logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 323f BA 1995 - Klimatyzacja nie działa po wymianie rozrządu i pasków

lubark 30 Wrz 2007 20:08 8273 17
REKLAMA
  • #1 4335963
    lubark
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam problem jak w temacie. Mam Mazdę 323f z 1995r i nie włącza się klima po wciśnięciu przycisku A/C. Nie startuje sprężarka ani wentylatory. Auto miało wymieniany 2 dni temu rozrząd i paski i obawiam się czy oni tam czegoś nie spaprali. Co o tym sądzicie, czy gdyby rozszczelnili układ mogły by być takie objawy jak mam?
  • REKLAMA
  • #2 4336168
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Może zrobili zwarcie i przepalił się bezpiecznik zasilania układu klimatyzacji (albo walnięty jest przekaźnik ). Bo skoro nie zasprzęgla się sprężarka i nie kręcą wentylatory to wygląda na brak zasilania. No chyba ze nie włączony jest nawiew powietrza to wtedy też się nie włączy :-)
  • #3 4342662
    lubark
    Poziom 11  
    właśnie sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok, ale na przewodzie który idzie do sprężarki nie mam napięcia, może ktoś wie gdzie jest przekaźnik odpowiedzialny za włączanie się sprężarki?
  • REKLAMA
  • #4 4343011
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1427
    jak nie ma freonu w klimie to też się nie załączy.
  • #5 4345323
    lubark
    Poziom 11  
    a mogę w jakiś prosty sposób sprawdzić czy freon znajduje się w układzie?
  • #6 4345758
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1427
    Trzeba znaleźć czujnik ciśnienia w klimie i sprawdzić jaki ma opor.
  • #7 4348866
    lubark
    Poziom 11  
    Czy ktoś wie gdzie w mazdzie 323f z 1995 jest ten czujnik?
  • REKLAMA
  • #8 4354678
    Heniek1234
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    witam odkrec korek na przewodze klimatyzacji w dnie znajduje zaworek lekko naduszajac uwaga nastapi gwaltowny wyciek gazu tak mozna szybko sprawdzic cisnienie brak gwaltownego wyceku moze swiadczyc o braku cisnienia w ukladze klimatyzacji
  • #9 4355588
    lubark
    Poziom 11  
    Nacisnąłem ten zaworek przez chwilę, ale żeby ten gaz jakoś gwałtownie uszedł to nie. Raczej to brzmiało jak spuszczone powietrze z opony, więc chyba nie ma tam zbyt wielkiego ciśnienia. Mam w związku z tym pytanie: Jako że zbliża się zima i raczej nie będę korzystał z klimy, więc czy muszę ją teraz nabić czy nie. Bo podobno sprężarka jest smarowana olejem z czynnika. Co o tym sądzicie?
  • #10 4355902
    Areoplane
    Poziom 1  
    witam jesli nie byloby gazu w klimie to wiatraki sie uruchomia a sam agregat nie, poszukaj cos w elektryce moze sciagneli jakas wtyczke i zapomnieli zalozyc. to musi byc elektryka. Moj znajomy ma 323f 96r i wiem ze nie trzeba rozczelniac klimy aby zmienic rozrzad, sprawdz wszystkie wtyczki, albo podjedz do elektryka.
  • #11 4356531
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Podczas wizyty w serwisie spece od klimy mi powiedzieli żebym w zimie co pewien czas włączał klimatyzację bo chodzi o przesmarowanie całości olejem znajdującym się w układzie. Czyli lepiej żeby była sprawna.
  • REKLAMA
  • #12 4357839
    lubark
    Poziom 11  
    Wie ktoś gdzie znajdują się przekaźniki od klimy bo w tej czarnej skrzynce pod maską ich nie znalazłem?
  • Pomocny post
    #13 4357859
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Na podszybiu po prawej-sztuk dwa
  • #14 4357883
    lubark
    Poziom 11  
    ok już kojarzę a pamiętasz który jest od czego i w jaki sposób są sterowane, przydałby się jakiś schemat
  • #15 4357907
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Plus na cewki po zapłonie, sterowane masą z ECM Przekaźnik do sprzęgła na 10A bezpieczniku, do wentylatora na 30A bezpieczniku. Zasilanie cewek 10A.
    To by było na tyle jeżeli chodzi o połączenia przekaźników
  • #16 4357934
    lubark
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki! Jutro to posprawdzam dokładnie i powiem do jakiego wniosku doszedłem. Z tego co mi wiadomo to tam jest jakiś czujnik ciśnienia i czujnik temperatury, który blokuje pracę klimy poniżej określonej temperatury. Dokąd trafia z nich sygnał? Do tego sterownika nawiewu z przyciskiem włączającym klimę i regulującym nawiew?
  • #17 4359184
    lubark
    Poziom 11  
    Dzisiaj przejrzałem całą elektrykę od mojej klimy i niestety wszystko jest ok. Nie są tylko wyzwalane cewki przekaźników ze sterownika; na żadnej po wciśnięciu A/C nie pojawia się masa. Sprawdziłem też ten czujnik co jest w skraplaczu i ma ∞ Ω więc to raczej jest wina ciśnienia w układzie.
  • #18 4948632
    lubark
    Poziom 11  
    Klima już działa przyczyną był brak czynnika w układzie:D

Podsumowanie tematu

✨ W Mazda 323f BA z 1995 roku po wymianie rozrządu i pasków klimatyzacja nie działała – po wciśnięciu przycisku A/C nie uruchamiała się sprężarka ani wentylatory. Przyczyną mogło być zwarcie i przepalony bezpiecznik lub uszkodzony przekaźnik, jednak bezpieczniki były sprawne. Brak napięcia na przewodzie do sprężarki wskazywał na problem z elektryką, w tym z przekaźnikami sterującymi sprzęgłem sprężarki i wentylatorami, które znajdują się na podszybiu po prawej stronie. Czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji, umieszczony przy skraplaczu, miał nieskończony opór, co sugerowało brak czynnika chłodniczego (freonu). Sprawdzenie ciśnienia poprzez naciśnięcie zaworka na przewodzie klimatyzacji potwierdziło niskie ciśnienie. Brak czynnika powodował blokadę pracy sprężarki i wentylatorów. Po uzupełnieniu czynnika klimatyzacja zaczęła działać poprawnie. Dodatkowo zalecano okresowe włączanie klimatyzacji zimą dla smarowania sprężarki olejem zawartym w czynniku chłodniczym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA