logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja kotła Zębiec SWK/S ze sterownikiem Geco

kiepas 05 Paź 2007 09:38 12179 7
REKLAMA
  • #1 4349908
    kiepas
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie!
    Mam od tygodnia piec Zębiec SWK/S ze sterownikiem Geco G-406-P08 i dmuchawą. Jestem bardzo zadowolony z tego pieca, ale jest jeden problem. Rano gdy przychodzę sprawdzić stan pieca okazuje się, że piec jest już wygaszony tzn. sterownik uznaje go za wygaszony. W piecu zostaje jeszcze węgiel i sporo popiołu, ale na rusztach. Nie wiem czy jest to normalne. Może powinienem dokonać regulacji obrotów dmuchawy??

Drugi problem polega na tym, że ustawiam na piecu temperaturę 50°C a piec trzyma temperaturę wyższą o ok. 3-4°C. Przy czym nie prowadzi cyklu jaki ustawiłem mu na sterowniku (8min przerwy, 5s nadmuchu) tylko dmuchawa pracuje cały czas zmieniając tylko obroty.
  • REKLAMA
  • #2 5757435
    ak610
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    mam podobny problem, albo woda się zagotuje albo piec wygasa.
  • REKLAMA
  • #3 5762764
    rch124
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam panów! mam zębca 23kw minimalna temperatura ustawiona fabrycznie tj.45 stopni .Czy jest możliwe przeprogramowanie tego sterownika i obniżenie tem. na 35 stopni?. Pozdrawiam Robert
  • #4 5776501
    ak610
    Poziom 2  
    nie ma takiej możliwości. Ostatnie dwa dni utrzymuję 45 st. na piecu i niestety wewnątrz pieca wytrąca się smoła. Piec 21 kW. Ogrzewam na razie 90 m2 nowego domu, przy temp wew. 23 st. 1,5 wiadra węgla starcza na ok 10 godzin. Jak jest u Was?
  • REKLAMA
  • #5 5803881
    gib
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Niestety nie ma możliwości ustawienia tego parametru niżej. Powodem jest zalecenie firmy zebiec. Niższe temp. mogą powodować prace kotła poniżej punktu wykraplania rosy przez co żywotność kotła drastycznie spadnie.
  • #6 5902826
    imir1
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam pytanie, czy wymieniał ktos łożysko na dmuchawie firmy GEKO. Dmuchawa nie chce się załączyć jak jej pomogę to ruszy ale nie w chodzi na obroty i słychac zatarte łożysko na wirniku. Rozebrałem dmuchawę ale nie chcę na siłę zdejmować łożyska bo nie wiem jak jest montowanena ośce wirnika. Może ktoś pomoże w tym temacie
  • REKLAMA
  • #7 8627023
    Michał Gruchocki
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    CZeśc
    A próbowaliście przestawić ustawienia, wciskając jednocześnie przyciski on/off, P, Strzałka wdół. ?
    Ja potrzebuje objasnienia kodów przy ustawianiu parametrow kotła, czy może ktoś podrzucić na maila?
    michalgruchocki(_at_)wp.pl
    Pozdrawiam Michał
  • #8 8746083
    ak610
    Poziom 2  
    jakie kody??? to nie piec z NASA. Wejdż na stronę geco, poszukaj swojego sterownika, ściągnij i poklikaj "kody" :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji kotła Zębiec SWK/S wyposażonego w sterownik Geco G-406-P08 oraz dmuchawę. Użytkownik zgłasza problem z wygaszaniem się pieca mimo obecności węgla i popiołu na rusztach, sugerując konieczność regulacji obrotów dmuchawy. Ponadto zauważa, że ustawiona temperatura 50°C jest przekraczana o 3-4°C, a dmuchawa pracuje ciągle, zmieniając jedynie obroty, zamiast realizować zaprogramowany cykl (8 minut przerwy, 5 sekund nadmuchu). W odpowiedziach podkreślono, że minimalna temperatura kotła fabrycznie wynosi 45°C i nie ma możliwości jej obniżenia do 35°C ze względu na ryzyko wykraplania się rosy i skrócenie żywotności kotła. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące dmuchawy Geco, w tym problemy z łożyskiem i jego wymianą. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień sterownika oraz korzystanie z dokumentacji dostępnej na stronie producenta w celu lepszego zrozumienia kodów i parametrów regulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA