logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować i naprawić uszkodzoną pamięć RAM DDR bez specjalistycznych narzędzi?

RadekM 20 Lis 2003 16:39 3081 11
  • #1 407339
    RadekM
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Czy ktoś próbował naprawić RAM na DDR-ach ? Kości są doś drogie, więc chciałbym spróbować. Czy istnieje jakiś sposób zdiagnozowania usterki. Chodzi oto czy istnieje możliwość wykrycia która kość jest uszkodzona, oczywiście bez użycia specjalistycznych i drogich przyrządów. Czy można zdobyć schemat takiej pamięci lub aplikację konkretnej kości ?
  • #2 407379
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    bez odpowiednich przyzadow nieda sie naprawic pamieci.
    schematy sa na sieci. ale i tak nic ci nie pomoga.
  • #3 411939
    RadekM
    Poziom 19  
    Może jakieś namiary na te strony? Jakich niezbędnych przyrządów potrzeba do naprawy?
  • #4 411958
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Spróbuj najpierw przelutować pamiątki, czasami pomaga. Najlepiej podlej cały RAM topnikiem i przegrzej opalarką.
  • #5 414630
    RadekM
    Poziom 19  
    Zrobiłem lakier z kalafonii i spirytusu, pomalowałem dwa moduły pamięci z obu stron i podgrzałem elektryczną opalarką. Efekt tego był taki, że jedną pamięć udało się uratować i działa stabilnie po wykonaniu kilku testów. Natomiast druga ma takie same objawy co przed wygrzewaniem. Dziękuje za pomoc. Z chęcią jednak dowiedziałbym się jak namierzyć uszkodzoną kostkę na module....
  • #6 416569
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Ja tak z czystej ciekawosci zapytam: Co daje taki zabieg z topnikiem? znaczy sie co tam zachodzi i po co? Jestem bardzo początkujący więc pytam z ciekawości.
  • #7 417077
    RadekM
    Poziom 19  
    Wcześniej tej metody nie stosowałem, ale chodzi tu przede wszystkim o tzw. "zimne" luty. Często zdarza się, że pamięć zostaje uszkodzona w wyniku przegrzania i w wyniku czego powstaje "zimny" lut, czyli przerwa w połączeniu. Podgrzanie powoduje poprawę styku w miejscu lutowania, a kalafonia usuwa zbędne tlenki w miejscach połączeń.
  • #8 418136
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Wszystko OK, ale nie radzę używać do takich zabiegów kalafonii, czy stworzonych z niej lakierów. Topniki w płynie są dosyć drogie, ale naprawdę opłaca się coś takiego zakupić. Jakość połączeń, szczególnie przy przegrzewaniu jest o niebo lepsza. Z doświadczenia - jednym z najlepszych topników do lutowania smd i przegrzewania układów jest półsyntetyczny topnik firmy Multicore.
  • #9 2411281
    qwertyofik
    Poziom 2  
    Pamięć jeszcze wczoraj była sprawna. Jednak po wyjmowaniu z komputera i demontażu radiatorów z tej pamięci zostały przypadkowo naruszone rezystorki i pare z nich odpadło. Co radzicie?
  • #10 2411316
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    1. Kupić nową pamięć.
    2. Nie zabierać się za prace o których nie ma się bladego pojęcia.
  • #11 2411334
    qwertyofik
    Poziom 2  
    Nie o taką odpwiedż mi chodziło!

ile może kosztować wlutowanie paru rezystorków???
  • #12 2411930
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ... zależy do kogo z tym pójdziesz i czy Ty wiesz gdzie jaki był i o ile się one się nie uszkodziły oraz same punkty lutownicze nie zostały uszkodzone !
    Poza tym paru rezystorów to nie powinno stanowić jakiejś kwoty zaporowej.

Podsumowanie tematu

✨ Diagnostyka i naprawa uszkodzonej pamięci RAM DDR bez specjalistycznych narzędzi jest trudna, jednak możliwe jest wykrycie i częściowa naprawa usterek poprzez metody manualne. Jedną z proponowanych technik jest przelutowanie kości pamięci oraz ich wygrzewanie opalarką po uprzednim nałożeniu topnika, co pomaga usunąć tzw. "zimne luty" – przerwy w połączeniach powstałe na skutek przegrzania. Kalafonia stosowana jako topnik usuwa tlenki z miejsc lutowania, poprawiając styki, choć zaleca się użycie profesjonalnych topników, np. półsyntetycznego topnika firmy Multicore, dla lepszej jakości połączeń. W przypadku uszkodzenia rezystorów na module pamięci, ich wymiana jest możliwa, ale wymaga precyzji i wiedzy o oryginalnych wartościach oraz punktach lutowniczych. Koszt wlutowania kilku rezystorów nie powinien być wysoki, jednak brak odpowiednich umiejętności może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Schematy pamięci DDR są dostępne w sieci, lecz bez specjalistycznych narzędzi i doświadczenia ich wykorzystanie do naprawy jest ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA