A moja teoria spiskowa zaczęła się 12 czy 13 września 2001, jak szukałem informacji o WTC, to natrafiłem na wywiad na stronach CNN z Larrym Silversteinem, dzierżawcą WTC, który powiedział coś co mnie bardzo zdziwiło a potem obudziło podejrzliwość trwającą twardo do dziś.
Otóż gość ten powiedział od czego ubezpieczył WTC. Pożar, awarie czy nawet zamach terrorystyczny to było zrozumiałe znając historię obiektu ale on się ubezpieczył od UTRATY WPŁYWÓW. Zastanowiło mnie wtedy jak trzeba być przewidującym, by w kompleksie finansowym, gdzie działało ponad 400 firm przelewających forsę jak Niagara wodę, ubezpieczyć się od UTRATY WPŁYWÓW, tj. założyć, że wszystkie lub większość działających tam firm nagle przestanie płacić za czynsz ...
Od tego czasu czytam i czytam, i utwierdzam się w tym co pokazał film Loose Change (szczególnie ten ostatni)
Pomijając już nawet wszystkie mniej lub bardziej próby przekonywania mnie: ja jestem w stanie sobie wyobrazić, że te wieże WTC się mogły zawalić ale jedno co mnie powstrzymuje od uwierzenia w to wyobrażenie to to, że one się NIE MOGŁY ZAWALIĆ W TEN SAM SPOSÓB !!!
Nie chodzi, o to, że one były mniej więcej tej samej konstrukcji ale o to, że zostały uszkodzone w różny sposób, co narzuca bardzo różny rozkład sił działających na konstrukcję:
WTC1 (wieża północna) dostała przez środek w okolicach 96 piętra (uszkodzenia 94-98 )
WTC2 (wieża południowa) dostała podcięcie boczne w okolicach 81 piętra (uszkodzenia 78-84)
różnica wynosi 15 pięter czyli 15*12 stóp (wys. piętra) czyli prawie 55 m (≈1/8 wysokości budynku)
Poza tym, jak widać na filmach, dziwnym trafem wieża południowa najpierw zaczęła się walić tak jakby sugerowało podcięcie (widać łamanie się górnej części) a potem nagle zmienia zdanie i wszystko wali się w dół.
Co zatrzymało rozpędzoną łamiącą się część nad miejscem trafienia przed leceniem dalej w tę stronę ?
WTC1 (wieża z anteną) wali się jeszcze dziwniej. Widać schodzącą pionowo w dół antenę i nieruchome ściany boczne, które dopiero później zaczynają się składać. Otóż jest to o tyle dziwne, że na piętrach 106 do 110 był dotatkowy system kratownic, zainstalowanych tam nie tylko dla usztywnienia konstrukcji na działania wiatru ale także właśnie po to, by wspierać łoże 110 metrowej anteny (w obu wieżowcach była taka sama konstrukcja). Więc nawet jeżeli nawet zostało uszkodzonych kilka wewnętrznych kolumn rdzenia to i tak antena opierała się na tych kratownicach, także opartych o ściany zewnętrzne a te nie osiadały jako pierwsze ... dziwne, poza tym tam było 47 kolumn w rdzeniu technicznym budynku niektóre miały 35 na 91 cm ,,, trudno sobie wyobrazić, że te kolumny nagle zaczęły tak równomiernie osiadać a jeżeli nawet to mogły osiadać do momentu spotkania się z ich kontynuacją poniżej miejsca trafienia ....
Samoistne równomierne walenie się stropów też jest mało prawdopodobne, bo to wymagało by równomiernego obcinania się stropów na obwodzie zewnętrznym (≈252 m) i obwodzie rdzenia technicznego (≈136m). Poza tym rdzeń techniczny miał oddzielną konstrukcję od stropów użytkowych.
A jeżeli już nawet by to się waliło to nie w tak zawrotnym tempie ≈10-11 sekund szczególnie, że konstrukcja nie rozleciała się na boki, więc musiała stawiać opór pionowy ... a wyglądało tak jakby zniknęły kolumny w środku budynku ... 47 kolumn, które GRUBIAŁY w miarę zbliżania się do ziemi (miały więcej do uniesienia)
i jeszcze jedno, na stronie 18 rozdziału 2 raportu FEMA jest takie zdjęcie pokazujące uszkodzenia ściany bocznej WTC1 i co tam widzimy ?
Widzimy osobę (prawdopodobnie kobietę), która stoi nad przepaścią trzymając się metalowej konstrukcji ściany, z czego by wynikało, że tam nie było aż takich temperatur jak opowiadano, skoro ona jest tam w stanie stać i jeszcze trzymać się za części metalowe (w końcu już jakieś 50-60 °C powoduje, że praktycznie nie można się dotknąć na dłużej przedmiotu o takiej temperaturze).
A tu ciekawostka, oficjalny raport FEMA (Federalnej Agencji Zarządzania Kryzysowego) na temat zdarzeń w WTC z 11.09.
(Wymagana znajomość języka angielskiego)
Znajdziecie tu opis techniczny wież (rysunki konstrukcyjne)
Opis ogólny:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Wieże WTC1 i WTC2:
WTC 7
A tu całość raportu FEMA
A inna ciekawostka, w Młodym Techniku chyba z sierpnia 1980 roku, znalazłem przypadkiem artykuł Witolda Szolgini o wieżowcach na świecie, gdzie zacytowano wypowiedź jakiegoś znanego na swiecie architekta na temat WTC. Brzmiało to mniej więcej tak:
WTC to błąd architektoniczny i należy go wyburzyć !!!!
Prorocze słowa, ktore sprawdziły się po ponad 20 latach.
Jakby kto miał ten numer to można by zeskanować ten wpis jako groźne memento, pt. że słowo może stać się ciałem ....