logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Pioneer XC-1S21T - dlaczego nie odtwarza płyt CD? Jakie części wymienić?

Marcix 03 Paź 2007 10:47 2536 7
REKLAMA
  • #1 4343864
    Marcix
    Poziom 2  
    Witam,
    bardzo prosze o pomoc w ustaleniu co moze byc przyczyna usterki w wiezy Pioneer xc-1s21t. Wieze przetransportowalam samochodem do Szkocji, gdzie obecnie mieszkam. Mozliwe, ze problem istnial juz wczesniej, jak sobie przypomne, ostatnio nie odtwarzal wszystkich plyt albo przeskakiwal po utworach. Myslalam ze to problem z brudna soczewka ale wyczyscilam ja specjalnym plynem do soczewek i sprezonym powietrzem. Chwile pogral, ale zaczal znowu przeskakiwac po utworach. Teraz nie odtwarza nic, nawet nie rozpedza plyty. Widze, ze soczewka dziala, poniewaz przy braku plyty widac, ze swieci sie na czerwono i porusza sie, wiec przypuszczam, ze odczytuje.

Nie chcialabym jej sprzedawac ani wyrzucac, co do serwisu tutaj w szkocji to nie licze na cud, bo pewnie nie wiedzieliby co zrobic, a koszt przewyzszyl by kilkukrotnie wartosc sprzetu.

Moje pytanie brzmi czy macie pojecie co sie moglo zepsuc i czy oplaca sie wymienic ta czesc i jak ona sie moze nazywac.

Bede wdzieczna za kazda rade.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4343928
    Trafo888
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Miałem kiedyś podobny problem. W moim przypadku nie wystarczyło wyczyścić soczewki. Musiałem również skalibrować głowicę laserową za pomocą miniaturowego potencjometru SMD, który powinien być z tyłu głowicy. Robiłem to tak, że wziąłem zniszczoną piracką płytę (taką którą jeszcze dało się odczytać w sprawnym odtwarzaczu, ale ledwo) i metodą prób i błędów delikatnie kręciłem potencjometrem (przy wyłączonym zasilaniu) i co chwilę starałem się uzyskać jak najlepszy odczyt. Wychodziłem z założenia, że jeżeli odczyta poprawnie tą zniszczoną płytę to ze sprawnymi płytami poradzi sobie bez problemu. Istnieje jeszcze inna możliwość jeżeli padł laser w głowicy to niestety nie pozostanie nic poza wymianą głowicy na nową.
  • REKLAMA
  • #3 4344016
    Marcix
    Poziom 2  
    Dzieki za rade Trafo.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jesli soczewka jest uszkodzona to nie bedzie rozruchu plyty? Co powoduje rozruch, soczewka czy jakis silniczek, i jak bardzo te czesci sa zintegrowane ze soba? Skoro widac, ze soczewka sie porusza, ustawia to znaczy ze jest ok, czy moze byc uszkodzona pomimo tego, ze sie rusza i swieci?

Przepraszam za moja niewiedze, ale chcialabym to zrozumiec, zeby przedsiewziac jakies kroki. Albo ja wyrzucic, albo pokusic sie o wymiane czesci.
  • #4 4344448
    Trafo888
    Poziom 17  
    Często jest tak, że jeżeli głowica laserowa jest uszkodzona lub żle skalibrowana to odtwarzacz wogóle nie chce kręcić płytą. To że soczewka się porusza i widać światło lasera wcale nie znaczy, że głowica jest sprawna. Swoją drogą dziwi mnie to, że widzisz światło lasera w zwykłym odtwarzaczu, bo on pracuje w podczerwieni. Czerwone widzialne światło masz w DVD.
    Z tego co napisałaś wcześniej wnioskuję, że odtwarzacz nie przestał działać nagle z dnia na dzień tylko stopniowo przestawał czytać niektóre płyty, aż wreszcie padł. Oznacza to, że prawie na pewno jest winna głowica. Spróbuj ją skalibrować jeśli nie będzie żadnej poprawy to pozostaje wymiana głowicy lub kupno nowej wieży.
  • REKLAMA
  • #5 4344721
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Przede wszystkim należy dokłądnie wyczyścić laser (soczewkę i zwierciadło) przy pomocy izopropanolu, nie nadają się do tego celu perfumy itp wynalazki. Jeżeli nie pomaga to dokonać kalibracji (pokręcić delikatnie miniaturowym potencjometrem smd znajdującym się na laserze). Jeżeli zawiodą obydwa te sposoby, to pozostaje niestety tylko wymiana laseru na nowy sprawny egzemplarz.

Cytat:
    Swoją drogą dziwi mnie to, że widzisz światło lasera w zwykłym odtwarzaczu, bo on pracuje w podczerwieni

A nie powinno to kolegi dziwić. Owszem, lasery te pracują w podczerwieni, jednak emitują niewielką ilość fal mieszczących się w widmie sygnału widzialnego.

P.S: To że laser "świeci" nie oznacza wcale, że jest sprawny.
  • #6 4344728
    Marcix
    Poziom 2  
    Dzieki za cenne rady, zrobie jak mówisz, przy okazji zorientuje sie w czesciach zamiennych czy oplaca sie to naprawiac.

Trafo888 napisał:
    Swoją drogą dziwi mnie to, że widzisz światło lasera w zwykłym odtwarzaczu, bo on pracuje w podczerwieni. Czerwone widzialne światło masz w DVD.

Moze dziwne, ale wlasnie widze to czerwone swiatelko w soczewce i soczewka sie porusza. Ta wieza jest dosc nietypowa, bo plyte wklada sie pionowo, klapka od cd jest cala przezroczysta i zjezdza w dól gdy sie otwiera. Kiedy nie ma plyty i wlaczy sie "play" wtedy widac dokladnie jak soczewka pracuje i swieci sie laser.

Taki juz chyba urok tej wiezy:D

Jeszcze raz dzieki.

Dodano po 4 [minuty]:

rafal8916 napisał:
    Przede wszystkim należy dokłądnie wyczyścić laser (soczewkę i zwierciadło) przy pomocy izopropanolu, nie nadają się do tego celu perfumy itp wynalazki. Jeżeli nie pomaga to dokonać kalibracji (pokręcić delikatnie miniaturowym potencjometrem smd znajdującym się na laserze). Jeżeli zawiodą obydwa te sposoby, to pozostaje niestety tylko wymiana laseru na nowy sprawny egzemplarz.

Rozumiem ze w zwierciadlo znajduje sie pod soczewka, jak równiez potencjometr, wiec trzeba dobrac sie do tego rozkrecajac wieze?
    Tak zrobie, mój maz naprawial CD-romy wiec chyba sobie z tym poradzi.

Dzieki
  • REKLAMA
  • #7 4344805
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Tak, trzeba rozkręcać. Zwierciadło znajduje się pod spodem głowicy, potencjometr zwykle również lecz nie zawsze.
  • Pomocny post
    #8 4345018
    Trafo888
    Poziom 17  
    Tu masz zdjęcie typowej głowicy z zaznaczonym potencjometrem. U ciebie może on inaczej wyglądać i być gdzie indziej umieszczony, ale działanie będzie miał takie samo.
    Załączniki:
    • Wieża Pioneer XC-1S21T - dlaczego nie odtwarza płyt CD? Jakie części wymienić? 1.jpg (24.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Wieża Pioneer XC-1S21T przestała odtwarzać płyty CD, początkowo miała problemy z odczytem niektórych płyt i przeskakiwaniem utworów. Czyszczenie soczewki laserowej specjalnym płynem i sprężonym powietrzem przyniosło chwilową poprawę, jednak obecnie płyty nie są w ogóle napędzane. Soczewka laserowa świeci na czerwono i porusza się, co wskazuje na jej działanie, ale nie gwarantuje pełnej sprawności głowicy laserowej. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu lub złej kalibracji głowicy laserowej. Zalecane jest wyczyszczenie soczewki i zwierciadła izopropanolem, a następnie delikatna kalibracja miniaturowym potencjometrem SMD umieszczonym na głowicy laserowej. Kalibrację wykonuje się metodą prób i błędów, regulując potencjometr przy wyłączonym zasilaniu, aby poprawić odczyt nawet uszkodzonych płyt. Jeśli kalibracja nie przyniesie efektu, konieczna będzie wymiana głowicy laserowej na nową. Naprawa wymaga rozkręcenia wieży, aby dostać się do głowicy, gdzie znajduje się potencjometr i zwierciadło. Widoczne czerwone światło lasera w tym modelu jest nietypowe, ponieważ standardowo lasery CD pracują w podczerwieni, jednak w tym urządzeniu jest ono widoczne. Koszty serwisu w Szkocji mogą przewyższać wartość sprzętu, dlatego samodzielna naprawa jest rekomendowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA