logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Philips 6010/3010 obsługuje DiSEqC 2/1 z nowym oprogramowaniem?

tomcio 22 Lis 2003 08:51 5574 8
REKLAMA
  • #1 409321
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Czy tuner Philips 6010 lub 3010 ma możliwość obsugi przełącznika DiSEqC 2/1. Ktoś na Allegro sie ogłasza , że ma wgrane takie oprogramowanie i to działa na 6010?
    Czy to jest sprawdzone ?
  • REKLAMA
  • #2 409328
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    narazie nic mi o tym nie wiadomo żeby ktoś już napisał taki soft raczej stawiam ze gość oferuje tunerek ze zewnętrznym generatoerm
  • REKLAMA
  • #3 409720
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Cześć.
    Narazie nie ma oprogramowania do obsługi diseca, chociaż sprzętowo jest to możliwe. Można to zrobić jedynie przy pomocy zewnętrznego generatora sygnału tone burst.
  • REKLAMA
  • #4 411353
    majesterek
    Poziom 13  
    To jest jakis myk, wedlug opisu to by musial byc inteligentny przelacznik :D
  • #6 411657
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    OK dzięki za odpowiedz , ale ten przełącznik na "kabelek" to o nim wiem.
  • REKLAMA
  • #7 524029
    arturo29
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    aja kupiłem taki za35zł podpina sie pod nużkę 8 euro i przyciskiem "sat "na pilocie sie przelacza dwa konwektery jeszcze tego nie testowałem ale nato mam gwarancję ale muszę wymienić pilota bo nie ma tego przycisku mam stary 3010 istarą wersję pilota jak przetestuję topodam na forum chociasz jużmam podpięte dwa konwektery na antenie60 to nieżle śmigalo poręcznym przełączaniu arturo29
  • #8 525471
    marcelamim
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Generator DiSEqC/6010

Generator DiSEqC dla tunerów Philips 6010 przeznaczony jest dla wszystkich którzy mają wykupione na własność w/w tunery i chcą oglądać programy nadawane z 2 Satelit np.HotBird - Astra i używać automatycznego przełącznika DiSEqC.Generator podłączany jest wewnątrz tunera i do prawidłowego działania konieczne jest wgranie odpowiednio ułożonej listy kanałów np.od pozycji 1 do 299 kanały z satelity HotBird od 300 do... kanały z satelity Astra.Dodatkową rzeczą jaką posiada Generator jest "blokada" ściągania starszego FIRMWARE z satelity ASTRA !!
    http://www.paytv.pl/sklep.php?go=prod&id=92
  • #9 525598
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Ostatnio pojawił sie mini diseqc na 3010.

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Philips 6010 oraz 3010 nie posiadają natywnego oprogramowania obsługującego przełącznik DiSEqC 2/1. Sprzętowo jest to możliwe, jednak obecnie dostępne rozwiązania wymagają stosowania zewnętrznego generatora sygnału tone burst, który umożliwia przełączanie między dwoma konwerterami satelitarnymi. Na rynku pojawiły się dedykowane generatory DiSEqC do tunerów Philips 6010, które montuje się wewnątrz urządzenia i wymagają odpowiednio przygotowanej listy kanałów, aby poprawnie rozróżniać satelity (np. HotBird i Astra). Dodatkowo takie generatory mogą blokować ściąganie starszego firmware z satelity Astra. W przypadku modelu 3010 dostępny jest również mini generator DiSEqC, który pozwala na podobną funkcjonalność. Nie ma potwierdzenia, że sam tuner z nowym oprogramowaniem obsługuje DiSEqC 2/1 bez dodatkowego sprzętu.
REKLAMA