logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najpopularniejsze firmy produkujące domofony w Polsce - ranking i opinie

bartek96 03 Paź 2007 13:19 9844 9
REKLAMA
  • #1 4344221
    bartek96
    Poziom 13  
    Witam wszystkich

Mam takie pytanko: czy ktoś z Was zna rynek domofonów w Polsce na tyle, żeby powiedzieć mi, które z firm produkujących domofony cieszą się u nas największą popularnością? Kryyterium może boyc np. ilość sprzedawanych produktów. I co ważne - interesują mnie firmy produkujące domofony zarówno do budynków jednorodzinnych, oraz takie, które można zamontować w bloku mieszkalnym.

z góry dzięki za informacje
    pozdro Bartek Waw
  • REKLAMA
  • #3 4344325
    atomero
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    No coż pracuję w firmie sprzedającej domofony to może Ci odpowiem :
    Urmet -Miwi
    Laskomex
    Wekta
    Proel
    Mifon
    Cyfral
    Te są największe jeśli chodzi o sprzedaż .Oczywiście kolejność nie jest
    krytyczna zależy to od potrzeb i stylistyki danych wyrobow.(Większe ilosci produktow poszczegolnych producentow "schodzą" falowo w zależności od preferencji instalatorow-nie jest to uzasadnione ani finansowo ani jakościowo) . Nie wprowadzałbym podziału na budynki jedno lub wielorodzinne gdyż ma to znaczenie chyba tylko przy wyrobach "skośnookich"(budowanych pod specyjalnego odbiorcę ) -elementy rodzimych producentw są stosowane w obu typach budownictwa.Nazwa bramofon czy domofon wielorodzinny powstała na potrzeby handlu
  • REKLAMA
  • #4 4346874
    bartek96
    Poziom 13  
    A czy waszym zdaniem bardziej popularne są systemy domofonowe analoowe czy cyfrowe? pytam bo projektuję unifon, który powinien współpracować z np. dwoma najbardziej popularnymi standardami systemów domofonowych i nie wiem, na co się zdecydować (system 3 + n czy 4 + n, a może dwuprzewodowy).

z góry dzięki za suetie

Barteek wawrzyniak
  • #5 4347243
    atomero
    Poziom 15  
    Najbardziej popularny jest system 4+1 ,na razie bo cyfrowe (czytaj dwuprzewodowe) bardzo są promowane zwłaszcza przez producentow.

Jeżeli chodzi o projekt od podstaw to jest pewien problem przy obecnym nasyceniu rynku ceny unifonow wieloprzewodowych są bardzo niskie.Nie zawsze dotyczy to ostatecznego klienta (maaarże tak duuuuże)ale na rynku
    ceny polskich unifonow spadają poniżej 20 zł a chińskich około 10 zł.

Osobną sprawą są unifony cyfrowe (dwuprzewodowe) bo trzeba wiedzieć że
    nie są one kompatybilne więc trzeba projektować pod konkretnego producenta.Istnieje też pewna rejonizacja co innego jest popularne w Szczecinie co innego w Łodzi a co innego np w Krakowie.
    Sytuację gmatwa polityka firm ktore potrafią sprzedać do rejonu "jeszcze nie podbitego" po tzw kosztach (ok 20 zł za unifon cyfrowy)
  • REKLAMA
  • #6 4349787
    bartek96
    Poziom 13  
    Uifon który projektuję ma być alternatywą dla bardziej zamożnnych użytkowników właśnie takich tanich urządzeń, o których wspomniałeś. Klient wkurzony swoim dotychczasowym unifonem idzie do sklepu i kupuje lepszy, czyli ój. Dla mnie ważne jest, żeby jak największa rzesza użytkowników starych unifonów (czyli posiadająca w mieszkaniu stare instalacje domofonowe) mogła zamontować mój unifon. Z tego powodu nie będe się raczej zajmował systemami cyfrowymi.

A teraz kolejne pytanko: CYFRAL ma w swojej ofercie analogowe zestawy dwuprzewodowe - np. centralka TD6 i unifon TCL. Czy możesz się wypowiedxizeć jakoś na ich temat (czytaj: czydużo osób je instaluje) ?

pozdrawiam

Bartek Wawrzyniak
  • #7 4350428
    atomero
    Poziom 15  
    Cyfral to system dość specyficzny ktory ma swoje zalety (możliwosc stosowania na starej instalacji dzwonka w domku jednorodzinnym) ale ma też wady - ciągłe zmiany układowe ( tzn starsze wersje nie są kompatybilne w gorę).
    Na rynku istnieją 2 podstawowe rodzaje (Bartar i TCL) unifonow i kilka rodzajow central.Producent nie umie(czytaj nie chce)stworzyć unifonu uniwersalnego choć można - stworzyła go firma Urmet(co ciekawe jest on dużo tańszy).
    Siłą rzeczy Cyfral jest jakby pośrodku między analogami a cyfrą - na naszym podworku montowany jest na starych instalacjach 2 lub 4 cyfrowych gdy klienci nie wyrażają zgody na droższą cyfrowkę.
    Dużo bardziej popularny jest na wybrzeżu (dystrybutorzy na polnocy Polski sprzedawali go sporo taniej niż producent )taniej było sprowadzić unifony do sklepow w Łodzi niż kupić u producenta(Cyfral to łodzka firma)
    Na zakonczenie chciałbym zaznaczyć że wprzypadku dużych firm za bezcen "idą " nie tylko modele budżetowe ale też te zwyższej polki( np normalna cena hurtowa 36 zł netto na 17 zł netto)
  • #8 4350561
    bartek96
    Poziom 13  
    A możesz napisać o jakim unifonie Urmeta mówisz (tym który jest kompatybilny i z Bartarem i TLC)?
  • REKLAMA
  • #9 4358813
    atomero
    Poziom 15  
    Przepraszam że tak poźno ale weekend.
    Ten unifon to 1131/CY/U .Są produkowane też tylko pod TCL bez tego U na końcu
  • #10 4362051
    bartek96
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki Atomero za informacje; zdecydowałem się przystosować ten mój unifon do standardu 4+n, 5+n i TLC, myślę że to wystarczy dla zaspokojenia klienta:)

pozdro

Bartek Wawrzyniak

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji przedstawiono ranking najpopularniejszych firm produkujących domofony w Polsce, wskazując na takie marki jak Urmet-Miwi, Laskomex, Wekta, Proel, Mifon oraz Cyfral jako liderów pod względem sprzedaży. Podkreślono, że podział na domofony do budynków jednorodzinnych i wielorodzinnych jest mniej istotny, gdyż wiele produktów jest uniwersalnych. Najpopularniejszym systemem domofonowym jest obecnie system 4+1, choć rośnie promocja systemów cyfrowych dwuprzewodowych, które jednak nie są kompatybilne między producentami i mają regionalne zróżnicowanie popularności. Cyfral oferuje analogowe zestawy dwuprzewodowe, takie jak centralka TD6 i unifon TCL, które są stosowane głównie na starych instalacjach, zwłaszcza na wybrzeżu, choć mają ograniczenia kompatybilności i zmieniające się układy. Firma Urmet stworzyła unifon 1131/CY/U kompatybilny zarówno z systemami Bartar, jak i TCL, co jest rzadkością na rynku. Projektanci unifonów powinni uwzględniać standardy 4+n, 5+n oraz kompatybilność z systemem TLC, aby sprostać wymaganiom użytkowników modernizujących stare instalacje analogowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA