logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża AIWA - zacinający się mechanizm kasety w prawej kieszeni, jak naprawić?

Crusi 10 Wrz 2007 13:45 2640 3
REKLAMA
  • #1 4269074
    Crusi
    Poziom 11  
    Mam problem z magnetofonem w wiezy AIWA. Po wlozeniu kasety do prawej kieszni (tej z nagrywaniem) i wcisnieciu PLAY mechanizm chce ruszac ale jakby sie zacina. Objawia sie to kilkukrotnym strzelaniem i zatrzymaniem, po czym do wylaczenia magnetofon nie reaguje na nic i ciezko otworzyc kieszen. Po wlaczeniu automatycznie strzela tak jak po wcisnieciu PLAY. Po otwarciu wiezy i obadaniu sprawy odkrylem ze jest tam taki czarny wiekszy trybik ktory ma 3 wyzlobienia bez zabkow. W lewej kieszni po wlaczeniu przeskakuje do wyzlobienia i dziala normalnie. Ten zacinajacy sie przelatuje tylko troszke ale nie dochodzi do wyzlobienia, tylko zatrzymuje sie przed nim i zacina. Jak sie przesunie palcem to dziala normalnie. Co moze powodowac takie zacinanie? Zalezy mi na naprawieniu tej kieszeni bo potrzebuje nagrac pare kaset. Z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4270757
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Sprawdź paski napędowe-może poluzowały
  • REKLAMA
  • #3 4272117
    klasewicz
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś podobny problem z wieżą LG. Powodem był uszkodzony mechanizm obracania głowicy (czytającej dane z taśmy). Powinna się ona obrócić o 180 stopni przy zadziałaniu AutoRewesru,ale sie często blokowała i nie można było używać normalnie tej kieszeni (2-ga kieszeń bez AutoRewersu działała dobrze).

Aby to "naprawić" musiałem złapać 2 palcami głowicę i okręcić ją o 180 stopni i wcisnąć PLAY (miałem 50% szans, że wcisnę PLAY w dobrą strone,ale w końcu udało się trafić). Blokowała sie także kieszeń i aby wyjąć kasetę musiałem podwadzić kieszeń śrubowkręcikiem i jeszcze raz wcisnąć STOP/EJECT. Od tamtej pory nie używam w tej kieszeni AutoReversu

Popróbuj poruszać głowicę i może też Ci sie uda...
  • #4 4273587
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    coś tutaj ostatni kolega "nawija" iż głowica obraca się o 180° z tego co ja
    się orjętuje to przy zmianie kierunku przewijania taśmy/odtwarzania/
    zmienia się tylko rolka dociskowa a także wał napędowy i koła pośrednie
    które napędzają zwijanie taśmy w odwrotnym kierunku.
REKLAMA