logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Max-N52 – cichy, zniekształcony dźwięk po wymianie lasera, co sprawdzić?

eprom 04 Paź 2007 23:34 1967 6
REKLAMA
  • #1 4349426
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Witam dostałęm ta wiezyczke z uszkodzonym lasaerem,po wymianie tego lasera jewst cichy głos i charczy.Po jakims czasie fonia samoistnie powoli wraca do normalnego stanu.Podmieniłem elektrolity które są w układzie zasilania końcówki ale bez rezultatu.czy ktosmial doczynienia z taka usterką.Prosze o pomoc w tym temacie
  • REKLAMA
  • #2 4349682
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdź układ przełączania źródła sygnału dla końcówki. Dobrze by było a byś sygnał dochodzący do końcówki dał pod inny wzmacniacz- wtedy wykluczył byś lub potwierdził uszkodzenie jej samej.
  • REKLAMA
  • #3 4368580
    eprom
    Poziom 25  
    Wraca ponownie do tematu,niestety bez rezultatu.zaczołem sie bawić szuszarką do włosów, no i cos sie dzieje.Po podgrzewaniu w różnych miejscach trafiłem w okolicach układu JIC1-S1A0291X01-A0 .Jak podgrzałęm to głos momentalnie wrócił do normy.Więc zaczołem podmieniać kondziołki,niestety nic to nie dało,jak tylko wyłącze sprzęt na pare minut i załącze dalej to samo głos ledwo słychać i i charczy.Gdy tylko pogrzeje suszarką działa,zostały mi tylko ceramiczne kondesatory i rezystorki.Prosze o jakieś sugestie.
  • #4 4371509
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sam układ- może tam tkwi problem.
  • REKLAMA
  • #5 4396839
    eprom
    Poziom 25  
    No i nici wszystkie kondziołki wymienione nawet te zielone i dalej echo a jak suszareczką podgrzeje to gra.
  • REKLAMA
  • #6 4506870
    eprom
    Poziom 25  
    Witam ponownie,dalej sie męcze narzie co wykryłem że lewy kanał jest jescze dodatkowo uwalony,jak podepne głosnik to buczy i na wyjściu jest 30 volt.Gdy ruszam płyta glówną to tak jak by ten głos chciał by zaskoczyc,ale martwi mnie to wysokie napięcie na wyjściu końcówki mocy
  • #7 4508430
    Łukaszsz
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Posprawdzaj dokładnie czy nie ma zimnych lutów

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie lasera w wieży Samsung Max-N52 pojawił się problem z cichym i zniekształconym dźwiękiem, który po pewnym czasie samoczynnie wraca do normy. Wymiana elektrolitycznych kondensatorów w układzie zasilania końcówki mocy nie przyniosła poprawy. Podgrzewanie suszarką do włosów w okolicy układu JIC1-S1A0291X01-A0 powodowało natychmiastową poprawę dźwięku, co sugeruje problem z elementami ceramicznymi lub rezystorami, które jeszcze nie zostały wymienione. Dodatkowo lewy kanał ma uszkodzenie objawiające się buczeniem i wysokim napięciem około 30 V na wyjściu końcówki mocy. Poradzono dokładne sprawdzenie układu przełączania źródła sygnału, testowanie sygnału na innym wzmacniaczu oraz kontrolę zimnych lutów na płycie głównej. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonym układzie końcówki mocy lub w połączeniach lutowanych, zwłaszcza w obszarze układu JIC1-S1A0291X01-A0.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA