logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy może mi to ktoś skompilować do hex-a ? Potrzebny BASCOM

cybuk 16 Lis 2003 13:27 3061 23
REKLAMA
  • #1 401893
    cybuk
    Poziom 11  
    Potrzebna pełna wersja Bascom-a
    Załączniki:
    • avt1300.rar (1.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 402129
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Jaki tam siedzi proc bo do at90s2313 nie chce sie zmiescic?
    Załączniki:
    • avt1300.zip (12.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 402150
    cybuk
    Poziom 11  
    szymtro napisał:
    Jaki tam siedzi proc bo do at90s2313 nie chce sie zmiescic?

No właśnie taki tam siedzi - 90S2313. Próbowałem wersją demo, ale nie poszło. Być może w źródle zdefiniowano większą pamięć, choć wcale nie jest potrzebna dla tego programu. Dlatego zasugerowałem pełną wersję BASCOMA - tam nie ma tego ograniczenia.

To ja już nie wiem. To źródło z kitu AVT minutnika do jajek. To co oni czasem robią to chyba faktycznie są kity, w złym tego słowa znaczeniu. Ale jak widzę, nie ma pliku błędu w tym co wysłałeś więc może przeszło jak trzeba.
  • #4 402158
    szymtro
    Poziom 30  
    Skompilowalem pelna wersja ale tam podaje ze" doesn't fit into ROM" co znaczy ze nie zmesci
  • #5 402534
    MODI
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Masz kilka możliwości...

1. zmniejszenie objętości programu
    2. Włożenie żadko zmieniających się zmiennych do eram(nie polecam)
    3. wywalenie żeczy extra typu Deflcdchar
    4. dołożenie pamięci zewnętrznej

Jeśli mi powiesz co ten program ma robić to może uda mi sie go skrócić.

P.S. Programik na większym procku działa tylko nie wiem co robi opowiedz w skrócie bo nie chce mi sie oglądać tego programu bo mam ich już wszystkich dość.
  • REKLAMA
  • #6 402567
    cybuk
    Poziom 11  
    To jest minutnik do jajek z EP. Pisany na 90S2313 i nie wiem dlaczego nie chce się tam wpisać jak należy. Chyba walnęli kita ... a nie kit ... albo go wciskają. Muszę go przerobić na timer do naświetlarki UV. Wiesz .. zmienię sobie (jak już go odpalę) teksty typu jajka, makaron, ziemniaki ... na bardziej zbliżone tematycznie. A tak nawiasem mówiąc to mam Willema ... a nawet dwa i żaden z nich nie chce mi programować Atmeli. Też już mam tego dosyć. Jak odpalę ten programator ... a przysięgam ... nie ma żadnych mikrozwarć ... to się chyba nawalę a potem będę tydzień chorował.
  • #7 402595
    szymtro
    Poziom 30  
    znaczy nie ma takiej potrzeby. Nawalic sie mozna z innego powodu(dziecko jest dziecko - wypic zawsze mozna). Sproboje spojrzec na ten programik. Tam trzeba wykasowac jakies 250 bajtow - a moze da sie gdzieniegdzie wybrac inne procedury, mniej pamieciozerne.
  • #8 402609
    cybuk
    Poziom 11  
    OK. Dzięki. Ja jeszcze powalczę z Willemem, a potem zabiorę się za ten timerek. Pracuję właśnie nad nową metodą robienia płytek. Bez tych kłopotliwych tematów z fotolakierem, schnięciem itp. Jak dopracuję temat, to się podzielę na Elektrodzie. Docelowo płytka ma być wykonana w 30 minut włącznie z przycięciem i trawieniem. Musze jednak do tego zbudować naświetlarkę z dokładnym timerem.
  • REKLAMA
  • #9 402624
    szymtro
    Poziom 30  
    To moze powiedz jakie funkcje by ci sie przydaly z tego tajmerka. Reszte mozna pewnie wyciac bez starty. I tak apropos to czy kupiles caly kit czy tylko plytke a reszte gdzie indziej? Chodzi mi o typ wyswietlacza - bo tam jest 16 ale 2*8 w jednej lini.
  • REKLAMA
  • #10 402637
    cybuk
    Poziom 11  
    Nic jeszcze nie mam oprócz scalaka. Generalnie nie będę się upierał przy tym timerku. Potrzebuję schemat jakiegoś timera na mikrokontrolerze, żeby móc zdefiniować 10 czasów, a oprócz tego ustawić dowolny czas z ręki i uruchimić tym jakiś przekaźnik. Ten wydał mi się najodpowiedniejszy z poszukanych. Sam z kolei nie dam rady sobie zaprogramować, bo jestem początkujący. Mogę na razie co najwyżej skompilować gotowca i zaprogramować, oraz zrobić płytkę, zmontować i odpalić. Z programowaniem cienko - zaczynam, ale chyba w to wejdę. Fajna zabawa i szerokie możliwości. Można dać upust własnej pomysłowości. Tylko czasu na to wszystko trochę mało.
  • #11 403444
    genetix
    Poziom 24  
    MODI napisał:
    Masz kilka możliwości...

1. zmniejszenie objętości programu
    2. Włożenie żadko zmieniających się zmiennych do eram(nie polecam)
    3. wywalenie żeczy extra typu Deflcdchar
    4. dołożenie pamięci zewnętrznej

ad. 1. zgadza sie. asm.
    ad. 2. a czy zadko zmieniajace sie zmienne obciazaja ci flash, do ktorego program nie chce wejsc? bo chyba to nie ta pamiec!
    ad. 3. np wszystkich, ktore maja cos wspolnego z basicem
    ad. 4. jak sie nie miesci do ROM'u (flasha) to co ci da pamiec zewnetrzna, z ktorej 2313 nie czyta programu?
  • #12 404068
    MichalKl
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam.

Troche przesledzilem ten program i wydaje mi sie, ze to jest naprawde KIT!!!
    Po co uzywac timera wewnetrznego do zliczania impulsow z naciskanego przycisku.
    Program cholernie chaotycznie napisany.I polecenie Time przy reeadeeprom ???!
    Time jest chyba przy innych prockach wraz z kilkoma procedurami.W chelpie nic nie znalazlem jako odzielne polecenie Time i w dodatku dla 2313-moze chodzi o times-jaks tam nazwa zmiennej (swoja droga dlaczego bascom to skapilowal).Polecenia if pind.0=cos tam bez dobrego (czyt.niedrgajacego switcha) beda uruchomione kilka razy.Po co te polecenia typu waitms 250.Na co komu znaki specjalne typu ń,ź-usunac,tak samo skrucic dlugie nazwy typ makaron, pozbyc kilku polecen typu Lcd "*** ___-"
    Lowerline
    Lcd "1300"
    Wait 5

i program sie na pewno zmiesci w 2313-ale jak bedzie dzialal?..(w orginale zdaje sie byc porazka).Jest duzo takich rodzynek w owym programie.Nalezaloby go napisac od nowa i bardziej racjonalnie-poczatkujacy "bascomowiec" bez trudu sobie poradzi. Moge sie w niektorych zeczach mylic sie-nie analizowalem tego zbyt dlugo.I moze mi ktos wytlumaczy co oznacza samo time-bo na zmienna to nie wyglada-choc chyba powinno.

Sorki, ze tak ponudzilem-bo jak takie kity sprzedaja to sie mozna zdeczka wkuzyc :?

Pozdrawiam:)
  • #13 404088
    szymtro
    Poziom 30  
    Masz racje MichalKl. To jest kicha. Wydaje mi sie ze to jest wersja testowa do tego kitu. Nie mozna sprzedawac takiej kichy. Mi sie wydaje ze AVT w kitach daje zaprogramowane proce innymi(poprawionymi) programami. Tak samo bylo ze sterownikiem do CD-ROM'u i jeszcze paroma innymi kitami. Z ich strony mozna sciagnac wsad do uC ale on nie dziala i zawiera bledy. Z kolei w kicie wszystko dziala wiec juz nie wiem co oni tam wyprawiaja? w tym programie jest sporo innych niejasnosci i wymagaja one wyprostowania. teraz chwilowo nie mam czasu bo musze dokonczyc programator ISP do 89s51 i s52. A moze ktos moze ma oryginalny wsad do tego kitu?
  • #14 404360
    cybuk
    Poziom 11  
    Ale temat rzuciłem ....
    Ale tak już ostatecznie podsumowując. Jak taki początkujący ma sobie dać radę z takim problemem. Z tego co czytam, to faktycznie kicha i niestety rozwiązanie problemu póki co przerasta moje możliwości. No to szukam dalej jakiegoś timera w tym stylu.

I jeszcze jedno. Na Elektrodzie na forum był omawiany zasilacz sterowany kontrolerkiem. Ma ktoś może jego schemat i wsad ? Nigdzie nie mogłem znaleźć, a z tego co tu piszecie strach robić ten z EP.
  • #15 404619
    MODI
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    genetix napisał:

ad. 2. a czy zadko zmieniajace sie zmienne obciazaja ci flash, do ktorego program nie chce wejsc? bo chyba to nie ta pamiec!

Jeśli masz zmienną w eepromie to nie zawali ci to flasha.
    genetix napisał:

ad. 4. jak sie nie miesci do ROM'u (flasha) to co ci da pamiec zewnetrzna, z ktorej 2313 nie czyta programu?

Możesz zapisać zmienne do pamięci zew (podobnie jak do eeroma tylko nie ma możliwości zużcia)

P.S. eeprom można zmienić ok 10000 razy także UWAGA!
  • #16 404976
    genetix
    Poziom 24  
    MODI napisał:

Jeśli masz zmienną w eepromie to nie zawali ci to flasha.

a potrafisz wstawic zmienna do flasha?? i ja jescze modyfikowac podczas dzialania programu?? :)

- zmienna to albo RAM albo EEPROM, o flashu wogole nie ma mowy. co najwyzej tablice STAŁYCH.
  • #17 405114
    euromatic
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    czy oto ci chodzi?
    skompilowałem to beż problemu.
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • AVT1300.txt (6.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 407115
    szymtro
    Poziom 30  
    wszystko ladnie euromatic tylko sproboj tym zaprogramowac procesor. Co nieda sie? Za duzy plik? Wlasnie o tym mowimy ze po skompilowaniu wychodzi wiecej niz 2k(wiecej niz 800hex) a tyle ma 90s2313.
  • #19 415419
    cybuk
    Poziom 11  
    Dzięki Kolego Euromatic. Zaprogramowałem tym pamięć bez problemów. Za pomocą czego to skompilowałeś ? Pewnie BASCO-ma. Ale w takim razie dlaczego tylko Ty nie miałeś z tym problemów. Poszukuję takiego kompilatora, bo to była kompilacja próbna. Musze zmienić nieco kosmetyki w tym programie. Podaj proszę kontakt do siebie. Z góry dziękuję. Z pozdrowieniami.
  • #20 415552
    MichalKl
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witajcie

Po zaznaczeniu opcji optimize code jest o wiele lepiej usuniecie zbednych pierduł daje sie zaprogeamowac

euromatic-ten programik jest za duzy wychodzi 2050-no chyba ze 2313 sa w stanie przyjac taka ilosc-ciekawe

cybuk-zaprogramowales-moze....takie jedno pytanko-ile miejsca zajmuje ten programik w pamieci-sprawdz np:w okienku programatora-tam na dole :)
    Uruchomiles moze juz tego procka-jak dzial???
    Bo moze my czegos nie wiemy o Bascomie lub o Atmelkach ??
    :?
    I moze wie ktos co oznacza: Readeeprom Time (dodam, ze cala komenda jest na niebiesko-wtajemniczeni wiedza o co chodzi)
  • #21 415582
    cybuk
    Poziom 11  
    Procek zaprogramowałem i z tego co widzę, to jest tam jeszcze w pamięci trochę miejsca. Nie powiem teraz dokładnie ile programik zajmuje bo mam już schowany sprzęt. Programowałem Willemem z adapterem. Dziwne, że w ogóle zaprogramował. Miałem z nim duże problemy. Proponuję w ogóle nie używać jako buforów 4503. Ja wstawiłem 47LS367 i zaczął wreszcie współpracować - bynajmniej z Atmelami. Mam jeszcze z nim problem w kwestii HUB-a do kości na PLCC. Mam kostkę Winbord-a i nawet jej nie widzi. Będę walczył dalej. Moze zmienię scalaki na HC. W ostateczności pozostają jeszcze czary. Co do układu - jak działa - nie wiem. Płytkę dopiero będę robił. To program minutnika do jajek z AVT na 2321. Muszę go trochę przerobić w kwestii komunikatów, bo do jajek to on na pewno nie będzie :).
  • #22 439608
    cybuk
    Poziom 11  
    No to czas chyba wznowić temat. Zaprogramowałem kostkę i nic. Wyświetlacz biały. Zero czegokolwiek. Płytkę zrobiłem metodą żelazkową i papierem kredowym. Wszystko pięknie, tylko układ nie działa. Wszystkich walecznych zapraszam do kolejnej tury bojów o ten timer. Ja bynajmniej nie popuszczę, bo jest mi bardzo potrzebny i dokładnie nadaje się do moich celów. Szkoda tylko, że na dzień dobry taka kicha. Liczę na Was i czekam na sugestie.
    Poniżej załączam plik z dokumentacją do tego timera i schematem. Może ktoś coś wymyśli. A może ktoś napisze pod to działający programik ?
    Załączniki:
    • 71_72.pdf (164.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 440723
    szymtro
    Poziom 30  
    napisz jakiego LCD uzyles bo z tego co pamietam to w programie byl zadeklarowany 16*1A a to znaczy ze to byly 2*8znakow ustawione jeden za drugim. Taki wyswietlacz prawdopodobnie nie jest na sterowniku HD wiec pewnie dlatego nie dziala.
  • #24 440928
    cybuk
    Poziom 11  
    Racja - najpierw nieświadomie włożyłem 16 x 1 zamiast 8 X 2, ale potem włożyłem 16 x 2. Ten drugi powinien raczej zadziałać ? Ale pewności nie mam. Dzięki za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z kompilacją programu minutnika do jajek napisanego w BASCOM dla mikrokontrolera Atmel 90S2313. Program nie mieści się w pamięci ROM procesora, co powoduje błędy kompilacji nawet w pełnej wersji BASCOM. Uczestnicy sugerują różne rozwiązania, takie jak optymalizacja kodu, usunięcie zbędnych funkcji (np. Deflcdchar), zmniejszenie rozmiaru programu o około 250 bajtów, a także rozważają zastosowanie większego mikrokontrolera lub pamięci zewnętrznej, choć ta ostatnia nie jest czytana przez 2313. Wskazano, że oryginalny kod jest chaotyczny i może być wersją testową kitu AVT, zawierającą błędy i nieoptymalne fragmenty, co utrudnia jego użycie przez początkujących. Autor planuje przerobić program na timer do naświetlarki UV, zmieniając komunikaty i funkcje. Problemy z programatorem Willem i adapterem 47LS367 zostały również poruszone, zwłaszcza w kontekście programowania Atmelów. Dyskutowano o typie wyświetlacza LCD (16x1 lub 16x2, 2x8 znaków) i jego kompatybilności ze sterownikiem HD, co wpływa na poprawne działanie układu. Ostatecznie autor zaprogramował mikrokontroler, ale układ nie działa poprawnie, co może wynikać z błędów w kodzie lub nieodpowiedniego sprzętu. Wskazano potrzebę napisania nowego, bardziej racjonalnego programu oraz poszukiwanie alternatywnych timerów z prostszą obsługą i możliwością definiowania wielu czasów oraz sterowania przekaźnikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA