logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Daewoo , przy włączaniu głośno gra...

mar-cin 29 Wrz 2007 20:41 2876 12
REKLAMA
  • #1 4332819
    mar-cin
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam .
    Mam mały problem z telewizorem . Od kilku dni przy włączaniu go Głośno gra .Co się mogło w nim popsuć ?
    czy to potencjometr ?

jak mogę usunąć tą usterkę ? z góry dziękuję za pomoc Marcin
  • REKLAMA
  • #2 4332826
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Jaki model ?!
  • #3 4332853
    mar-cin
    Poziom 12  
    model : 21Q1T
  • Pomocny post
    #4 4333042
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Kolego pewnie ktos na pilocie zmienił ustawienia normalizacji,wez do reki instrukcję i zobacz jak ja nastawic niestety nie znam tego modelu
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 4333109
    mar-cin
    Poziom 12  
    dziękuję !!
  • REKLAMA
  • #6 4334329
    mar-cin
    Poziom 12  
    huk90 napisał:
    Kolego pewnie ktos na pilocie zmienił ustawienia normalizacji,wez do reki instrukcję i zobacz jak ja nastawic niestety nie znam tego modelu
    powodzenia

a dodam iż jak włączam telewizor normalnie a nie za pomocą pilota do jest to samo ,czyli głośno gra .
    co to może być?
  • #8 4335512
    mar-cin
    Poziom 12  
    dziękuję za instrukcję

Ale czy ktoś wie dlaczego gdy po wyłączeniu telewizora ,gdy ponownie go uruchamiam z pilota jak i ręcznie GRA ON GŁOŚNO ?
    (wskaźnik głośności od 1-49) w telewizorze przy włączaniu startuje od 39.a nie od 10 jak go wyłączyłem.
    co się mogło w nim zepsuć ???
    z góry dziękuję Marcin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4335546
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Pamięć do wymiany.
  • #10 4335757
    mar-cin
    Poziom 12  
    RADEKRPISZ napisał:
    Witam
    Pamięć do wymiany.

ile może kosztować taka pamięć ?
  • #11 4335820
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Ustaw parametry tak aby Ci odpowiadaly i wcisnij przycisk pamięci. Powinny się zapamiętać jako "znormalizowane" i z takimi parametrami będzie się uruchamiał telewizor.

Z tą pamięcią to bzdura bo nie pamiętał by Ci ustawień kanałów.
  • #12 4336427
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Przemyslaw napisał:
    Ustaw parametry tak aby Ci odpowiadaly i wcisnij przycisk pamięci. Powinny się zapamiętać jako "znormalizowane" i z takimi parametrami będzie się uruchamiał telewizor.

Z tą pamięcią to bzdura bo nie pamiętał by Ci ustawień kanałów.

Przykro pisać, ale zastanów się, kto tu pisze bzdury.
    Po pierwsze - ten TV wszelkie nastawy analogowe pamięta automatycznie (nastawy obrazu w pozycji FAVORITE).
    Po drugie - czy pamięć to jest jakaś jednolita struktura i działa w całości lub nie? Wystarczy jedna uszkodzona komórka i efekt jak w temacie.

Co do jej wymiany - niby to nie problem - 8 nóżek i groszowa cena. Jednak w pamięci są zapisane wszelkie nastawy dot. geometrii i innych parametrów optycznych, jak np. kolory czy wzmocnienie głowicy. A ich ustawienie to już może być problem. Proszę wpisać w Szukaj +cp375+tryb i co nieco poczytać.
    Dodam jeszcze, że pilotem serwisowym Daewoo lub uniwersalnym MAK 2000MAXI (lub nowszym) - kod 1239 przyciskami głosu reguluje się głośność TV, ale nigdy tej regulacji nie przeprowadzałem i nawet nie kojarzę, czy ma ona wpływ na głośność początkową (po załączeniu TV). Spróbować można. Po takiej regulacji należy TV wyłączyć z sieci a następnie włączyć (dla zapamiętania).
  • #13 4336629
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Dobra, masz rację... pomyślałem i o tym że nie wszystkie komórki są jednolitą strukturą ale trochę zawęziłem to zagadnienie.
    Nie sprawdziłem także, że TV jest na chassis CP375 a swoje wywody oparłem na własnych doświadczeniach. Miałem kiedyś TV Daewoo na procku PCA83C640/030 (nie wiem czy pamiętam dokładnie typ - taki jak w Elemisach 5510) i tam właśnie w ten sposób można było ustawić ten głos. Jeśli ktoś się poczuł zdegustowany moim postem to przepraszam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Daewoo model 21Q1T, który przy włączaniu głośno gra, a poziom głośności startuje na wysokim poziomie (około 39 zamiast 10). Przyczyną może być uszkodzenie pamięci, która przechowuje ustawienia telewizora, w tym parametry dźwięku i obrazu. Pamięć ta jest odpowiedzialna za zapamiętywanie nastaw analogowych i cyfrowych, a uszkodzenie pojedynczej komórki może powodować nieprawidłowe zachowanie, takie jak głośne uruchamianie. Rozwiązaniem może być wymiana pamięci, jednak wymaga to ponownego ustawienia parametrów obrazu i dźwięku, co może być skomplikowane. Alternatywnie można spróbować zresetować ustawienia głośności i zapisać je ponownie za pomocą przycisku pamięci, korzystając z instrukcji obsługi. Regulacja głośności startowej może być również możliwa pilotem serwisowym Daewoo lub uniwersalnym MAK 2000MAXI (kod 1239). Wskazano, że problem nie wynika z potencjometru, a zmiana ustawień normalizacji dźwięku na pilocie nie rozwiązała problemu, gdyż głośność jest wysoka także przy włączaniu ręcznym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA