logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cykliczny zanik wysokich tonów po 3h grania na sprzęcie Technics i kolumnach IDEX

slaviusz1 30 Wrz 2007 10:35 1388 5
REKLAMA
  • #1 4334114
    slaviusz1
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    sprzęt : komputer wzmacniacz technics 500 , korektor technics 70, kolumny IDEX ( http://www.idex.pl/productshowcc3d.html?num=4&s=p ). po ok 3 godz grania powstaje cykliczny zanik wysokich isrednich tonów , po ściszeniu muzki na chwile wraca do normy a po chwili jak się podgłosni znowu zanika , dxwięk staje sie głuchy stumiony bez dynamiki. podstawiane były już wszystkie komponenty oprócz kolumn , co sie dzieje ?
  • REKLAMA
  • #2 4334377
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Podejrzewam ze w kolumnach na zwrotnice zastosowali rezystor.JA mialem tak samo po okresleniu jakiegos poziomu dzwieku wylaczaly sie wysokie tony.Musialem sciszyc i natycmiast sie wlaczaly.A co do srednich to nie wiem.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4334450
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    maniek6600 napisał:
    Podejrzewam ze w kolumnach na zwrotnice zastosowali rezystor.JA mialem tak samo po okresleniu jakiegos poziomu dzwieku wylaczaly sie wysokie tony.Musialem sciszyc i natycmiast sie wlaczaly.A co do srednich to nie wiem.Pozdrawiam

Raczej pozystor. A do autora - w kolumnie jest zabezpieczenie przeciążeniowe głośnika wysokotonowego i tak jego działanie się objawia. Musisz grać ciszej abo pomyśleć o kolejnych paczkach.
  • REKLAMA
  • #4 4334473
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    a może wzmacniacz pasmo zawęrza tak miałem chyba z końcówką boxa
  • REKLAMA
  • #5 4335406
    slaviusz1
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    wzmacniacz po zaniku wysokich był natychmiast podstawiany inny i to samo , na 90% jest coś nie tak z kolumnami , czy po zaniku wysokich ich załaczenie powinno następować natychmiast czy płynnie ?
    Czy warto ingerować w zwrotnicę ?
  • #6 4336093
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    slaviusz1 napisał:
    wzmacniacz po zaniku wysokich był natychmiast podstawiany inny i to samo , na 90% jest coś nie tak z kolumnami , czy po zaniku wysokich ich załaczenie powinno następować natychmiast czy płynnie ?
    Czy warto ingerować w zwrotnicę ?

1) to zależy od tego czym jest ten "bezpiecznik"
    2) nie bo usuwając zabezpieczenie w zwrotnicy spalisz głośnik
REKLAMA