logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor Siesta 3 - obraz od połowy w dół prawie czarno-biały, co sprawdzić?

Jacek Kujawski 08 Wrz 2007 23:46 1359 7
REKLAMA
  • #1 4264258
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Ostatnio naprawiałem TV jak w temacie - wszystko udało się zrobić poza pewną niewłaściwością obrazu. Mniej więcej od połowy obrazu w dół przez jakieś 15 cm obraz jest prawie czarno biały. Piszę, że prawie bo kolory ma ale wyglądają one tak jakby nasycenie kolorów zmniejszyć do minimum. Elki wszystkie podmieniłem, i tak naprawdę to nie mam specjalnie pomysłu gdzie i czego szukać dalej.
  • REKLAMA
  • #2 4264817
    kg.
    Poziom 18  
    Witam. Sprawdź napięcia z przetwornicy. Reguluj pr-kiem i patrz co się dzieje.
  • REKLAMA
  • #3 4264943
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Napisz które elki wymieniłeś ?
  • REKLAMA
  • #4 4265182
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Nie napisał kolega co naprawiał jezeli jednak wymieniał kolega trafopowielacz to proponuje rozejrzec sie za innym egzemplarzem lub zamiennikiem
  • REKLAMA
  • #5 4277741
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Jeśli chodzi o elki to wymieniłem wszystkie na płycie głównej. Trafo też podmieniałem, ale sprawdzałem też obraz jeszcze na innym trafie i jest to samo.
  • #6 4277822
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    czy poprawnie działa układ rozmagnesowania kineskopu???
  • #7 4280830
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Wydaje mi się, że rozmagnesowanie działa bez zarzutu ale jeszcze przyjrzę się dokładniej.
  • #8 4281367
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Jak masz 2 tv to postaw je kineskopami do siebie odczekaj by wystygły pozystory np 5 min. Włącz zasilanie w sprawnym tv nastąpi rozmagnesowanie dobrego tv oraz siesty Podaj do czego doszedłeś przy tym eksperymęcie!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Unimor Siesta 3 występuje problem z obrazem, gdzie od połowy ekranu w dół przez około 15 cm obraz jest prawie czarno-biały z bardzo niskim nasyceniem kolorów. Wymieniono wszystkie elektrolity na płycie głównej oraz transformator (trafopowielacz), jednak problem pozostał, także przy użyciu innego transformatora. Sugerowano sprawdzenie napięć z przetwornicy oraz regulację potencjometru. Poruszono również kwestię działania układu rozmagnesowania kineskopu, który według autora działa poprawnie, ale wymaga dalszej weryfikacji. Zaproponowano eksperyment z dwoma telewizorami ustawionymi kineskopami do siebie, aby sprawdzić wpływ rozmagnesowania na problem z obrazem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA