logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wybór systemu przy starcie w Windows XP?

Renton 17 Lis 2003 14:57 2356 7
REKLAMA
  • #1 403253
    Renton
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Posiadam maszynę z Windą XP na blacie :? ... Nie wiem jak zlikwidować wybór systemu przy starcie kompa - co dziwne mam zainstalowany JEDEN - XP - a on mi zawsze się pyta ... wkurza mnie to a nie wiem jak to zlikwidować ?
    Tak dla informacji - miałem kiedyś zainstalowany TEN sam system na tej drugiej partycji - ale to było kiedyś ... po zaistalowaniu na drugą TAMTEN zlikwidowałem poprzez FORMAT D: ... tak więc , co jest grane ? Proszę za rączkę ... bo jestem niezaawansowanym użytkownikiem tegoś systemu !
    Z góry dzięki za pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 403261
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    nie wiem czy dobrze zrozumialem ale taka opcja miasci sie we wlasciwosciach systemu, zakladka zaawansowane i przycisk > uruchamianie i odzyskiwanie. Tam mozesz sobie edytowac plik ladowania systemow - wywal ten drugi i basta
  • REKLAMA
  • #3 403546
    Renton
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Stareńki ! Wielkie dzięki ! Wkońcu wiem jak się to szajstwo wyłącza ! :lol:
    POZDRAWIAM !
  • #4 403559
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    do uslug, zreszta sam kiedys nad tym siedzialem az przez przypadek nie wpadlem :P
  • REKLAMA
  • #5 403801
    kajtekph
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    W ten sposób to tylko to wyłączys. Jeżeli chcesz całkowicie to usunąć to uruchom kompa po dosem i wpisz fdisk /mbr. I po kłopocie. Sprawdzona metoda.
  • #6 403826
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    A może wiecie jak zrobić to od tylu tzn chce miec dwa systemy i na początku wybierać który.

przepraszam znalazłem już rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #7 404353
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    kajtekph napisał:
    W ten sposób to tylko to wyłączys. Jeżeli chcesz całkowicie to usunąć to uruchom kompa po dosem i wpisz fdisk /mbr. I po kłopocie. Sprawdzona metoda.

Jeżeli nie znienił by pliku boot.cośtam w katalogu głównym (poprzez edycję plików logowania lub samego pliku boot.cośtam w byle jakim edytorze) to polecenie fdisk /mbr nic nie da. Dalej bedzie siępojawiał komunikat z wyborem jednego jedynego systemu.

Poza tym jeżeli ma XP pod NTSF to nie "wejdzie" niestety do dosa.
  • #8 413641
    Raf1200
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Wrzuc plytke z XP do cd romu i powinna byc opcja naprawy systemu musisz naprawic i wszystko bedzie ok. Przynajmniej powinno byc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pojawiania się wyboru systemu operacyjnego przy starcie komputera z zainstalowanym tylko jednym systemem Windows XP. Przyczyną jest pozostałość po wcześniejszej instalacji systemu na innej partycji, która została sformatowana. Rozwiązaniem jest edycja ustawień uruchamiania systemu w panelu właściwości systemu, zakładce "Zaawansowane" w sekcji "Uruchamianie i odzyskiwanie", gdzie można usunąć niepotrzebny wpis z pliku boot.ini. Alternatywnie, można użyć polecenia "fdisk /mbr" uruchomionego z poziomu DOS, aby wyczyścić rekord rozruchowy, jednak metoda ta zadziała tylko jeśli plik boot.ini nie został zmodyfikowany i jeśli system plików pozwala na dostęp do DOS (co nie jest możliwe przy NTFS). W przypadku problemów z plikiem rozruchowym zalecane jest użycie płyty instalacyjnej Windows XP i skorzystanie z opcji naprawy systemu, co powinno przywrócić prawidłowy bootloader i usunąć niepotrzebny wybór systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA