logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy operator w UK musi podać darmowy kod zdjęcia simlocka dla Nokia E50?

dlucik 23 Wrz 2007 22:50 4696 10
REKLAMA
  • #1 4314147
    dlucik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam pytanie, przeczytalem na forum ze u.k. jest takie prawo ze operator musi podac kod do zdjecia blokady simlock. Czy to prawda? Kupilem telefon z angli, koles który mi go sprzedawał powiedział ze jest bez simlocka 9nokia E50) okazało sie ze jest inaczej, czy jest szansa ze idac do operatora dostanie ten kod, albo czy jest szansa zebym zalatwił to przez e-mail ?
  • REKLAMA
  • #2 4314164
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Nie ma szansy zdjęcia blokady w ten sposób. W interesie operatora jest to, żeby jak najwięcej osób korzystało z jego usług dlatego blokuje się telefony. Nie sądzę, żeby ktokolwiek dobrowolnie chciał dać zarobić konkurencji.
  • REKLAMA
  • #3 4314724
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    np w sieci 3 dostaniesz taki kod bez problemu koszt 15funtow ale najpierw musisz wziasc telefon na abonament na minimum rok czasu po roku przyjsc z wszystkimi swistkami ze to jest twoj telefon itp
    w orange tez mozesz tak zrobic a dokladnie jak kupujesz nawet telefon na karte to po 3 miesiacach mozesz sie ubiegac o kod na odblokowywanie tylko musisz miec zaladowane konto za 20fuli
    z innymi sieciami niewiem jak jest
  • REKLAMA
  • #4 4315080
    dlucik
    Poziom 12  
    Czyli jesli ten telefon był na abonament, to mozna by dostać ten kod dopiero po 12 miesiącach? W sumie to mnie to nie urządza, dzieki
  • #5 4315185
    rogals79
    Poziom 14  
    Ja dzwoniłem do operatora sieci 3 po okresie umowy 12 miesięcy podałem dane mojej karty debetowej skasowali mnie 15funtów i w bardzo przejrzysty sposób podali jak wklepać kod do telefonu była to nokia 6280 oczywiście sprawdzali czy ja to ten który brał telefon na abonament
  • #6 4315236
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    jezeli byl na abonament i jezeli posiadasz ty wszystkie papiery to mozesz tak zrobic bo inaczej nie mozna bo takto kazdy by sobie szedl do operatora zeby mu sciagnol loka za 15 funtow z BB5 gdzie normalnie w serwisach np biora 25
  • #7 4315820
    dlucik
    Poziom 12  
    Jakis swistek mam ale czy to wystarczy to nie wiem, tyle ze koles sie zachował i dał mi 20 Funów na zdjecie, gdyby ktos miał jakis namiar na serwis we wrocławiu który mi to zrobi to bede wdzieczny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4316483
    Michczar
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    nouki napisał:
    a program dct4 nie podaje kodow tylko w nim raczej tego modelu nie ma ale inne sa i sieci zagraniczne tez .
    strona np. http://simlock.neostrada.info/

nokia E50 to nie dct 4 i nie zdejmiesz simloka kodem wygenerowanym przez taki calc
  • #10 4317163
    nouki
    Poziom 25  
    Ocena: 97
    wiem tylko tyle ze w lodzi jest pewna firma ktora zdejmuje ze wsztkiego i zajmuje sie tez zmiana softa
  • #11 4317191
    Rhingsm

Poziom 29  
    Ocena: 81
    teraz simlock z bb5 to juz nie taki wielki problem oczywiscie jezeli sie ma odpowiedzni sprzet do tego. napewno jest jakis serwis w okolicy ktor do 100zł ci sciagnie simlocka albo za nawet i mniej
    Konto firmowe:
    HDL PRO Mateusz Wienzek
    Opolska 17, Krapkowice, 47-300 | Strona WWW: www.krapkowice.shipcenter.pl

Podsumowanie tematu

✨ W Wielkiej Brytanii operatorzy nie są zobowiązani do darmowego udostępniania kodów do zdjęcia blokady SIM (simlocka). W sieci 3 można uzyskać kod po 12-miesięcznym okresie abonamentu i uiszczeniu opłaty około 15 funtów, pod warunkiem posiadania dokumentów potwierdzających własność telefonu. W Orange podobne zasady obowiązują przy telefonach na kartę – kod można uzyskać po 3 miesiącach i zasileniu konta na minimum 20 funtów. Telefony Nokia E50 nie korzystają z systemu DCT4, więc nie można ich odblokować za pomocą popularnych kalkulatorów kodów simlocka. Zdjęcie blokady z modeli BB5 wymaga specjalistycznego sprzętu i często jest realizowane w serwisach, które mogą wykonać usługę za około 100 zł lub mniej. W Polsce istnieją firmy oferujące zdjęcie simlocka i zmianę oprogramowania, jednak nie jest to usługa darmowa ani automatyczna przez operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA