logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przy kopiowaniu plików PHP na serwer e.pl, działa na localhost

ja_fryta 15 Wrz 2007 19:50 2519 10
REKLAMA
  • #1 4286898
    ja_fryta
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    napisalem skrypt php dzieki ktoremu moge wrzucac pliki na serwer
    jednak podczas kopiowania plikow juz na serwerze wyskakuje mi zawsze blad
    probowalem to zrobic w dwojaki sposob :
    ...
    ...
    $res = move_uploaded_file($_FILES['zdjecie']['tmp_name'], $dest); //1 sposob

$res = copy($_FILES['zdjecie']['tmp_name'], $dest); //2 sposob
    ...
    ...

dziwne jest tylko to ze na localhoscie mi to dziala a na wirtualnym serwerze e.pl nie
    wczym moze byc problem ?
  • REKLAMA
  • #2 4287013
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Może masz źle ustawione atrybuty dostępu do katalogu, w którym zapisujesz pliki (pełny dostęp z możliwością zapisu - atrybuty 777).
  • REKLAMA
  • #3 4288362
    ja_fryta
    Poziom 19  
    chcialem sprobowac zmienic do ktorego zapisuje pliki chmod('../img', 0777) ale nie mam odpowiednich uprawnien
  • #4 4289000
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, 777 nie jest chyba potrzebne, wystarczą prawa zapisu (odczyt też by się przydał). Praw nie możesz zmienić zapewne dlatego że katalog img utworzyłeś np. poprzez FTP - PHP uruchamia się zapewne z uprawnieniami innego użytkownika, więc dostajesz błąd.

Utwórz katalog funkcją mkdir z poziomu PHP, wtedy nadaj mu uprawnienia - powinno działać.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 4289275
    ja_fryta
    Poziom 19  
    niestety nie dziala :(
  • #6 4290152
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Jeśli z poziomu php lub przez ftp nie jesteś w stanie zmienić atrybutów swojego folderu to pogadaj z administratorem serwera albo go zmień (znaczy serwer).
  • REKLAMA
  • #7 4292718
    ja_fryta
    Poziom 19  
    nie da rady zmienic serwera jest oplacony na caly rok :(
  • #8 4294548
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    krzychoocpp napisał:
    Praw nie możesz zmienić zapewne dlatego że katalog img utworzyłeś np. poprzez FTP - PHP uruchamia się zapewne z uprawnieniami innego użytkownika, więc dostajesz błąd.
    Ustawienie pełnego dostępu przez ftp powinno udostępnić folder dla dowolnego użytkownika. Masz dostęp przez ftp?
  • REKLAMA
  • #9 4294932
    ja_fryta
    Poziom 19  
    tak
  • Pomocny post
    #10 4295068
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    I możesz ustawić atrybuty do folderu, do którego zapisujesz pliki? Jeśli tak, to ustaw na 777 i pliki powinny się zapisać z dowolnej aplikacji php. Jeśli nie możesz ustawić atrybutów, pogadaj z administratorem serwera. Jeśli przyczyna jest inna, to to sorry, ale nie wiem.
  • #11 4295315
    ja_fryta
    Poziom 19  
    dobra zmienilem prawa i dziala wielkie dzieki zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu podczas kopiowania plików PHP na serwer e.pl, mimo że skrypt działał poprawnie na localhost. Przyczyną była niewłaściwa konfiguracja uprawnień katalogu docelowego, do którego miały być zapisywane pliki. Próby zmiany uprawnień za pomocą chmod z poziomu PHP nie powiodły się z powodu braku odpowiednich praw, prawdopodobnie wynikających z różnicy użytkowników uruchamiających PHP i FTP. Rozwiązaniem okazało się ustawienie pełnych uprawnień zapisu (chmod 777) na katalogu docelowym przez FTP, co umożliwiło poprawne działanie funkcji move_uploaded_file oraz copy na serwerze e.pl. Wskazano również, że tworzenie katalogu z poziomu PHP (mkdir) i nadanie mu odpowiednich uprawnień może rozwiązać problem, jeśli uprawnienia są dostępne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA