logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT5515/58 - nie reaguje na pilota - SAA5667 ok

mirekel 19 Wrz 2007 20:27 1555 7
REKLAMA
  • #1 4300701
    mirekel
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    TV nie reaguje na pilota.pilot sprawny.SAA5667 podmieniony na sprawny
    tak samo nie ma reakcji na pilota.Flesh przelutowany.?

Dodano po 23 [sekundy]:

chassis A10
  • REKLAMA
  • #2 4300745
    andrerost
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Sprawdz oscyloskopem impuls przy wlaczonym pilocie na wyjsciu odbornika IR. Ewentualnie wymien odb. IR
  • REKLAMA
  • #3 4300783
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Ale ten model ma chyba chasis A10E i tam na module siada procesor?Sam to miałem niedawno.
  • #4 4301205
    mirekel
    Poziom 18  
    NAPISAŁEM NA POCZĄTKU,ŻE WYMIENIŁEM PROCESOR NA NOWY.TAK SAMO SIĘ ZACHOWUJE NA NOWYM.
  • #5 4302050
    mirekel
    Poziom 18  
    Na który pin w procku SAA5667 przychodzi impuls
    z diody odbiorczej zdalnego sterowania?
    Nie jest to opisane jak gdzie indziej IR.
    Czy to jest sterowane szyną I2C.
    pozdrawiam!

Dodano po 42 [sekundy]:

Które piny?
  • REKLAMA
  • #6 4302144
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    ostatni pin SAA jest od sterowania ma być na nin ok. 3,2V ale ja wymieniając procesor zmieniałem pamięć obok SAA.

Dodano po 5 [minuty]:

Pamietam że na 3 modułu sterowania przychodzi impuls z odb.podczerwieni a potem przez przelotki i opór SMD idzie na SAA. Sprawdż omomierzem dla pewnosci.
  • REKLAMA
  • #7 4302220
    mirekel
    Poziom 18  
    po wymianie pamioąci miałem tylko śnieg i nie ustawioną geometrię.Dostępu do TV w SAM nie miałem
    bo czynna jest tylko lokalna,więc wróciłem do starej pamięci.W tej chwili jest nowy procek i stara pamięć i TV zachowuje się tak jak klient mi zgłosił do naprawy.
    Tv jest aktualnie u klienta więc nie mogę sprawdzić 3 pinu.Natomiast jak patrzę na schematy to on jest nie podłączony.
  • #8 4302387
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Kiedyś miałem podobny problem - okazało się, że w "metalowym pudełku" odbiornika podczerwieni urwała się ścieżka masy od obudowy.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 29PT5515/58 z podstawką chassis A10 nie reaguje na sygnał z pilota, mimo że pilot jest sprawny, a procesor SAA5667 został wymieniony na nowy bez poprawy działania. Problem nie ustępuje również po przelutowaniu pamięci flash. Sugerowano sprawdzenie impulsu na wyjściu odbiornika podczerwieni za pomocą oscyloskopu oraz ewentualną wymianę odbiornika IR. W modelu z chassis A10E procesor może ulegać uszkodzeniu, jednak w tym przypadku wymiana procesora nie rozwiązała problemu. Dyskusja dotyczy także pinów procesora SAA5667, gdzie ostatni pin służy do sterowania i powinien mieć około 3,2 V, a sygnał z odbiornika IR przechodzi przez przelotki i rezystory SMD do procesora. Po wymianie pamięci pojawiły się problemy z obrazem (śnieg, geometria), więc powrócono do starej pamięci, pozostawiając nowy procesor. W schematach pin 3 procesora nie jest podłączony, a dostęp do TV przez SAM jest ograniczony. Jeden z użytkowników wskazał, że podobny problem mógł wynikać z przerwanej ścieżki masy w metalowej obudowie odbiornika IR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA