logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento - Naprawa centralnego zamka i mini światełek w drzwiach

zimii 19 Wrz 2007 23:40 4244 9
REKLAMA
  • #1 4301660
    zimii
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Niedawno kupiłem Vw Vento. Nie działa w nim kilka rzeczy (między innymi centralny zamek) Rozkręciłem tapicerki w drzwiach i ukazały mi sie różne poprzerywane kabelki. Jutro zabieram sie za naprawe tylko nie wiem od czego zacząć... Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś wie coś na temat c. zamków w Vento.. Jaka jest zasada działania takiego zamka ?? Ten zamontowany u mnie chyba jest pneumatyczno elektryczny. Ach i jeszcze jedna sprawa: może ktoś wie kiedy załączane są mini światełka w drzwiach (te na dole).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4302477
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    po pierwsze jak masz pourywane kabelki no to cze ba zacząć od połączenia ich, a tu masz link do schematów elektrycznych http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page09 tak abyś nie zabłądził podczas lutowania kabelków , co do typu to jest to zamek pneumatyczny i tej terminologij się czymajmy
  • #3 4306504
    zimii
    Poziom 10  
    OK Po obejrzeniu wszystkich elementów centralnego stwierdzam brak pompki... :) Ktoś już chyba naprawiał ten zamek i zapożyczył sobie pompkę. Na allegro można takową kupić za ok 100zł, nowy centralny tez mniej więcej w tych pieniądzach i nie wiem co lepsze??
  • REKLAMA
  • #4 4306611
    Berek__89
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Lepszy będzie nowy bo będziesz wiedział co masz i napewno dłużej pochodzi niż ten co masz założony
  • REKLAMA
  • #5 4306909
    zimii
    Poziom 10  
    W sumie tak, ale nowy będzie NO-NAME, a ten który mam teraz jest oryginalny tylko troche popsuty :( pompka z allegro też oryginalna. aktualnie posiadam VW golf z 1987r i centralny działa bez zarzutów
  • REKLAMA
  • #6 4307059
    Berek__89
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    W sumie co orginał to orginał a nie podruba
  • Pomocny post
    #7 4331587
    oloz
    Poziom 12  
    Jest tylko jedna rzecz z pneumatycznym możesz nie dać sobie rady a z takim z allegro za raptem 40 zł to poradzisz sobie na pewno. Te zamki dokładanie nie są w cale takie złe sprzedaje je i montuje już ładnych parę lat i nie ma z nimi problemów. Tak że jeżeli miało by to być moje zdanie ja brał bym uniwersalny zamek
    pozdrawiam i powodzenia
  • #8 4334226
    zimii
    Poziom 10  
    Ok. Vw w oryginalnych zamkach posiadają również zamykanie wlewu paliwa, czy przy centralnych nie oryginalnych jest możliwość założenia siłownika do klapki wlewu??
  • Pomocny post
    #9 4338236
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    raczej tak bo w oryginale wysuwa się taki metalowy pręt ( jak się kupuje siłownik to dodają taką szprychę)
  • Pomocny post
    #10 4340263
    oloz
    Poziom 12  
    zimii napisał:
    możliwość założenia siłownika do klapki wlewu??
    zawsze jest jakaś możliwość to tylko kwestia dokupienia jednego siłownika slave ( 2 kabelki ) i zamontowanie go. Oczywiście musisz jeszcze pociągnąć dwa przewody dodatkowe do tego siłownika z wiązki głównej, niestety taka kupiona np na allegro nie będzie posiadać podłączenia do piątego siłownia ale to przecież nie problem wystarczy tylko wpiąć się w zielony i niebieski kabel i pociągnąć w okolice klapki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z centralnym zamkiem w VW Vento, który jest zamkiem pneumatyczno-elektrycznym. Uszkodzenia kabli w drzwiach wymagają ich połączenia zgodnie ze schematem elektrycznym dostępnym online. Stwierdzono brak pompki w oryginalnym zamku, co sugeruje wcześniejszą naprawę. Rozważano zakup nowego zamka lub pompki z Allegro – nowy zamek uniwersalny jest tańszy i łatwiejszy w montażu, choć oryginalne części są bardziej wartościowe. Zamki pneumatyczne mogą być trudniejsze w naprawie, natomiast uniwersalne zamki elektryczne są polecane ze względu na prostotę i niezawodność. Dodatkowo omówiono możliwość montażu siłownika do zamykania klapki wlewu paliwa w zamkach nieoryginalnych, co wymaga doprowadzenia dodatkowych przewodów i zastosowania siłownika typu slave z dwoma kabelkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA