logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tunerek af2018sec z 8888 na wyświetlaczu - błąd J-tag i brak reakcji

seitedo1 13 Wrz 2007 14:31 1735 4
REKLAMA
  • #1 4279250
    seitedo1
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam. Tak pokrótce: tunerek 2018sec z 8888 na wyświetlaczu, całkowicie głuchy na wszystko. Nic nie można wgrać. Podłączony do j-taga programem jkeys od razu daje komunikat: "Error reading from IRD(CPU Peek). Zawrcie na 115 nózce nie pomaga, co do zworki F3 jakoś nie mogłem znaleść tego oznakowania. Znalazłem taką zworką jak na płycie głównej kompa lub do sutawienia dysku twardego. Przełożyłem na niej z nóżki 1-2 na 2-3 i nadal ten sam komunikat. Po zatwierdzeniu OK program przechodzi dalej i podaje w sekcji J-tag info: Device ID: 01D405041, a w Device: STi5518MVBX-X. W sekcji IRD Info: IRD Model: unknown... Build Cfg: Boot Strap, a w Model ID: software.
    Po wciśnięciu przycisku Flash Programming jkeys daje mi komunikat: The flash codes returned are not recognized by jKeys. Mfg/Device codes returned are FFFFFFFF/FFFFFFFF(JEDEC) and FFFFFFFF/FFFFFFFF(FlashFile).
    Po zatwierdzeniu komunkatu przez OK sekcja do programowania pamięci Chip/Sectors Programming jest nieaktywna.
    Czy może mi ktoś powiedzieć jak w takiej sytuacji można wgrać flesha? Czy pamięć jest fizycznie do wymiany???
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 4279354
    drozd56
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Pamiec do wymiany (raczej) mialem taki sam przypadek na 3018, nic nie pomoglo.
  • REKLAMA
  • #3 4279649
    seitedo1
    Poziom 10  
    drozd56 napisał:
    Pamiec do wymiany (raczej) mialem taki sam przypadek na 3018, nic nie pomoglo.

Witam.
    Możesz mi powiedziec jaki jest koszt takiej wymiany oraz gdzie to mozna załatwić oprócz serwisu?
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 4281427
    mpx-fm
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    niekoniecznie
    1). uzyles user port i odblokowales porty LPT , zwlaszcza 378-37F http://faq.dvb-board-pl.com/index.php?id=520,0,0,1,0,0
    2). ustawilone masz w biosie LPT na ECP, lub ECP+EPP(bi-directional)
    3).po zastosowaniu powyzszych skorzystaj w pierwszej kolejnosci z JtagUP https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=184069
    4).zasil Jtaga z wewnątrz tunera - z 3.3V ,najlepiej tez przetnij sciezke lub odlacz pin1 gniazda LPT w Jtagu- gdy podlaczasz zailanie z tunera
    nie w kazdym komputerze port LPT ma wystarczajaca wydajnosc pradowa LPT do zasilania 74HC244
    ==============================================
    Tłumaczenie Instrukcji obsługi UserPort'a

Jeżeli używasz windowsa 2000 / XP lub NT/Vista - jesteś zmuszony użyć USERPORT`a aby używać programów do flashowania z wykorzystaniem portow LPT i COM

Zanim ustawisz USERPORT`a musisz skonfigurować ustawienia portu COM w BIOS`ie, zazwyczaj można to znaleść w ustawieniach CHIPSET`u, upewnij się, że ustawienia są ustawione na ECP, EPP lub ECP/EPP (Przeczytaj instrukcje swojej płyty teraz aby zrobić to na twoim kompie)

Najpierw, ściągdnij Userport (Jeżeli dalej go nie masz, link znajdziecie na samym dole tego postu)

Po drugie, po ściągdnięciu programu rozpakuj plik ZIP na swój pulpit, umieść go w folderze pod nazwą "UserPort" (dla łatwiejszego użytku) następtnie skopiuj plik USERPORT.SYS, plik jest załączony do programu USERPORT.

Instrukcje dla windows`a:
    Klinkij prawym przyciskiem myszy na plik USERPORT.SYS i zaznacz kopiuj, wejdz w Mój Komputer lub w pasek adresu w Moim Komputerze (Dla Windows XP), wtedy wyskoczy nowe okdno i wpisz następujące adres`y:

Dla użytkowników Windowsa XIP: X:\Windows\System32\Drivers
    Dla użytkowników WiNNT oraz Windows 2000, wpisz: X\Winnt\System32\Drivers

W niektórych przypadkach możesz również skopiować plik userpotr.sys do:

Dla WinXP: X:\Windows\System32
    Dla Win2000/NT: X:\Winnt\System32

a nastętpnie wciśnij prawy przycisk myszy na tło katalogu i wciśnij wklej.

X: - wpisz litere dysku na którym masz zainstalowany system operacyjny.

Po trzecie: Uruchom program UserPort klikając na ikonę programu.

Po czwarte: Dodaj ustawienia kodu dla portu LPT (dla flashera) i portu COM (kabel data).

Pod "ALL USER MODE PROCESSES GRANT LIST" wpisz następujące wartości (zazwyczaj te wartości są optymalnie ustawione)

UWAGA: Nie piwsujcie LPT1 PORT, COM1 PORTw pustych polach, tylko kody adresów (np.: 378 -37F itp.), nowicjusz który to zrobi nie będzie mógł używać Userport`a pownieważ wpisał słowo LPT1 w puste pola.

LPT1 PORT: Zamiast tego wpisz "378-37F" (bez apostrof) w puste pola i kliknij ADD
    COM1 PORT: Zamiast tego wpisz "3F8-3FF" (bez apostro) w puste pola i kliknij ADD
    COM2 PORT: Zamisat tego wpisz "3FB - 3FF" (bez apostrof) w puste pola i kliknij ADD
    Dodaj te same wartości w pola pod "THROUGH "\\Userport" Grant List"

Po piąte: Po wpisaniu wszytskich wartości kliknij UPDATE na panelu kontrolnym i kliknij START aby aktywować program (jeżeli klikasz start i nic się nie dzieje, to znaczy, że USERPORT działa) i możesz używać programów flashujących (poza DEJAN`em pod DOS) oraz innych programów na twoim systemie operacyjnym Windows 2000/XP/NT/Vista.

User Port znajdziesz np: na tej stronie http://www.epsilon.com.pl/test/index.php?page=download
    http://www.epsilon.com.pl/test/pub/Tools/porty_xp/user_port.zip - USER PORT download
  • #5 4281513
    seitedo1
    Poziom 10  
    Dziękuję wszytkim za popowiedzi. Problem rozwiązaeł.dla potomnych, jakby mieli taki sam problem. Uzyłem ponownie program jkeys.Po otrzymaniu komunikatu o błędzie NIE odpinałem tunerka z prądu, tylko wypiąłem z niego taśmę z j-tagiem, następnie wpiółem ją ponownie i dałem Detect. Po 3-cim razie zaskoczył, wpóścił mnie do kości.:). Tak jak przeczytałem na forum: próbować tego sposobu aż do momentu braku informacji o błedzie przy detektowaniu. Potem jak już zdetekował od razu Erasa i po wyczyszczeniu pamięci Programm - wgrałem nowego flesh'a.
    Pozdr.
REKLAMA