logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do pendrive na Windows XP SP2 - jak rozwiązać?

Lilith_100 21 Wrz 2007 08:13 1310 9
REKLAMA
  • #1 4305497
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Witam.
    Mam komputer z systemem XP SP2, wpinając jakiegokolwiek pendrive wykrywa go i ponoć instaluje (Zainstalowano nowy sprzęt: Stacja dysków)
    Ale oczywiście nie ma do niego dostępu i urządzenie się nie pojawia, port USB wg mnie działa, myszka chodzi na nim bez zarzutu. Pendrive'y też działają, na wszystkich innych komputerach w firmie.
    Jak się tego problemu można pozbyć bo nie uśmiecha mi się latanie co chwila do kolegi pokój obok.
  • REKLAMA
  • #2 4305517
    T1omek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    spójrz w mendżerze dysków czy wyswietla ci go
    jako dysk fat32 moze trzeba go sformatować
  • #3 4305547
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Czy inne Peny działają w twoim komputerze?
  • REKLAMA
  • #4 4305604
    Lilith_100
    Poziom 25  
    waldekg napisał:
    Witam.Czy inne Peny działają w twoim komputerze?

Pisałam że nie

T1omek napisał:
    spójrz w mendżerze dysków czy wyswietla ci go
    jako dysk fat32 moze trzeba go sformatować

Tam go widzi, nawet go sformatowałam, przydzieliłam literkę G: i dalej kicha
  • #5 4305649
    T1omek
    Poziom 19  
    To niestety masz pewnie cos pogrzebane w rejestrze systemowym, niech sie wypowie jakiś spec od komputerów bo to jest raczej wina systemu zainstalowanego.
    Proszę poprawić post.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały.
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #6 4305681
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Pewnie tak, choć przyznam się bez bicia że w rejestrze nie grzebałam (jeszcze) :)
    System zainstalowany przeze mnie i obsługiwany tylko przeze mnie.
    No nic, coś może wymyślę
  • #7 4306178
    passat13
    Poziom 12  
    A moze mogłybys podać model płyty głównej to mogłoby nieco rozjaśnić sytuacje.
  • #8 4306266
    T1omek
    Poziom 19  
    Co ma model płyty, przecież już napisała, że pendrive jest wykrywany, lecz poprostu jest ukryty, a i myszka na tym porcie też działa czytaj uważnie.
  • #9 4306289
    passat13
    Poziom 12  
    Model płyty ma dużo do rzeczy. Ja w swojej AOpen AK 33 nie mogłem zaistalowac modemu USB dopiero aktualizacja BIOS-u pomogła.
  • REKLAMA
  • #10 4306684
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Nazwa płyty głównej Compaq Evo D300v
    Chipset - Intel Solano i815E
    Jest to oryginalny Compaq niezmieniany w konfiguracji nic.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do pendrive'ów na komputerze z systemem Windows XP SP2, mimo że urządzenia są wykrywane i instalowane jako "Stacja dysków". Port USB działa poprawnie, co potwierdza działanie myszy, a pendrive'y funkcjonują na innych komputerach. W menedżerze dysków pendrive jest widoczny, sformatowany i ma przypisaną literę dysku, jednak nadal nie jest dostępny. Podejrzewa się uszkodzenie lub nieprawidłową konfigurację rejestru systemowego. Wskazano również, że model płyty głównej może mieć wpływ na problem, co ilustruje przykład konieczności aktualizacji BIOS-u na płycie AOpen AK 33 w celu poprawnej instalacji urządzenia USB. W omawianym przypadku płyta główna to Compaq Evo D300v z chipsetem Intel Solano i815E, oryginalna i niezmieniana w konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA