logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przy wrzucaniu plikow na serwer FTP (błąd PORT 500)HELP

ZAHYR 17 Lis 2003 13:43 4436 7
REKLAMA
  • #1 403152
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    To tak:
    Loguje się na serwerze (próbowałem przez internet explorera i total comandera) i wyskakuje błąd:
    200 Type set to I
    500 Ilegal PORT command
    500 LPRT not understood
    I nie mogę nic wrzucić na ten serwer :( pomocy !!!!
    P.S.Jest to darmowy serwer piwko.pl
  • REKLAMA
  • #2 403189
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Sorki za problem ale juz wiem co bylo zle, wystarczylo przelaczyc w tryb passive :)
  • REKLAMA
  • #3 403195
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    To znaczy że jesteś za NATem czyli w jakiejś sieci.
  • #4 468185
    simexxx
    Poziom 11  
    Można powiedzieć że ja mam podobny problem. Jestem za natem to tak na wstępie,a chodzi o to, żę gdzy się chcę połączyć z serwerem to mi wyskakuje błąd, że polcenie PORT nie powiodło się, próbuje w trybie passive i tym drugim i nic. Chciałbym też dodać, że mam kumpla za NAtem i ona bez problemu może tam wejść i teraz nie wiem gdzie leży problem.
  • REKLAMA
  • #5 1028179
    baro
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam , mam taki sam problem na końcu logowania wyskakuje"500 Illegal Port Command" Przełączenie w tryb pasywny nic nie dało, próbowałem różnymi klientami i na różne serwery , komunikat zawsze ten sam :( Dodam że jeszcze tydzień temu wszystko było ok , rozmawiałem z Adminem , twierdzi że nic nie zmieniał i że ze strony serwera jest wszystko ok , jeżeli ktoś ma jakiś fajny pomysł to chętnie posłucham ;)
    Pozdrawiam
    i czekam na jakiś odzew , wiem że znajdzie się ktoś kto poradzi mi coś innego niż format c: który moim zdaniem pomoże ale nie mam an to czasu za bardzo, więc czekam cierpliwie ;)
  • REKLAMA
  • #6 1034448
    baro
    Poziom 16  
    No dobra nikt nie wiedział co zrobic wiec zrobiłem format c: ... no i nie pomogło, czyli problem leży po stronie mojego dostawcy, przez którego straciłem kilka gb danych,
    Dzięki za mase odpowiedzi i prób pomocy :|
    Pozdrawiam
  • #7 1038564
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Jaki masz system operacyjny? Czy masz odpowiednio skonfigurowany firewall? (w winxp także ten wbodowany).
  • #8 1043957
    baro
    Poziom 16  
    Mam 2000-czke próbowałem z wyłączonym firewallem i z włączonym, wygląda więc na złą konfiguracje ze strony mojego dostawcy Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem "500 Illegal PORT command" podczas próby przesyłania plików na darmowy serwer FTP piwko.pl, korzystając z Internet Explorera i Total Commandera. Błąd pojawia się po ustawieniu typu transferu na binarny (200 Type set to I). Rozwiązaniem okazało się przełączenie klienta FTP w tryb pasywny (passive mode), co potwierdził sam autor. Inni użytkownicy wskazują, że problem często wynika z działania NAT w sieci lokalnej, co powoduje nieprawidłowe działanie polecenia PORT. Jeden z użytkowników zgłasza, że mimo próby użycia trybu pasywnego i różnych klientów FTP, błąd nadal występuje, co może wskazywać na błędną konfigurację po stronie dostawcy usług internetowych lub zapory sieciowej (firewall). Testy z wyłączonym i włączonym firewallem systemowym (Windows 2000, Windows XP) nie przyniosły poprawy. Wskazano, że problem może leżeć po stronie dostawcy, a nie klienta FTP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA