logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć końcówkę mocy do komputera i kolumn Altus 200?

Tomek_18 30 Wrz 2007 12:46 3020 12
REKLAMA
  • #1 4334489
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam, posiadam wzmacniacz już nie jeden i juz mi to nie starcza i teraz zamieżam kupić w najbliższym czasie końcówke mocy do kolumn Altus200 i teraz mam takie pytanie jak już kupie tą końcówke to jak mam ją podłączyć do kompa, tak jak wzmak, że komp do końcówki a od końcówki kolumny ? Jak podłączyć końcówke mocy do np. kompa i co najwazniejsze jak mam tam regulowac głośnośc i bas, treble [??] Potrzeba przedwzmacniacza [??] a jak tak to jak to wszystko podłączyć :(

Czekam na odpowiedzi, pozdro.

Dodano po 18 [minuty]:

Czy ma to wyglądac tak : komputer-->przedwzmacniacz-->końcówka mocy-->kolumny [??]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4334730
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Tak, właśnie tak może to wyglądać.
  • REKLAMA
  • #3 4335029
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Przemyslaw, dzieki chciałem sie upewnic czy dobrze mysle, fenks.

Mooshromx, wiem co będzie jesli kupie wzmacniacz bo posiadam wzmacniacz i wiem, że ma regulacje basu, treble itp. itp. :)

P.S.
    Mooshromx, czytaj cały post ze zrozumieniem :)

Pozdro.
  • #4 4335037
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Mushroom: coś ci się pomyliło, Tomek_18 zamierza kupić końcówkę mocy, a tam jest regulacja tylko głośności (a w niektórych nie ma).

Co do przedwzmacniacza, to to czy będzie potrzebny zależy od karty dźwiękowej. Jeśli karta zapoda odpowiedni sygnał, to nie - a regulować możesz sobie przecież w equalizerze w winampie czy innym tego typu programie.

Jaką końcówkę zamierzasz kupić, jaką masz kartę?

Najlepiej będzie przetestować - jeśli bez przedwzmacniacza uznasz dźwięk za niesatysfakcjonujący, a karta muzyczna nie wysteruje odpowiedniego sygnału by napędzić końcówkę, to wtedy trzeba pomyśleć nad przedwzmacniaczem.
  • #5 4335102
    Tomek_18
    Poziom 18  
    SzokalML, kartę mam zintegrowaną z płytą główną ASUS A7V600 więc za dobra to ona nie jest. A co do końcówki chcem aby wyciągneła z Altusów 300 tyle ile się tylko da, może jakas porada [??] tak do 500-700zł.

P.S.
    Ta końcówka musi byc naprawde dobra bo czasem napędzać będzie Altus200 a czasem Zeusy na imprach, poprostu końcówka z odpowiednim powerem :)
  • #6 4337106
    Mooshromx
    Poziom 14  
    W takim razie zainwestuj w mixer audio tam bedzie regulacja. ja posiadam koncowke mocy 2x200w podlaczona bezposrednio do komputera ale trzeba uwazac z glosnoscia w prawym dolnym rogu na "glosniczku" mam wyciszone prawie na minimum poza tym ze slabej karty dzwiekowe slychac szumy wiec mixerek jest tu bardzo wazny pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #7 4337488
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Mooshromx, połącze końcówke mocy z przedwzmacniaczem ;) Myślę, że to dobre rozwiązanie.

Dzięki.
  • REKLAMA
  • #8 4347920
    drrrrr
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Do karty dzwiekowej komputera mozesz podlaczyc dowolna koncowke mocy, nawet lepiej jak nie bedzie tam nic wiecej bo oprogramowanie musyczne doskonale spelni role przedwzmacniacza, korektora, procesora dzwieku czy co tam sobie wymyslisz ;). Pamietaj tylko o wstawieniu miedzy komp a koncowke jakiegos potencjometru, spelni on role sily glosu i zabezpieczy wejscie przed "strzalami" przy polaczeniach bo bedzie mozna sciszyc w razie potrzeby. W miare mozliwosci w kompie wszystko na max. a sile glosu regulowac potencjometrem przed koncowka.
  • #9 4349339
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    drrrrr napisał:
    W miare mozliwosci w kompie wszystko na max. a sile glosu regulowac potencjometrem przed koncowka.

I mieć przesterowany sygnał o marnej jakości...
  • #10 4349373
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ooo widze, że temat ruszył :P
    A jaką drodzy forumowicze byście mi polecili końcówke mocy aby miała rms min. 200w^8ohm i gdzie moge kupić ten potencjometr [??]
  • #11 6998465
    pawel_stg1
    Poziom 10  
    w zupełności wystarczy ci Sharp 7700 (2x120 przy 8 Ohm) a potencjometr mozesz kupić w każdym sklepie elektronicznym,pamiętaj tylko ze musi byc podwójny (lub dwa osobne na kazdy kanał) i musi mieć odpowiednią wartość,nie pamietam dokładnie ile,było o tym na elektrodzie,mozesz tez poszukac na allegro.Pozdrawiam
  • #12 6998639
    -Maciej_
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    W tych pieniądzach jeśli chcesz żeby poruszyła godnie Zeusy poszukał bym na Twoim miejscu czegoś z ADS - np. lx500, może być też t.amp np e800. Za te pieniądze nie kupuj jakiegoś Sharpa bo nigdy nie wiadomo kiedy ten wynalazek padnie, a ADS i T.amp to porządne firmy.(oczywiście jak za te pieniądze)

------------edit-----------------

omg! dopiero teraz zauważyłem datę! pawel_stg1 opanuj się;)
  • #13 6998781
    mobile_dj
    Poziom 13  
    archeologowie ?! :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia końcówki mocy do komputera i kolumn Altus 200 oraz sposobów regulacji dźwięku. Podstawowy schemat to: komputer → przedwzmacniacz → końcówka mocy → kolumny. Końcówka mocy zwykle posiada jedynie regulację głośności lub jej brak, dlatego do regulacji basu i tonów wysokich potrzebny jest przedwzmacniacz lub korektor dźwięku w oprogramowaniu (np. equalizer w Winampie). W przypadku słabszej karty dźwiękowej (np. zintegrowanej ASUS A7V600) warto rozważyć użycie miksera audio lub przedwzmacniacza, aby poprawić jakość sygnału i umożliwić regulację. Zaleca się stosowanie potencjometru między komputerem a końcówką mocy w celu kontroli siły sygnału i ochrony wejścia końcówki przed przesterowaniem. W kwestii wyboru końcówki mocy do budżetu 500-700 zł polecano modele takie jak Sharp 7700 (2x120W przy 8Ω), ADS lx500 lub T.amp e800, z uwagi na ich moc i niezawodność. Końcówka powinna mieć moc RMS minimum 200W przy 8Ω, aby efektywnie napędzać kolumny Altus 200 oraz głośniki Zeusy na imprezach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA