logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku na HP 530 z Windows XP - sterowniki nie instalują się poprawnie

architekt 24 Wrz 2007 10:35 6013 8
  • #1 4314952
    architekt
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Udało mi sie zainstalować xp na tym laptopie po wielu trudach, niestety mam kolejny problem, mianowicie brak dźwięku:(
    zciągnołem stery ze strony Hp http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...Id=3316189&swLang=30&taskId=135&swEnvOID=1093

i niby sie instalują ale na końcu instalacji mam komunikat niepowodzenie... laptop wydaje dzwik "pi"
    menadżer urządzeń pokazuje pytajniki przy kontrolerze video
    kontrolerze videeo zgodnym z VGA
    oraz PCI device

natomiast przy kontrolerach dźwięku video i gier jest wszystko dobrze.

dotego niemam głośniczka w zasobniku
    Pozdrawiam gorąco wszystkich i prosze o pomoc
  • #3 4317036
    architekt
    Poziom 11  
    racja pomyliłem sie...

ale teraz zrobiłem gruntownego formata i zainstalowałem ponownie system i sterowniki ze strony hp... (już do mojego laptopa:))
    i dalej nici z dźwięku.....
    jak instaluje sterownik do dźwięku to na samym końcu wyskakuje komunikat
    "Błąd instalacji sterownika:brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik"

Normalnie zgłupiałem....
    Pomóżcie....
    (jestem zdesperowany)
    ...ide sie upić ;-)

Wasze zdrowie..... "niech Viste szlak trafi"

Miłej nocy
  • #4 4317131
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Może to nie jest to urządzenie. Ściągnij program Everest i sprawdź dokładnie jaka karta się w nim kryje. Poszukaj w necie odpowiednich sterowników,nie bazuj tylko na stronie HP.
  • #6 4317523
    architekt
    Poziom 11  
    kolejny piękny dzień:)

odnośnie "niech viste szlak trafi" - chciałem wyrazić moją niechęć i nienawiść do tego systemu z którym mósiałem sie męczyć zagranicą
    Poprotu tragedia.....

Dzwoniłem dziś z samego rana do wsparcia HP i tam mi pan powiedział:
    najpierw sterownik Microsoft UAA Bus Driver for HD Audio a potem Conexant High Definition Audio i powinno zadziałać

narazie dźwięki systemowe mi odtwarza czyli waw'y , wrzóce jaskieś mp3 i myśle że będzie wszystko działać
    no i mam już głośniczek w zasobniku :)

tematu jeszcze nie zamykam bo nie ukończyłem całkowice pracy z ym laptopem i nie sprawdziłem. Jak to zrobie to zamieszcze na elektrodzie moje sposoby na poradzenie sobuie z instalacja XP na laptopie HP 530

Pozdrawiam wszystkich!!!
    Oraz zespół elektrody!!!
  • #7 4319512
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    i tak to jest jak sie dokładnie nie czyta - na stronie hp ze sterownikami jak byk widniało "Microsoft UAA Bus Driver for HD Audio" pozatym z tego co pamiętam są jeszcze jakieś dodatki do xpsp2 (essential coś tam) u mnie po instalacji nie było żadnych problemów. Tak nawiasem dodam że prawidłowe sterowniki do WLAN znajdują się na polskim serwerze hp (przyzwyczajony jestem do globalnego a tam to różne wpadki maja - kiedyś miałem laptopa do którego były tylko sterowniki do visty, jak się później okazało do xp tez były ale jedynie na kanadyjskiej wersji :) )
  • #8 4333683
    haszcz_yk
    Poziom 2  
    witam, mam taki problem jak w temacie, mianowicie tworze partycje w pqmagic wszystki wydaje sie byc pieknie do momentu jak po pierwszym zaladowaniu instalatora systemu wyskakuje komunikat ze na dysku nie sa zainstalowane zadne partycje i nie mozna przeprowadzic procesu instalacji. prosze pomozcie! jak to obejsc? systemu win98 w ogole nie widzi w napedzie...

nie wiem co robic! POMOCY...

z gory serdeczne dzieki. :)
  • #9 4333729
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 40
    dokładnie łatka KB888111

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dźwięku na laptopie HP 530 z systemem Windows XP, gdzie sterowniki audio nie instalują się poprawnie, wyświetlając komunikat o braku obsługiwanego urządzenia. Początkowo pobierano niewłaściwe sterowniki dla modelu HP 510, co zostało skorygowane. Zalecane jest najpierw zainstalowanie sterownika Microsoft UAA Bus Driver for HD Audio, a następnie sterownika Conexant High Definition Audio, co pozwoliło na odtwarzanie dźwięków systemowych i pojawienie się ikony głośnika w zasobniku. Dodatkowo wskazano na konieczność instalacji sterowników chipsetu oraz użycie narzędzi diagnostycznych (np. Everest) do identyfikacji sprzętu audio. Podkreślono także znaczenie wyboru sterowników zgodnych z wersją systemu operacyjnego oraz instalacji aktualizacji systemowych (np. łatka KB888111). Problemy z innymi urządzeniami PCI i kontrolerem VGA pozostają, co sugeruje brak odpowiednich sterowników chipsetu i urządzeń PCI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA