logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ADuC816 lub ADuC824 obsługują programowanie w BASCOM?

babel20 19 Lis 2003 22:09 2622 11
REKLAMA
  • #1 406465
    babel20
    Poziom 12  
    Zrobilem kilka projektow na ADuCu812 i uwazam go za rewelacyjny-tym bardziej, ze program na niego moze byc pisany w BASCOMIE. Obecnie potrzebuje zrobc uklad na ADuCu816 lub 824 i nie wiem czy da sie napisac program rowniez w BASOMIE. Jezeli ktos probowal-to prosze o wieadomosc. Moge rowniez pomoc w uruchomieniu 812, gdyz posiadam duze doswiadczenie na nim...
  • REKLAMA
  • #2 409336
    Grzgorz
    Poziom 2  
    Aduc 812. Bardzo proszę o email. Moj email to sq5iri(_at_)o2.pl :)
  • REKLAMA
  • #3 409494
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    no, fajowy jest ten procek. Ale jeszcze ciekawsi są jego następcy, z kilkukrotnie szybszym rdzeniem '51.
  • REKLAMA
  • #4 409528
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Zapewne sam kod wykonywalny można skompilować w bascomie, jednak trzeba będzie dorobić kod obsługujący "nietypowe" elementy np przetworniki.
  • #5 409568
    Grzgorz
    Poziom 2  
    Koledzy!!! Potrzebne mi są materiały na temat ADUC812 po Polsku, nawet odkupię bardzo proszę o kontakt mój email sq5iri(_at_)o2.pl :P
  • REKLAMA
  • #6 411826
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    babel20 napisał:
    Zrobilem kilka projektow na ADuCu812 i uwazam go za rewelacyjny...

Czy mógłbyś umieścić siakieś informacje na temat sposobu programowania tej kości (rodzaj programatora) oraz zgodnosci programowej z '51. Może wspólnymi siłami coś wykombinujemy. :wink: Co prawda nie używam Bascoma tylko ASM ale jak wiadomo co "kilka" głów to nie jedna.

:sm19:
  • #7 412263
    babel20
    Poziom 12  
    Program zostal napisany w Bascomie, skompilowany do HEX i zaprogramowany przez ALF-ADuC8xx Oczywiscie przez port szeregowy :wink:
  • #8 413159
    Techmann
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    bardzo chętnie włączę się do dyskusji.Poszukam w swych zasobach programików na tego procka.Ściągnąłem je z netu.Było to parę prostych procedur obsługi najważniejszych bloków mikrokontrolera.
    Gdy uporam sie z jakąś płytką testową to rozpocznę praktyczne eksperymenty.Może ktoś podeśle gotowca z rys. płytki?

pozdrawiam :)
  • #9 523367
    MMarek17
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. Jak dla mnie ADuC812 to rewelka, możliwości, parametry. Mam zamiar wykorzystać ADuC812 w swoim projekcie i poszukuję dokładnych, praktycznych informacji nt. programowania tego scala. Projekt to miniaturowy system akwizycji danych - temperatur. ADuC wydaje się do tego zastosowania stworzony. Rozwarzam pomiar za pomocą elementów T/U i wbudowanego A/C albo zewnętrznych przetworników T/C na i2c np. TMP100. Może jakieś sugestie?
  • #10 524437
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    812-tkę programujesz interfejsem szeregowym opartym na RS, układ prosty i na dostępnych elementach, soft do ściągnięcia ze strony Analoga. W tryb programowania wprowadzasz scalak poprzez ustawienie jednego z wejść w odpowiedni stan.

A może do twoich zastosowań jeszcze lepiej bedzie pasował 814, mały sporo wejść A/C i 2 wyjścia C/A, sygnał po RS-ie i układ śmiga o ile nie będziesz musiał sterować LCD-ka bo ma troszkę mało pinów ale i to by się upchało.
  • #11 524557
    MMarek17
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Jak mogłem przeoczyć 814. :oops: Dzięki.
    W istocie 814 wystarczy! Tym bardziej, że LCD nie będzie w tym module. To jest znacznie lepszy scal bo mniejszy, a o to mi chodzi.
    Rozumiem, że do programowania wystarczy prosty konwerter do RSa np. na MAX202 lub 232.
    Czy ktoś uruchomił już jakiś układ na ADuC814? Jeśli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami.
  • #12 524757
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Bawiłem się 812 i 814, sciągnij sobie pdf-a jak zrobic intr. RS, bo we wtyczne ma zwarty jeden pin i na normalnym RS nie ruszy, program tez jest do zassania z Analoga. W pdf-ie o intrfesie jest rozpisany cały protokól a więc samemu mozna w Delphi napisać sobie obsługę. Jak nie znajdziesz to podrzucę na elektrodę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości programowania mikrokontrolerów ADuC816 i ADuC824 w języku BASCOM. Użytkownicy potwierdzają, że kod wykonywalny można skompilować w BASCOM, jednak konieczne jest samodzielne napisanie obsługi specyficznych peryferiów, takich jak przetworniki analogowo-cyfrowe. Programowanie odbywa się przez port szeregowy, często z wykorzystaniem programatora ALF-ADuC8xx lub prostych konwerterów RS-232 (np. na MAX202). Wspomniano także o wcześniejszych modelach ADuC812 i ADuC814, które są cenione za parametry i funkcjonalność, szczególnie w aplikacjach akwizycji danych i pomiarów temperatury. Do programowania ADuC812 i ADuC814 dostępne są gotowe programy i dokumentacja, w tym protokół komunikacji szeregowej, co ułatwia tworzenie własnego oprogramowania, także w BASCOM. Model ADuC814 wyróżnia się większą liczbą wejść A/C i wyjść C/A, co czyni go atrakcyjnym dla projektów wymagających analogowej kontroli sygnałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA