logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zastąpić kondensator 2200uF 10V dwoma 1200uF w zasilaczu Modecom 350W?

kokodin 16 Wrz 2007 22:34 2114 7
REKLAMA
  • #1 4290871
    kokodin
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    witam dzisiaj mam pytanka natury teoretyczno technicznej
    mianowicie czy można w miejsce jednego kondenstora 2200uf 10v wstawić 2 1200 lsr na to samo napiecie równolegle by uzyskać zbliżona pojemność ?
    czy taki wynalazek bedzie sie grzać ? stare kondensatory spaliły sie z przegrzania (widać po kleju którym były oblane z zółtego stał sie czarny :D ) w skutek czego zasilacz zaczą przerywać przy duzym obciazeniu ale z teoretycznego punktu widzenia nadal działa
    czy wybulone kondensatory 1000 uf moge wymienić na takie o identycznych parametrach na etykietce i równocześnie mniejszych rozmiarów (jedynie parametr termiczny jest gorszy 85* zamiast 105* w innym spalonym zasilaczu mam jak nietknięte na 105* też mniejsze od oryginalnych nie wiem które lepsze )
    i troche retoryczne czy wymieniać wszystkie kondki z przegrzanej części czy tylko te wybulone/opalone?

zasilacz znanej firmy nie jakis kszak tylko prawdziwy modecom poległ w komputerze który pożera zasilacze ponizej 400w ten jest 350 mysle ze opłaca sie z nim troszke pobawić ale nie chce mi sie specjalnie wydawać na niego pieniedzy nie jest mi konieczny do życia jedynie jako zapas dla mojego choć nie sadze aby mojemu cos groziło lub jako testowy do moich licznych krótko terminowych kompów (jedno nan party i rozmontować)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4290971
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    kokodin napisał:
    czy można w miejsce jednego kondenstora 2200uf 10v wstawić 2 1200 lsr na to samo napiecie równolegle by uzyskać zbliżona pojemność ?

Tak można.

kokodin napisał:
    czy wybulone kondensatory 1000 uf moge wymienić na takie o identycznych parametrach na etykietce i równocześnie mniejszych rozmiarów (jedynie parametr termiczny jest gorszy 85* zamiast 105* w innym spalonym zasilaczu mam jak nietknięte na 105* też mniejsze od oryginalnych nie wiem które lepsze )

Kondensatory mogą mieć mniejsze rozmiary przy takich samych parametrach. Parametr 105 stopni powinien być taki sam.

kokodin napisał:
    czy wymieniać wszystkie kondki z przegrzanej części czy tylko te wybulone/opalone?

Polecam wymienić wszystkie kondensatory. Nie ma ich tam dużo. Lepiej dołożyć kilka złotych i mieć pewny zasilacz niż uszkodzić komputer.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4291057
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam

wymien wszystkie elektorlity na wyjsciu zasilacza.

I zobacz czy czasem wentylator sie nie zatarl,skoro ugotowaly Ci sie kondensatory.

A tak jak przedmowca wspomnial na 105stC powinny byc.

-=pozdrawiam=-
  • #4 4291184
    drozda86
    Poziom 13  
    Sadze ze jest to zasilacz marki Codegen itp, także ja bym sie nie bawił w wymianę tego i kupił jakąś Deltę albo Fortrona na alledrogo ;)
  • REKLAMA
  • #5 4291187
    kokodin
    Poziom 21  
    dzieki za odpowiedzi w sumie to chciałem sie tylko upewnić czy dobrze mysle już wymienione wszystkie duze elektrolity na wyjsciu został ze sterej gwardji tylko jeden 200uf co stał na uboczu
    jak wymysliłem wcześniej zamiast 2200uf 10v powsadzałem 2x1200uf równolegle (jako że to te od płyt z niska rezystancja powinny być "lepsze" niż zużyte "zwykłe" elektrolity) z reszta przy najmniej sie nie zmarnowały
    w miejsca dwóch 1000 wsadziłem jeden identyczny i jeden troche wiekszy bo 1200 uf obydwa na 16v i 105* jak w orginale
    sprawa wiatraka nie jest w cale taka oczywista moim zdaniem powietrze z nad procesora mu bardziej zaszkodziło pracował w komplecie z celeronem d który wcale chłodny nie był a całe powietrze przechodzace przez zasilacz spotykało najpierw mocno obciżżone kondensatory więc nie miały łatwego zycia
    na razie pusciłem go na suche pod obciażeniem 3 starych twardzieli wszystkie wiruja wszystkie zrobiły charakterystyczne dźwieki rozruchowe a jako że nic nie dymi ani nie śmierdzi mysle ze jutro z czystym sumieniem moge sprawdzić go w zwykłym kompie (i przy okazji zmierzyc napiecia)

dla przedmówcy na obudowie jest wytłoczone modecom na naklejce jest napisane modecom i na gwarancji która sie skończyła 4 miesiace temu tez jest napisane modecom wiec dlaczego miał by to być codegen
    cała konstrukcja wewnatrz wyglada solidniej niż w jakimkolwiek zasilaczu jaki do tej pory rozbierałem guze przetwornice wielkie rosłożyste radiatory i stabilizatory napięcia wieksze niż TO-220 (i nie ma tych tandetnie zlutowanych diud przy radiatorze wszystkie sa w obudowach "TO- ileś")
    i dodatkowa informacja ten zasilacz ma słuzyć jako zapas nie na codzień gdybym go wogule nie ruszał nic by sie nie stało i po prostu by leżał a tak mam troche rozrywki i sprawny zasilacz i po jakiego grzyba miał bym cos wogule kupować jak mi nie potrzebne :P

http://www.modecom.pl/product.php?id=405&pageNr=1 to jest ten zasilacz tylko w starszej wersji bez dodatkowych odłaczanych pinów we wtyczce atx ze specyfikacji na rozpisce nic sie nie zmieniło (możliwe ze nowsza wersja jest bardziej dopracowana) pojawił sie nowy problem jak na stałe zablokować obwód termicznej regulacji obrotów wiatraka jest tam czujnik który trzeba jakoś zmostkować czy co innego aby na stałe wentylować na pełnych obrotach to moze być dla niego lepsze niż samodzielne dobieranie obrotów na podstawie temperatury
  • #6 4292776
    kokodin
    Poziom 21  
    zasilacz sprawdzony w komputerze co prawda nie tak żarłocznym (spokojnie starcza mu 250w) ale zawsze w komputerze a nie na sucho (2 dyski ,cdrom, 3 kości ramu, p3@1100, gf4mx ,audio, sieć) czyli komputerek mało zarłoczny
    mierzyłem napiecia przez jakieś 3 godziny programem monitorującym (nawet wykres narysował) wachania napieć sa "normalne" jak i w każdym innym zasilaczu w tym kompie
    w sprawie termicznej regulacj obrotów odkryłem ze to po prostu termorezystor wsadzony miedzy kondensatory wiec założyłem równolegle wyłącznik na kablu i moge włączać pełne obroty
    wsadzone nowe kondensatory też sie grzeja sprawdziłem po nocnej pracy na sucho (z 3-ma dystkami)te bliżej srodka skupiska były nagrzane do ok 60* po całonocnym grzaniu skrajne ok 30* mysle ze ten typ zasilacza po prostu tak ma bo czujnik termiczny był wsadzony właśnie miedzy kondensatory

pozdrawiam i dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #7 4293195
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam

Ale zamknales obudowe zasilacza podczas testow?
    Jesli chcesz zeby spadla temp w zasilaczu, to dorzuc do niego drugi wentylator, ja tak zrobilem, spalily sie kondensatory,wymienilem na nowe i dorzucilem drugi wentylator. wycialem dziure na przeciw leglej sciance do orginalnego wentylatorak, i jeden wdmuchuje a drugi wyciaga powietrze, oba sa z regulacja obrotow, od tej pory srodek jest praktycznie cieply a nie goracy.

-=pozdrawiam=-
  • #8 4294636
    kokodin
    Poziom 21  
    w zasilaczu ścianka przy kondensatorach jest ażurowa taki plaster miodu z oczkami 4mm i ściankami 0,5mm i to jest jedyna dziura w obudowie oprucz tej na wiatrak
    wczoraj w nocy testowłem przy otwartej obudowie bez wiatraka dzisiaj z wiatrakiem w zamkniętej i rezultaty moich testów pokazały że z zamkniętą mu lepiej bo powietrze ma przepływ a nie stoi ale dzięki za dobry pomysł jak będe tego zasilacza potrzebował do jakiegoś żarłocznego kompa to pewnie tak zrobie
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany kondensatora elektrolitycznego 2200uF 10V w zasilaczu Modecom 350W na dwa kondensatory 1200uF 10V połączone równolegle, co jest technicznie możliwe i pozwala uzyskać zbliżoną pojemność. Zaleca się stosowanie kondensatorów o parametrach termicznych 105°C, gdyż niższa temperatura pracy (np. 85°C) może być mniej korzystna. Wskazane jest wymienienie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych na wyjściu zasilacza, zwłaszcza po przegrzaniu i uszkodzeniu starych elementów, aby zapewnić stabilność i bezpieczeństwo pracy zasilacza oraz chronić komputer. Wymiana kondensatorów na modele o mniejszych rozmiarach jest dopuszczalna, pod warunkiem zachowania parametrów elektrycznych i termicznych. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z wentylatorem, który może wpływać na przegrzewanie kondensatorów. W celu poprawy chłodzenia zasugerowano montaż dodatkowego wentylatora lub zapewnienie odpowiedniego przepływu powietrza w obudowie zasilacza. Testy wykazały, że nowe kondensatory mogą się nagrzewać do około 60°C podczas pracy pod obciążeniem, co jest charakterystyczne dla tego typu zasilaczy. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia zakupu zasilacza innej marki (np. Delta, Fortron) zamiast naprawy starszego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA