logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować domową sieć WiFi z 3 komputerów bez access pointa?

master9 19 Wrz 2007 19:22 1859 11
REKLAMA
  • #1 4300382
    master9
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    witam chce zrobić domową sieć bezprzewodową z 3 komputerów. Pierwszy to bedzie stacjonarny do którego bedzie przyłączony internet z kablówki i bedzie działał 24h. Pozostałe dwa to laptopy. I teraz mam kilka pytań czy mozna to zrobić na samych kartach bezprzewodówkach czy potrzebny acces point? Laptopy nie muszą sie widzieć aby działał na nich internet.
  • REKLAMA
  • #2 4300406
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Mozna zrobic to bez Acces Pointa, wtedu karty ustawia sie w tryb Ad-hoc.
    Lepiej bedzie jednak kupic jakiegos routera z wifi i lan (okolo 130-140zł) i mies spokoj. Inaczej komp bedzie musial chodzic, zeby laptop/y mialy neta.
  • #3 4300417
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Jesli w stacjonarce masz odpowiednie urządzonko; AP zbędny ...
  • #4 4300434
    master9
    Poziom 20  
    Co to jest AP????
    to mam kolejne pytanie jak zmieniać sobie ip. bede miał stałe ip. a chciałbym żeby sie przy kazdym połączeniu zmieniało. Jakim programem to można zrobić? stacjonarny moze mieć stałe tylko laptop zmienne no i nie z bardzo małej puli tylko tylko z różnych.
  • REKLAMA
  • #5 4300460
    baczek007
    Poziom 23  
    -Pytong- napisał:
    Jesli w stacjonarce masz odpowiednie urządzonko; AP zbędny ...

Co to jet niby odpowiednie urzadzonko ?
    KArta sieciowa na zwyklych sterach umozliwia jedynei odpalenie trybu ad-hoc.
    Do tego stacjonarny troche pradu zabiera.

PS
    AP - Acces Point
  • #6 4300535
    Pytong
    Poziom 32  
    Cytat:
    Co to jest niby odpowiednie urzadzonko

No wiecie, coś ze standardu 802.11a/b/g

Jeszcze jakieś niejasności ? :D
  • REKLAMA
  • #7 4300593
    baczek007
    Poziom 23  
    Ok, wszystko jasne, tylko wytlumacz master9 dlaczego nie moze wyszukac nadajnikow w sieci (bo nie wie jak ustawic tryb ad-hc). Albo tez jak odpalic powiedzmy stery madwifi.
  • #8 4301115
    master9
    Poziom 20  
    NIe mam jeszcze calego sprzetui wiadam sie bo jesli nie dalo by sie zrobić takiej sieci to nie bede kupywac bezprzewodówki do stacjonarnego tylko acces pointa.

OK moze teraz ktoś mi podpowie jak z tym ip ze zmianą jakim programem mozna to zrobić??????
  • #9 4301429
    Pytong
    Poziom 32  
    master9 napisał:
    OK moze teraz ktoś mi podpowie jak z tym ip ze zmianą jakim programem mozna to zrobić??????

DHCP :idea:
  • #10 4301638
    master9
    Poziom 20  
    No moze sie nie zrozumieliśmy. mam stałe ip z kablówki astera i gram na niektórych serwerach w gry. mam kilka kont i nie mozna z tego samego ip wchodzić na dane konto. Dlatego potrzebuje program do zmiany. Oczywiście jak wchodze na gre to nie jest http tylko https
  • #11 4301718
    Pytong
    Poziom 32  
    Proxy ; lub ewentualnie Hide IP choć zasada ta sama. Na gry jednak proxy nie wpływa pozytywnie.
  • REKLAMA
  • #12 4301882
    master9
    Poziom 20  
    Jeśli chodzi o proxy to nie wiem, ale hide ip kiedys mialem włączone to niestety nie moglem sie zalogowac. nie wiem czy byl ustawiony na ujkrywanie czy na zmianę ale wyskoczyła jakaś biała strona z napisami i zrozumiałem tam tylko jedno słowo Israel. nie wiem w jakim jezyku to było.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji domowej sieci WiFi łączącej trzy komputery bez użycia access pointa (AP). Możliwe jest utworzenie sieci ad-hoc, w której karty sieciowe działają bezpośrednio między sobą, jednak wymaga to, aby komputer stacjonarny pracował cały czas, by laptopy miały dostęp do internetu. Zalecane jest jednak użycie routera WiFi z funkcją LAN, co zapewnia stabilność i wygodę użytkowania. Access point (AP) to urządzenie umożliwiające centralne zarządzanie siecią bezprzewodową, ale nie jest konieczne, jeśli karta sieciowa obsługuje tryb ad-hoc. W kwestii zmiany adresów IP, autor posiada stałe IP od dostawcy (kablówka Aster) i potrzebuje zmieniać IP na laptopach, aby korzystać z różnych kont w grach online, które blokują dostęp z tego samego IP. Proponowano użycie DHCP, proxy lub programów typu "hide IP", jednak proxy może negatywnie wpływać na gry, a "hide IP" bywa blokowane przez serwery. Ostatecznie problem zmiany IP dynamicznego na laptopach pozostaje nierozwiązany w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA