logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ABS Sprinter CDI - błąd C1401, raz działa, raz nie

wojciech.nurzynski 20 Wrz 2007 21:31 25876 7
REKLAMA
  • #1 4304645
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Ocena: 73
    Sprinter 2.7 CDI nie działa ABS.

Carsoft pokazuje błąd:

C1401 High pressure- /Feed back pump:
    Open/short circuit / Switches not off.

lub gdy wybierze się opcje Traction/ESP to:

C1401 High pressure and return pump:
    Open-circuit/short-circuit / does not shut off, stops too rapidly.

natomiast w sieci znalazłem inny opis do tego numeru błędu:

C1401 Traction Control Valve RF Circuit Open

Proszę o sugestie, czy ktoś już się spotkał z błędem C1401.
    Z tego co pamiętam to awarie ABS w tym sprinterze są popularne.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4305682
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    I te błędy, sądząc z opisu wskazują na uszkodzenie pompy lub obwodów.
  • REKLAMA
  • #3 4305765
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Już kiedyś w dokładnie tym samym egzemplarzu była uszkodzona pompa.
    Na początku sam sterownik, który był wymieniony na gwarancji (nie cały agregat, tylko elektronika). Później uszkodziła się część mechaniczna, wtedy kupiłem cały nowy agregat. No i sytuacja znów się powtarza. Czy ktoś zna przyczyny awarii agregatów ABS w tym Sprinterze? Może uda się poskładać z dwóch coś działającego?
  • REKLAMA
  • #4 4308954
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Podmieniłem elektronikę i dalej to samo C1401
    Poniżej zamieszczam screen z programu carsoft.
    ABS Sprinter CDI - błąd C1401, raz działa, raz nie

Czy da się coś z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 4316813
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Dzisiaj po kilku operacjach kasowania błędów ABS zadziałał. Przypomnę, że wcześniej zamieniłem część elektroniczną i problem nie ustąpił. Trochę to dziwne...
  • #6 4317669
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    No i znowu ABS nie działa, dzisiaj się wyłączył.
    Auto było załadowane i przy przejeżdżaniu przez małe wzniesienie zaświeciła się kontrolka.
    Dalej ten sam błąd C1401.
    Może jednak nie jest to usterka pompy ABS tylko czegoś innego?
  • #7 4320363
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Witam!

Czy nikt nie zajmuje się układami ABS w tym aucie?
    Czy przypadkiem źródłem tego problemu może być korektor siły hamowania?
  • #8 4322715
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    wojciech.nurzynski napisał:

Czy nikt nie zajmuje się układami ABS w tym aucie?

Zajmuje się.

wojciech.nurzynski napisał:

Czy przypadkiem źródłem tego problemu może być korektor siły hamowania?

Nie może.

Niestety nie napisałeś jaki to Sprinter. Jak sam zauważyłeś - tłumaczenia kodów błędu sa rozbieżne: po prostu dotyczą róznych modeli tego samochodu. Najlepiej podać pierwsze parę cyfr numeru podwozia. Przyjmując że jest to Sprinter serii 903.1 - 903.2 - 903.3 - 903.4 - 903.5 lub 903.6 to kod błędu faktycznie wskazuje na usterkę silniczka w pompie ABS lub prowadzącego do niego zasilania. Silniczek jest sprawdzany każdorazowo po włączeniu zapłonu - zazwyczaj zawieszają się szczoteczki , silniczek w czasie próby nie rusza, i wyskakuje błąd.
    Moja próba: uruchamiam aktywację pompki (np. w punkcie służącym do odpowietrzania hamulców). Jeżeli pompa nie rusza - to ja ją delikatnie sztylem młoteczka. Jak szczotki wiszą (lub są krótkie) to pompka po takim zabiegu rusza. Wiemy wtedy, że coś wewnątrz niej nie tak. W przypadku nieruszenia sprawdzamy oczywiście zasilanie na wtyczce modułu i bezpieczniki (pod siedzeniem kierowcy)
    Na naprawę silniczka pompy raczej nie licz: próbowałem to-to kiedyś rozebrać, i jest to wybitnie nienastawione na naprawę. Ale jak chcesz - to próbuj :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Sprinterze 2.7 CDI pojawia się problem z układem ABS objawiający się błędem C1401, który według różnych źródeł może oznaczać uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia, obwodów silniczka pompy ABS lub obwodu zaworu kontroli trakcji. Diagnostyka za pomocą Carsoft wskazuje na otwarty lub zwarciowy obwód pompy lub jej silniczka, który często ulega awarii z powodu zużycia szczotek lub uszkodzenia mechanicznego. Próby naprawy obejmowały wymianę elektroniki sterownika ABS oraz całego agregatu pompy, jednak problem powraca. Czasami pompa po kilkukrotnym kasowaniu błędów działa, co sugeruje niestabilność uszkodzenia. Sprawdzono również zasilanie i bezpieczniki, a korektor siły hamowania został wykluczony jako przyczyna usterki. Zalecane jest ręczne delikatne uderzenie w silniczek pompy, aby przywrócić ruch szczotek, co potwierdza ich zużycie lub zawieszenie. Problem jest typowy dla serii Sprinter 903.x, gdzie kod C1401 najczęściej wskazuje na awarię silniczka pompy ABS lub jego obwodów elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA