logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do wymuszenia rozdzielczości 1024x768 na matrycy 800x600?

DeathClaw18 03 Paź 2007 00:43 4328 8
REKLAMA
  • #1 4343366
    DeathClaw18
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, posiadam laptopa z 12 calowa matrycą. Laptopa używam tylko do netu i własciwie przyzwyczaiłem sie do niego. Jedyna rzecz jaka mnie w nim irytuje to matryca 12 calowa która moze wyciagnac hardwareową rozdzielczośc 800x600 powyzej tej rozdzielczosci poprostu scroluje obraz. Karta graficzna wyciaga o wiele wiecej rzecz jasna. Moje pytanie jest nastepujace. Czy sa jakies programy ktore wymuszaja sztuczna rozdzielczość np: 1024x768 pomniejszajac wszystkie elementy systemu. Bardzo mi na tym zalezy ponieważ wiekszośc stronek wymaga do poprawnego wyswietlania rozdzielczosci własnie 1024 a mnie nudzi juz scrolowanie paskami. Jest jakas rada na to? Potrzębuję własnie programu który by zwiększył mi pulpit pomniejszajac elemnty, no waidomo tak jak przy zmianie rozdzielczosci z tym ze na matrycy 800x600 jest coś takiego mozliwe? Gogle nic nie zwraca albo zle szukam.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4343389
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4344736
    DeathClaw18
    Poziom 12  
    Tak, mam dsub na wyjsciu i wiem ze moge podpiac monitor zewnetrzny aleja chce poprostu zmniejszyc wszystkie elemnty pulpitu (łacznie z paskiem zadan) tak aby sztucznie wykonac wieksza rozdzielczość. Ze strony soft/hard ware jest to mozliwe tylko szukam własnie takiego programu. Zewnetrzny monitor mnie nie interesuje.
  • #4 4346328
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Jeżeli sprzęt (w tym wypadku matryca) ogranicza rozdzielczość, to znaczy, że to jest maximum, jakie może wyciągnąć - nie ominiesz bariery sprzętowej. A zmniejszanie wszystkiego przy tej rozdzielczości to wyższa szkoła jazdy (wiąże się z edycją rejestru - oprócz ikonek, które można zmniejszyć we właściwościach ekranu; nie wszystko w ten sposób zmniejszysz)

Możesz użyć jakiegoś programu do zmiany wyglądu, i wykorzystać skina, który będzie zawierał mniejsze belki tytułowe itd...

Możesz używać także jakiejś dystrybucji linuxa, w którym zmiana wyglądu (tudzież rozmiaru) to pestka.
  • #5 4352398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4354878
    DeathClaw18
    Poziom 12  
    dexi napisał:

Możesz użyć jakiegoś programu do zmiany wyglądu, i wykorzystać skina, który będzie zawierał mniejsze belki tytułowe itd...

No własnie, w tym moje pytanie, jakiego? Wiem ze nie moge obejść tej rozdzielczości hardwerowej, chodziło mi własnie o zmienienie wielkosci jakimś softem, tylko jakim.
  • #7 4354912
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4355058
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Windowblinds, aston. Choć są płatne, to warte polecenia. Możesz sobie jeszcze zainstalować zamiennik explorera (wiem, wiem... Aston to też shell). Talisman to jeden z moich ulubionych programów do takich rzeczy. Bardzo lubiłem (bo teraz mam vistę i mało czasu do roboty na kompie, dlatego czas przeszły) sam zmienić coś w skinach , które proponowano. Żaden z tych programów nie daje natychmiastowych zmian (trzeba zainstalować program, znaleźć odpowiedni skin do niego i czasem go pozmieniać, by dostosować go do siebie). Ale daje satysfakcję, że zrobiło się coś więcej, niż na to pozwolił Windows. Z darmowych polecam Litestepa. Jednak mało go używałem, bo trudny w obsłudze.

Jeżeli masz XP, lub wcześniejsze, to większość rzeczy da się zmniejszyć we właściwościach ekranu (chyba przedostatnia zakładka). Tam możesz zmienić rozmiar czcionki i ikon. Jest to żmudna robota, ale ma sens.
  • REKLAMA
  • #9 4357921
    DeathClaw18
    Poziom 12  
    Dzięki bardzo, cos porobie, tak mam winzgorze xp na tym lapku.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptopa z 12-calową matrycą o natywnej rozdzielczości 800x600, co powoduje konieczność przewijania obrazu przy próbie ustawienia wyższej rozdzielczości, np. 1024x768, wymaganej przez niektóre strony internetowe. Pytanie dotyczy istnienia oprogramowania, które pozwoliłoby na sztuczne wymuszenie wyższej rozdzielczości poprzez zmniejszenie elementów interfejsu systemowego, bez zmiany sprzętowej rozdzielczości matrycy. W odpowiedziach wyjaśniono, że sprzętowa bariera rozdzielczości matrycy jest nie do obejścia i próba wyświetlania wyższej rozdzielczości skutkowałaby rozmyciem obrazu. Zaproponowano natomiast rozwiązania programowe polegające na zmianie wyglądu systemu i zmniejszeniu elementów GUI za pomocą programów takich jak Windowblinds, Aston, Talisman czy darmowego Litestep, które umożliwiają stosowanie skinów z mniejszymi paskami i ikonami. Dodatkowo wskazano możliwość zmiany rozmiaru czcionek i ikon w ustawieniach ekranu Windows XP, co może częściowo rozwiązać problem. Podkreślono, że nie istnieje program, który sztucznie zwiększy rozdzielczość matrycy 800x600 do 1024x768 bez utraty jakości lub scrollowania obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA