logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WFL1200 - pobiera i wylewa wodę jednocześnie

Michał_J 18 Wrz 2007 22:23 4649 6
REKLAMA
  • #1 4297625
    Michał_J
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Pralka mojej siostry działała ale nie wypompowywała wody na koniec prania.Po wizycie specjalisty jest odwrotnie pralka pobiera wodę ale jednocześnie ją wypompowywuje. Jak odłączę pompkę to działa ale jak na koniec chcę wypompować to przekręcę gałkę na wypompowywanie i pompka działa aż wypompuje wodę i później się wyłącza .
    Czy może ktoś ma schemat do tej pralki?
    Czy można gdzieś kupić całą plytkę do tej pralki i gdzie?
    Dzieki za ewentualną pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4297688
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    www.robotserwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 4298177
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Może to pomoże OK?
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic141824-0-asc-270.html#1006090
  • REKLAMA
  • #4 4305808
    Michał_J
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam pytanie , czy ten element SMD który steruje triak to tranzystor npn lub pnp a może mosfet ?
  • REKLAMA
  • #5 8370803
    motofan
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam :)

Sorry, że odgrzebuje stary temat, ale mam dokładnie ten sam problem. Pralka jednocześnie pobiera wodę i pompuje. Wcześniej miałem inny problem o którym pisałem w innym temacie (nie pompowała pompa), ale wymiana triaka i jednego rezystora załatwiła sprawę... Nie do końca jak się okazuje :(

Pomoże ktoś? Da się jeszcze ten moduł uratować?

Pozdrawiam :)
  • #6 14496985
    dorszbmx
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam :)

Aby nie tworzyć nowego tematu odkopuję ten stary.
    Mam taki sam problem jak założyciel tematu, pralka jednocześnie pobiera i wylewa wodę. Co może być uszkodzone? Da się to naprawić?
    Pozdrawiam ;)
  • #7 15829586
    tomallm
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przyłączam się do wątku. Dziś dopadło to moją pralkę, podczas pobierania wody i jej wypompowywaniu dmucham w hydrostat, słychać puknięcie styków ale pralka nie reaguje -dalej pobiera wodę i ją wypompowywuje. Może ktoś jest w stanie mi pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFL1200 ma problem z jednoczesnym pobieraniem i wypompowywaniem wody podczas cyklu prania. Po interwencji serwisanta usterka się zmieniła – pralka pobiera wodę i jednocześnie ją wypompowuje. Odłączenie pompki pozwala na normalne działanie, a ręczne uruchomienie wypompowywania działa poprawnie. Użytkownicy dyskutują o możliwych przyczynach, wskazując na uszkodzenie modułu sterującego, w tym triaka i rezystora, które po wymianie częściowo rozwiązały problem. Pojawiły się pytania o schematy elektryczne pralki oraz dostępność całych płytek sterujących do wymiany. Wskazywano również na możliwe uszkodzenie hydrostatu, który nie reaguje prawidłowo na dmuchanie, mimo słyszalnego puknięcia styków. W dyskusji pojawiły się linki do serwisów i forów z materiałami pomocniczymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA