena też nie powalająca. 25zł /dm to standard (< 1dm) z dokumentacją,powierceniem,soldermaską, opisami i fakturką :]

Może Ziomal za ostro pojechał ale ma rację :(
  • #12 4258086
    darrrrek
    Poziom 22  
    aelektronik napisał:

Cena też nie powalająca. 25zł /dm to standard (< 1dm) z dokumentacją,powierceniem,soldermaską, opisami i fakturką :]

Chetnie poznam tą firme :) najtansza jaką znam oferuje to w cenie 50 zł brutto.

Dodano po 3 [minuty]:

poza tym nie rozumiem komentarzy :) ktos kto jest zainteresowany podepnie sie prywatnie, i sie dogadam. Na zainteresowanie nie narzekam a wszystkie wypowiedzi tutaj ignoruje wiec szkoda trudu :)

Pozdro
  • #13 4258908
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    plytka 001.jpg jest 2 mils - widać po prawej takie jakby wzory testowe...

mi się podobają ogólnie, tylko cena troszkę duża ( jak dla mnie, amatora ), ale jak ktoś robi kilka/kilkanaście płytek albo jedną dużą i skomplikowaną to wydaje się ok :)

Dobra koniec tematu :)
  • REKLAMA
  • #14 4259033
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    A koszty wysyłki? Skad jestes?
  • #15 4259493
    ziomal_87
    Poziom 18  
    Ok prosze zrób test dla mnie i wyslij zeskanowana plytke tu na elke w jakosci 600dpi. Jezeli sie uda to na milion procent bedziesz miec duza klientele. Dolaczam plik z projektem. Jesli szkoda Ci materialu to ja zaplace za wykonanie tego (w razie co wycena na PW).... plytka jest malych wymiarow w formacie gerber wysokosc to 180mils(kontrolnie) format zapisu 2:4 Angielski
    Załączniki:
    • test.zip (979 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4261442
    darrrrek
    Poziom 22  
    ziomal_87 jesli jest to mozliwe, przeslij plik w formacie PDF, wydrukuj go PDFCreatorem, lub PCB. Mam problem z jego otwarciem.

Jestem z Oświęcimia, cena wysyłki zalezy juz jedynie od Was (priorytet, ekonomiczna,jako paczka, list...itd).

Dodano po 22 [minuty]:

dobra juz mam w PDF'ie, sam jestem ciekaw jak to wyjdzie, ale test zrobie dopiero jak bede miał kilka swoich płytek do wywołania, bo laminaty mam w kawałkach 20x20(juz pokryte emulsją swiatłoczułą) i szkoda marnowac dla płytki 5mmx7mm. Chyba ze ktos posiada schemat PCB fajnego zestawu uruchomieniowego dla Atmegi8/16/32 ?? na płytce jednostronnej to wtedy moge test wykonac gdzies obok na laminacie.
  • #17 4261750
    dulin7
    Poziom 16  
    a na jakiej grubosci(grugosc miedzi) laminacie to robisz??
    Czy jest mozliwosc wykonania solder maski??
    Pozdrawiam!!!
  • #18 4264088
    darrrrek
    Poziom 22  
    niestety bez solder maski
    grubosc laminatu 1,5mm FR4 (szklano epoksydowy)
    grubosc miedzi 35 um

Jutro wyjezdam na 2 tygodnie ! nie bede do powrotu odpisywał
  • #19 4264946
    kafka
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    A czym cynujesz te płytki? Chyba nie odpowiedziałeś...
  • #20 4265338
    darrrrek
    Poziom 22  
    darrrrek napisał:

Cynowanie chemiczne
  • #21 4265599
    dulin7
    Poziom 16  
    A czy na specjalne zamowienie da sie zrobic na laminacie z miedzia ok 100um?? bo te 35 to malo takie pospolite maja chyba 70um??
    Pozdrawiam!!!
  • #22 4265617
    ziomal_87
    Poziom 18  
    Maski mozna nabyc u petersa http://www.peters.de/ tyle, ze w ilosciach produkcyjnych ;p

Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    Przed "że" stawiamy przecinek ;)
    [_P_]

=====
    Z wielka checia bym mogl uzywac ą, ę, ś, ł itd. tyle ze pracuje na takim a nie innym sprzecie w pracy gdzie nie ma oto tych liter polskiego alfabetu. A praw administratora brak ;p wiem ze to niechlujnie wyglada. przecinki i wielkie litery zgoda bo to czyste niedbalstwo, zaraz je poprawiam :P
  • #23 4322551
    darrrrek
    Poziom 22  
    Witam, wrócilem z wyjazdu. Zainteresowanych zapraszam na PW lub maila.

Podsumowanie tematu

✨ Oferowana jest usługa wykonania jednostronnych płytek PCB metodą fotochemiczną z wierceniem, możliwością montażu elementów oraz projektowania PCB na podstawie schematu. Ceny zaczynają się od 0,18 zł za cm² (bez wiercenia i cynowania) do 0,25 zł za cm² (z cynowaniem chemicznym i wierceniem), z możliwością negocjacji przy większych seriach. Minimalne wymiary ścieżek to 2 milsy, a odstępy między nimi 4 milsy, co zostało potwierdzone testami. Laminat to FR4 o grubości 1,5 mm z miedzią 35 µm. Nie jest wykonywana solder maska ani nadruk białą farbą, ale możliwy jest opis warstwy elementów wywołaną emulsją koloru niebieskiego. W przyszłości planowane jest wykonanie płytek dwustronnych bez metalizacji. Koszty wysyłki zależą od klienta i formy przesyłki. Dyskusja zawierała pytania o szczegóły techniczne, w tym o cynowanie chemiczne oraz możliwość wykonania płytek na laminacie z miedzią o grubości około 100 µm. Testy i próbki są możliwe po wcześniejszym kontakcie i przesłaniu projektu, preferowany jest format PDF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA