korn nie chodzi o to gdzie wzmacniacz był produkowany tylko na jaki rynek. Europejską poznasz po braku kontrolki High Current (czy jakoś tak) koło włącznika power.
ALTON ale przy wersji amerykańskiej był by zasilany 110V. No chyba że jest selektor. Ale jak mi napisałeś w moim poście wersja amerykańska ma oznaczenie Vxi...
to mam wersje europejska bez kontrolki High Current tylko zwykla dioda jako power i z tego co widze w srodku mam na kazdy kanal po dwa 4700uF i koncowki 2SA1302 2SC3281.Czyli co mam zakupic 10000uF*4 czy 8200uF*4
Kondy powinny mieć po 10000uF i 63V, jeśli wstawisz mniejsze to mogą nie wyrobić. Choć mają dopuszczalne rozbierzności... ALe napewno 50V nie wytrzymają 13V wiecej...
Te co sa w srodku sa na 50V dla tego pytam i maja po 4700uF ale bylo tu wczesniej napisane ze wersja ameryk. jest mocniejsza Vxi a ja tego nie mam czyli mam wrzucic 10000uF na 100v? czy tak ja wersja ameryk. 8200 bo sie gubie
Hmm. Zastanawia mnie dlaczego ktoś wstawił mniejsze kondensatory niż powinny być. A co do napięcia kondów to raczej powinny być 63V. Choć powinien sie tu wypowiedzieć ktoś bardziej doświadczony co by sie stało gdybyś wstawił kondy o dopuszczalnym napięciu 100V...
korn dałbym rękę obciąć że w temacie było 665. Oczywiście że zmienia postać rzeczy. 655 i 665 to dwa inne modele ! W takim razie wszystko masz fabryczne tak jak powinno być.
✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza Harman Kardon PM655, ze szczególnym uwzględnieniem końcówek mocy i kondensatorów filtrujących. Końcówki mocy to tranzystory 2SC3281 i 2SA1302, po dwie pary na kanał. Kondensatory filtrujące w oryginale mają po 4700 µF na 50 V (dwa na kanał) w wersji europejskiej, natomiast wersja amerykańska (oznaczenie Vxi) stosuje kondensatory 4x8200 µF. Zalecane jest stosowanie kondensatorów o pojemności 10000 µF i napięciu 63 V, aby zapewnić odpowiednią filtrację i wytrzymałość napięciową. Wersja europejska różni się brakiem kontrolki High Current przy włączniku zasilania. Użytkownicy podkreślają, że kondensatory o niższym napięciu (np. 50 V) mogą nie wytrzymać obciążeń, a większe napięcie (100 V) jest rzadziej stosowane i wymaga doświadczenia. Udostępniono link do serwisówki wzmacniacza na forum elektroda.pl, co umożliwia dokładne sprawdzenie schematu i parametrów komponentów. Wygenerowane przez model językowy.