logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips VR6448 brak obrazu i fonii - problem z układem X0448GE, schemat?

jaket 20 Lis 2003 16:23 1491 1
REKLAMA
  • #1 407317
    jaket
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    W magnetowidzie jak w temacie podczas odtwarzania nie ma obrazu tzn. jest śnieg tak jakby głowica była bardzo brudna, nie ma też fonii ale to związane jest brakiem wizji!
    Doszedłem do tego, że tor wizji nie przenosi sygnału bo pracuje jak w trybie nagrywania (REC)!
    Niestety schemat jaki mam jest tak kiepskiej jakości, że nie mogę dojść do tego co odpowiada za taki stan rzeczy?
    Odłączyłem od tranzystora Q8801 (BIAS SW) rezystor R8802 i obraz się pojawił! Z tego co udało mi się ustalić to tym tranzystorem steruje układ X0448GE (taki ma symbol) jednak nie mam aplikacji tego układu i nie wiem czy on jest uszkodzony (raczej nie) czy coś co nim steruje?? Może ktoś ma aplikację tego układu lub wie czy ma jakiś odpowiednik?? Mam na warsztacie Sharpa bardzo podobnego do tego Philipsa jednak w nim już jest inny układ X0571GE (a może to ten sam tylko ma inny symbol???) Czy ten philips ma swój identyczny odpowiednik produkcji Sharpa, może znalazłbym ładniejszy schemat sharpa??
    Przekładałem przełącznik funkcji z jednego do drugiego jednak to nic nie dało (tylko, że w tym Sharpie też jest stary przełącznik jednak w sharpie oba działają).
  • REKLAMA
  • #2 408060
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Proponuję sprawdzić R8801 (w B-E w/w tranzystora).
    Jeśli jest dobry, to chyba jednak ten układ (System Control); wg moich danych jego zamiennikiem jest IX 0491 GE.
    Jeśli faktycznie padł kontroler (i tylko ten obwód w nim), to trzeba by (ze względu na koszty) zrobić jakiś przełącznik elektroniczny na dodatkowym tranzystorze.
REKLAMA