logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-2584MT - ciche piszczenie przetwornicy, brak reakcji po wymianie STRS 5941

Czesław_H 20 Lis 2003 23:25 3321 10
REKLAMA
  • #1 407895
    Czesław_H
    Poziom 11  
    Witam
    Jestem tu nowy i prosiłbum o radę.
    Kolega "podrzucił" mi telewizor który padł i w chwili obecnej nie załacxza sie . Standby tez nie działa. po załaczeniu wyłacznikiem słychac tylko ciche piszczenie przetwornicy . Wymieniłem układ STRS 5941 ale bez efektu. Co moze być przyczyna takiego uszkodzenia. Czy kondensatory w przetwornicy moga być uszkodzone mimo trzymania pojemności . telewizor ma juz kilkanascie lat. Prosze o pomoc.
    Czesław_H

Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
  • REKLAMA
  • #2 407972
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Kondensatory w przetwornicy oczywiście mogą być uszkodzone , więc wstaw wszystkie nowe . Sprawdź stronę wtórną . Prawdopodobnie masz zwarcie w zasilaniu wysokiego . Przy złej pracy przetwornicy uszkodziła się tam pewnie dioda zabezpieczająca , ale dalszych uszkodzeń też wykluczyć nie można .
    Masz schemat ?
  • REKLAMA
  • #3 408690
    Czesław_H
    Poziom 11  
    Dzieki za podpowiedz. Schematu całości nie mam , posiadam tylko schemat ukł zasilania. Gdybyś miał schemat, to byłbym wdzięczny za przesłanie na priv.
    czha(_at_)priv1.onet.pl
    Czesław_H
  • #4 408810
    swaldek
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Przy takim stanie sprawdź może samą przetwornicę na sztucznym obciążeniu żarówka 60W w gałęzi +B i uzyskasz pewność co do samej przetwornicy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 408825
    Czesław_H
    Poziom 11  
    Znalazłem tranzystor w układzie odch poz. D1941 który ma zwarcie kolektor -emiter. Nie mam takiego tranzystora ale mam BU508AF, czy mógłbym go zastosować zamiennie?
    Pozdrawiam
    Czesław_H
  • REKLAMA
  • #7 408838
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Zanim wstawisz nowy wymień elektrolity po stronie pierwotnej i ważne jest abyś sprawdził i przelutował druk na wypadek gdyby były zimne luty szczególnie w oklicy trafopowielacza .
    Pozdrawiam
    TadeuszZ
  • #8 408860
    Czesław_H
    Poziom 11  
    Dzieki serdeczne wszystkim. Ide walczyć z tym TV. Podam rezultat tej walki 8)
    Pozdrawiam
    Czesław_H
  • #9 409044
    Czesław_H
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    po wymianie tranzystora BU i elektrolitów w przetwornicy - wszystko działa OK.
    Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Czesław_H
  • #10 1705922
    X-Tro
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam

w modelu ktory ja naprawiam tez zostal przebity 2SD1941 (Q802) we wszystkie strony, wymienilem na BU508DF a nie BU508AF,
    tranzystory te roznia sie tylko dioda na zlaczu C-E (DF ma dodatkowo ciut wiekszy prad)

po wlaczeniu prawdopodobnie pojawilo sie na chwile napiecie bo kineskop "zaskwierczal" ale potem znow to samo , czyli brak obrazu, ale z pilota mozna go wlaczyc... tzn wyciagnac ze standby, tv reaguje na pilota, nie ma dzwieku ani osd oczywiscie... tak jak by sie nie podnosila przetwornica wysokiego napiecia

oczywiscie na Q802 przebilo na B-E, napiecia na wyjsciu przetwornicy sa ok, (22, 135 itp... ) diody posprawszalem... ktory z tranzystorow jescze mogby pasc? nie do wszystkich mam niestety dostep, dlatego pytam.. ew gdzie moze jescze lezec problem?

pozdrawiam
  • #11 1707537
    jedrus25
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Nie rozumiem w tym poście paru rzeczy. co masz na myśli pisząc że zaskwierczał kineskop? Weszło WN, czy może usłyszałeś zadziałanie układu rozmagnesowania? O ile dobrze pamiętam to tranzystory z diodą mają stosunkowo niedużą rezystancję B-E, więc nie wiem czy go przebiło. Jeśli poprzedni tranzystor miał kompletne zwarcie to sprawdziłbym czy na kolektor nowego dochodzi 135V. Jeśli go tam nie ma to mógł paść Ci oporek R340-1,2om/3W. Czasami bywają jeszcze w tej gałęzi bezpieczniki półprzewodnikowe, które nie zawsze są zaznaczane na schemacie. No i oczywiście wymieniłbym proforma elka w przetwornicy. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KV-2584MT występowało ciche piszczenie przetwornicy i brak reakcji po włączeniu, również standby nie działał. Wymiana układu STRS 5941 nie przyniosła efektu. Przyczyną mogły być uszkodzone kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej przetwornicy, zwarcie w zasilaniu wysokiego napięcia lub uszkodzenie diody zabezpieczającej. Zalecano wymianę wszystkich elektrolitów oraz sprawdzenie i przelutowanie połączeń na płytce, szczególnie w okolicy transformatora powielacza. W trakcie diagnostyki znaleziono tranzystor 2SD1941 z zwarciem kolektor-emiter, który można zastąpić tranzystorem BU508AF lub BU508DF (różnią się obecnością diody na złączu C-E i prądem). Po wymianie tranzystora i elektrolitów telewizor zaczął działać poprawnie. W dalszej dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia rezystora R340 (1,2 Ω/3W) oraz ewentualnych bezpieczników półprzewodnikowych w gałęzi zasilania wysokiego napięcia, które mogą powodować brak podnoszenia przetwornicy wysokiego napięcia mimo poprawnych napięć wyjściowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA