logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pozycjonowanie galv. Na jakiej zasadzie to działa?

karol1010 27 Wrz 2007 09:34 1732 11
REKLAMA
  • #1 4323959
    karol1010
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam wszystkich,.Ja mam pytanie poco w galvach pozycjoinowanie i na jakiej zasadzie ono dziala.
    Posiadam laser 200mW zielony i wlasnie kombinuje jak zrobic galva. mam ladne walcowe magnesy ale one maja S na jednej podstawie a N na drugiej i niewiem czy beda sie nadawaly. dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4325273
    Wojas
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam! 200mW zieleni, no nieźle tylko mam nadzieje że to nie jakiś pointer ... pozycjonowanie galv jest to po to aby każdy ruch przez nie wykonany był kontrolowany, i porównywany z sygnałem sterownika, a jeśli kontrola nie wykryje takiej pozycji jak jest zadana , to następuje korekcja tejże pozycji(troche zamotałem ale mam nadzieję że zrozumiesz jeśli nie napisze jeszcze raz ale odrobine inaczej :) a co do magnesów nie nadadzą się jeśli mają tak bieguny... pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #3 4326966
    karol1010
    Poziom 21  
    witam dieki za odpowiedz... jesli chodzi o laser to niestety jest to pointer jednak jego moc swietlna (widzialna) jest duza. jesli chodzi o lasery to dopiero zaczynam takze ...
  • REKLAMA
  • #4 4327996
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Wojas -> Jakie magnesy się nadają na "Elm'y" ?
    Ja mam takie jak napisał kolega wyżej... :?
  • #5 4332091
    Wojas
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    HauseDeeJay jak bede mial czas to narysuje jak ma wygladac namagnesowanie takiego magnesiku chociaz rysunek gdzies juz wisi w temacie Efekty Laserowe , jesli masz walcowaty magnes z otworem to jeśli włożysz do tego otworu oś i popatrzysz od boku to oś ma rozgraniczać namagnesowanie N od S :) heh mam nadzieje że wiesz o co chodzi , Karol a co do tego pointera niewiem jaki on jest ale myślę że w pracy ciągłej nie będzie dał rady , będzie się nagrzewał zbyt mocno co może doprowadzić do uszkodzenia , a no i jeszcze jedno jak chcesz zrobić blanking ? pozdrawiam !
  • #6 4353446
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Witam. Właśnie nawijam cewki do "Elm'ów" czy ktoś może mi powiedzieć czym można posmarować cewkę ,żeby ją usztywnić ? Czego można użyć zamiast tego specjalnego kleju...

Pzdr. HouseDeeJay
  • #7 4353472
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    lakieru...
  • #8 4353516
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Moge użyć każdego dowolnego lakieru ?
  • REKLAMA
  • #9 4354140
    bolek
    Poziom 35  
    tak
  • #10 4354686
    karol1010
    Poziom 21  
    niewiem oco chodzi w slowie blanking. chodzi moze o modulowanie lasera (mruganie w odpowiednich momentach)???

mam przy okazji takie pytanie czym rozni sie pointer od lasera "stacjonarnego" ?? jesli chodzi o diode itp.. wewzmy pod uwage te 200mW
  • #11 4354766
    bolek
    Poziom 35  
    Tak, blanking to wygaszanie lasera w odpowiednim momencie.

A czym różni sie PCet od laptopa?
  • #12 4357575
    karol1010
    Poziom 21  
    aha no to taka roznica....

Podsumowanie tematu

✨ Pozycjonowanie galwanometru (galva) służy do precyzyjnej kontroli ruchu wiązki laserowej poprzez porównanie aktualnej pozycji z sygnałem sterownika i korektę ewentualnych odchyleń. W przypadku magnesów walcowych stosowanych w galwanometrach ważne jest odpowiednie namagnesowanie – oś magnesu powinna rozgraniczać bieguny N i S, co jest kluczowe dla prawidłowego działania. Laser o mocy 200mW, choć często wykorzystywany jako pointer, może mieć ograniczenia w pracy ciągłej ze względu na nagrzewanie. Blanking to modulacja lasera polegająca na wygaszaniu wiązki w określonych momentach. Do usztywniania cewek galwanometrów można stosować różne lakiery jako alternatywę dla specjalistycznych klejów. Różnice między pointerem a laserem stacjonarnym dotyczą głównie konstrukcji diody i możliwości pracy ciągłej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA