logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć smary z rąk po pracy? Szukam skutecznego środka ochronnego

ma3-4ysz 08 Wrz 2007 12:53 17785 17
REKLAMA
  • #1 4262398
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Witam
    W pracy codziennie taplam się w smarach i już nawet na weekendzie nie mogę się pozbyć pozostałości smarów z rąk.
    Niedawno widziałem jak serwisant zanim zaczął demontować hydraulikę w maszynie natarł ręce czymś co miało konsystencję wazeliny i kolor pasty BHP. Po pracy elegancko umył ręce mydłem w zimnej wodzie. Ciekawi mnie co to za środek? Czy może zna ktoś jeszcze jakieś inne sposoby na ten problem?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4262428
    Trafo888
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Wiesz co ja robię by pozbyć się smaru z rąk? Najpierw spryskuję dłonie WD40 lub czymś podobnym i dokładnie wcieram. Spray rozpuszcza smar i pozostawia coś w stylu śluzu. Płuczę dłonie w ciepłej wodzie, następnie by usunąć resztki WD40 myje je w paście BHP i płuczę. Ewentualnie przecieram łapy pumeksem. Metoda sprawdzona i w moim przypadku zawsze działa.
  • #3 4262521
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    1. Ochrona rąk -> gogle: "rękawice biologiczne"
    2. Pozbywanie się smaru - czasami pomaga trochę ... świeżego smaru ŁT4 !
    Wcierać bez wody i wytrzeć, później umyć tradycyjnie.
    Różne środki chemiczne (rozpuszczalniki, WC kamień i rdza, benzyna -
    nieraz też, ale bardzo niszczą skórę (stosować w ostateczności, po nich
    dokładnie kilka razy umyć tradycyjnie)
  • #4 4262561
    rezystors
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    U mnie to samo, smary to problem. Co do różnych srodków chemicznych to dośc radykalne rozwiązanie. Wysuszanie skóry, pękanie jej aż do mięsa. Co przy częstym używaniu musi nastąpić. Trzeba dbać, kremować (nie ma pęknięć brud nie wnika ), jakiaś przepierka, a o ile to możliwe to jakieś rękawiczki. Rękawice biologiczne o ile nie ma kontaktu z wodą.
  • REKLAMA
  • #5 4262633
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Jest taka pasta proszkowa od smaru specjalnie dla mechaników. Po 10kg pojemnik jak sie nie myle.
  • #6 4262637
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Czysty olej + trociny z tartaku, sprawdzona metoda na praktykach (mechanik).
  • #7 4262695
    jogaczew
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Posmaruj ręce margaryn a albo innym tłuszczem poczekaj chwilkę aż wszystko sie przeżre i umyj ręce ludwikiem.
  • REKLAMA
  • #8 4262782
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Przed pracą posmarować kremem, najlepiej ochronnym.
    Po robocie pasta BLACK OUT - nie ma lepszej!
  • #9 4265231
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Po robocie też staram się usuwać zabrudzenia stopniowo środkami, które ostateczne usuwa BHP i mydło, to głównie olej hydrauliczny (dostępność) a potem ludwik (bo też jest dostępny). W domu olej napędowy lub gazolina bo nie wysuszają tak skóry jak bęzyna. Biologiczne rękawice odpadają, bo w trakcie pracy mam kontakt z gorącą wodą, a właściwie zawiesiną flegmy poolejowej w gorącej wodzie, smarów, hydrolu, pyłów drobnych jak cement i tłustych jak sadza, piasku i wszelkich pospolitych paskuctw po rdzę. Często trzeba dotykać czegoś czystego więc szybko przecieram ręce szmatą wcierając tą mieszaninę wszystkiego w pęknięcia w resztkach naskórka i to jest prawie nie do usunięcia. Tego to nawet ŁT4 do łożysk tocznych nie bierze.
    Pozostaje spróbować WD40 lub margaryny, mechaniczne środki typu szczotka, pumeks czy nawet trociny to katusze, pod koniec tygodnia to nie mam naskórka – odcisków palców nie zostawiam :).
    Cytat:
    Przed pracą posmarować kremem, najlepiej ochronnym

Czy ten krem ma jakiś specjalny bajer dla mechaników czy zwykły kosmetyczny? Jeżeli jakiś bajer to jaką ma nazwę handlową, bo te kosmetyczne nie dają zauważalnych rezultatów.
    Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam
  • #10 4265658
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Ja używam Krem do rąk ochronny glicerynowo-cytrynowy Kolastyna
    Po robocie w smarach rozcieram na rękach kilka kropel oleju silnikowego (resztki z butelki), rozcieram i wycieram szmatą(czyściwem).
    Póżniej myję pastą BLACK OUT. Efekt przyzwoity.
  • #11 4266184
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Pasta BHP wymieszana z trocinami. Ale takimi drobniutkimi. Ręce czyści idealnie. Nie znam lepszego środka :D
  • #12 4266373
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    A nie lepiej zostać politykiem ?, ich ręce są zawsze czyste tylko sumienie im się czasem brudzi. :D

A tak poważnie to jeśli chodzi o olej to raczej jadalny bo te pozostałe zawierają dodatki które mogą przez skórę wnikać do naszego organizmu a zdrowotnych właściwości raczej nie posiadają. Tak można usunąć wszystkie rodzaje farb lakierów itp. mam wrażenie że olej wchodzi w naszą skórę i podsiąka „od spodu” do tego co się przylepiło do naszej skóry i dzięki temu te paskudztwa odpadają. Dodatkową zaletą w porównaniu do benzyn , nafty , itp. rozpuszczalników ręce nie śmierdzą . Przede wszystkim należy pamiętać że suche i spękane ręce przed pracą należy koniecznie nasmarować wazeliną , margaryną , olejem itp. ważne żeby ten brudny tłuszcz ( smary oleje ) niedostawały się na suchą skórę bo wsiąkają i potem jest problem z domyciem. Jeśli chodzi o rękawice biologiczne to gdzieś trafiłem na takie które się zmywają dopiero jakimś specjalnym „zmywaczem” kupowanym razem z nimi. Niektórzy twierdzą że na trudne do domycia ręce najlepsze jest zmywanie naczyń , osobiście nie testowałem. :D
  • #13 4266485
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    przed praca delikatnie rozetrzyj mala ilosc pasty bhp na rekach i zaczekaj az podeschnie myje sie pozniej az milo
  • #14 4267236
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Mycie garów to owszem "wypiększa" ręce - poprostu pozbawia zabrudzonej skóry. Na dłuższą metę to roentgena rąk nie trzeba by robić bo kości tylko zostaną.
    Będę próbował co sie da. Niby taki banał a trochę sposobów sie nazbierało.
    Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 4267461
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Istnieje jeszcze jeden sposób. Swojego czasu też paćkałem się w silnie brudzących smarach i olejach. Sposób na to taki miałem: krem wazelinowy i pudełko jednorazowych rękawiczek latexowych. Jak nasmarujesz ręce, założysz rękawiczki to po pierwsze ręce szybciej się goją, po drugie nawet jak jest wżarty tłuszcz w skórę to wyjdzie bez problemu z kremem, i wreszcie po trzecie nawet jak coś wleci do rękawiczki to zdejmujesz i bez problemu umyjesz rękę... jest cały czas tłusta. A pudło rękawiczek, 100 sztuk to wydatek coś 20 zeta...
  • #16 4267585
    serwal
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Słyszałem o takim patencie z lat 80-tych.
    Zaznaczam słyszałem.
    Pasta BHP wymieszana z olejem wazelininowym lub innym taniem w stosunku 2/1. Taka mieszaniną dokładnie trzeć dłonie po czym wytrzeć w szmaty, nie wolno urzywać wody. Nastepnie ręce umyć w czytej pascie BHP z wodą.
  • #17 4270125
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Natarcie rąk pastą BHP przed robotą i przetarcie szmatą ta żeby wyschło to jak narazie daje dosyć zadowalające rezultaty.
    Jak gdzieś przechwycę wazelinę to i z nią spróbuję, nawet pomieszam z BHP o ile sie nie będzie emulgować mocno.
  • #18 4270149
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    W warsztacie naszczęście mamy dość duże ilości benzyny ekstrakcynej, myje i czyści jak nic.

Oczywiscie po tym zabiegu kremik, jeżeli po dwóch dniach niechcesz starcić skóry.

Jeżeli "słabsza" robota to tylko pasta bhp z drobnym żwirkiem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznych metod usuwania smarów z rąk po pracy oraz środków ochronnych zapobiegających wnikaniu zabrudzeń w skórę. Zalecane jest stosowanie przed pracą kremów ochronnych, w tym wazeliny lub margaryny, które tworzą barierę ochronną. Po pracy popularne są pasty BHP, często w połączeniu z dodatkami takimi jak trociny, olej wazelinowy lub olej silnikowy, które ułatwiają rozpuszczenie i usunięcie smarów. Do zmywania smarów stosuje się także rozpuszczalniki, takie jak WD40, benzyna ekstrakcyjna, olej napędowy czy gazolina, jednak ich użycie wymaga ostrożności ze względu na wysuszające działanie na skórę. Mechaniczne metody, takie jak pumeks czy szczotka, są skuteczne, ale mogą uszkadzać naskórek. Rękawice biologiczne są polecane, lecz w warunkach kontaktu z gorącą wodą i smarami mogą być niewygodne. Wskazane jest regularne nawilżanie i kremowanie skóry po pracy, aby zapobiegać pękaniu i podrażnieniom. Wśród wymienionych preparatów szczególnie polecana jest pasta BLACK OUT oraz krem ochronny glicerynowo-cytrynowy Kolastyna. Metody łączące ochronę przed pracą i skuteczne usuwanie zabrudzeń po pracy dają najlepsze efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA