logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego sieć LAN działa tylko na 10Mbit/s zamiast 100Mbit/s?

zerthimon 23 Wrz 2007 20:46 2344 12
REKLAMA
  • #1 4313520
    zerthimon
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam!
    Mam pytanie odnośnie sieci Lan. Kilka dni temu sieć (komputer stacjon i laptop) działały mi bardzo dobrze, ale nagle coś sie stało i komputery sie nie widziały a co za tym szło nie było neta (stacjonarny udostepniał go, wiec na nim był).
    Dzis wpadłem na pomysł zeby w moim lapku zmienic ustawienia karty sieciowej na 10Mbit/s full duplex i wszystko jest w porządku. Co mogło spowodować, ze teraz działa to tak a nie jak wczesniej?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4314012
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Podaj kolejność kabelków w obu wtyczkach RJ45.

Zwykle powodem takich kłopotów są źle zarobione wtyczki lub uszkodzony przewód.
  • #3 4316314
    asterix27
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Może poszła Ci w karcie sieciowej laptopa kość odpowiedzialna za 100Mbit/s. Ja tak kiedyś miałem w routerze pod SDI. Nagle przestał mi działać Internet na 100 Mbit/s. Internetu nie było w ogóle, na żadnym z 4 komputerów w sieci. Przełączyłem router na 10Mbit/s i jeszcze hulało przez rok (dopóki go nie wyrzuciłem bo zrezygnowałem z SDI i przeszedłem na coś innego)
  • REKLAMA
  • #4 4316477
    zerthimon
    Poziom 11  
    Właśnie przed chwilą znów nie miałem połączenia z siecią. Ustawiłem opcje 100Mbit/s full duplex i uruchomiłem kąpa i działa na tych ustawieniach. Sprawa co najmniej dziwna. Czy to moze być wina kabla?Wczesniej działało wszystko jak należy, kabel sprawdziłem miernikiem i wszystkie żyły mają przejście. A moze to karta w laptopie? Miałem już 2 razy takie sytuacje, że nie mogłem włączyć kary wi-fi ani sieciowej, wyskakiwał błąd.
  • Pomocny post
    #5 4316547
    wegrzyn
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    tak to jest wina kabla na 99%
    kolorz we wtzcykach
    -bialo pomarańczowy
    -pomarańczowu
    -biało zielony
    -niebieski
    -biało niebieski
    -zielony
    -biało brązowy
    -brazowy

jeżeli kros to zamieniasz zielone z pomarańczowymi
  • #6 4316612
    irekr
    Ocena: 1240
    Wystarczy jak nastąpi przerwa lub brak właściwego kontaktu na jednym z przewodów i dobrze działająca karta przełączy sia na 10 Mbs. Swego czasu nawet niektórzy "instalatorzy" robili "sieci" w oparciu o jednoparowy przewód telefoniczny dołączany do pinów 2 i 3..... Ustawiano kartę na 10 Mbs półdupleks i jazda....
    Także może być uszkodzenie karty.
  • #7 4316624
    zerthimon
    Poziom 11  
    Wszystko się zgadza, w drugiej wtyczce są zamienione zielone z pomarańczowymi, tylko jest małe ale...w tej drugiej niebieskie są po prawej stronie, wygląda to tak:
    -biało - zielony
    -zielony
    -biało - ponarańczowy
    -pomarańczowy
    -biało - brązowy
    -brązowy
    -niebieski
    - biało - niebieski

Czy to normalne?
  • REKLAMA
  • #8 4316646
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    A jaki kabel? Jakiej kategorii?
    Jeśli masz co najmniej 3 to będzie 10 Mb/s.
    Jeśli piątej to 100 Mb/s.
  • #9 4316651
    irekr
    Ocena: 1240
    Musi być taj jak juz opisano...
    1 b/p
    2 p
    3 b/t
    4 n
    5 b/n
    6 t
    7 b/o
    8 o
  • #10 4316681
    zerthimon
    Poziom 11  
    A gdzie to sprawdzić której kategorii jest kabel?
    Są na nim jakieś napisy, oznaczenia, ale które oznaczają kategorię?
  • #11 4316742
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Na kablu można to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #12 4316787
    zerthimon
    Poziom 11  
    Wygląda na to, że to wina kabla, który jest ewidentnie źle skroswany.
    Nie mam w domu zaciskarki, wiec muszę czekać do jutra, aż otworzą kafejkę i dowiem się czy to na 100% wina krosa.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z działaniem sieci LAN na 10 Mbit/s zamiast 100 Mbit/s najczęściej wynika z uszkodzonego lub źle zarobionego kabla sieciowego, zwłaszcza nieprawidłowego ułożenia przewodów w wtyczkach RJ45. W przypadku nieprawidłowego skrzyżowania par (np. zamienione zielone z pomarańczowymi) lub przerwy w przewodach karta sieciowa automatycznie przełącza się na niższą prędkość 10 Mbit/s. Sprawdzenie kategorii kabla (minimum kat. 5 dla 100 Mbit/s) oraz poprawności ułożenia przewodów według standardu T568B jest kluczowe. Uszkodzenie karty sieciowej, zwłaszcza modułu odpowiedzialnego za 100 Mbit/s, również może powodować spadek prędkości i problemy z połączeniem. Diagnostyka obejmuje testy miernikiem ciągłości przewodów oraz ręczną zmianę ustawień prędkości i trybu duplex w karcie sieciowej. Wskazane jest użycie odpowiedniej zaciskarki do poprawnego zarobienia wtyczek RJ45. Dodatkowo, dostępne są schematy i opisy standardów LAN oraz RJ-45, które pomagają w prawidłowym montażu i konfiguracji sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA