logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać i odczytać CD 90min/800MB na starszym sprzęcie?

dlew53 22 Lis 2003 15:42 3023 12
REKLAMA
  • #1 409740
    dlew53
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie.
    Dokonałem zakupu CD 90 min / 800 MB.
    ku mojemu zdziwieniu i smutkowi mój odtwarzacz i nagrywarka nie widzą tego typu CD.Nie moge więc dokonać zapisu ani odczytu.
    Proszę o informację czy są jakieś sposoby i możliwości skorzystania z tego większego nośnika CD. :roll:

Przeniesiono z "Audio" Regulamin!!! (za)
  • REKLAMA
  • #2 409747
    Radier
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Żaden CD nie widzi płyty 800 MB trzeba go dopiero do tego zmusić to zmuszanie nazywa się overburningiem poczytaj więcej na stronie :
    http://cd.uq.pl/
  • REKLAMA
  • #3 409750
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Ale w ogóle nie widzą nośnika czy widzą jako 700MB?Bo jeśli to drugie to w trybie overburn nagrasz całą pomimo że pojemności nagrywarka nie rozpoznaje właściwie.Tak jest z płytami tanimi no name że nagrywarki nie rozpoznają dobrze ich pojemności.
  • REKLAMA
  • #4 409849
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Czy mógłbyś napisać jaką nagrywarkę posiaadzas? Ale na ogół na kazdej nagrywarce da się wypalić płyty powyżej 700mb. pobawa się w opcajch .
  • #5 409883
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Co do tego co napisał Radier to nie wiem czy to prawda.Moja LGx16 rozpoznaje markowe 800MB poprawnie np.TDK ,natomiast płyty niemarkowe jako 700MB.Oczywiście te niemarkowe overburningiem da się je nagrać po brzegi.Wiąże się to z tym że nie każdą markę nośnika ma w firmwarze nagrywarka i czasami pomaga aktualizacja ,ale niektóre płyty z firmy krzak nigdy nie trafią do firmwarów nagrywarek.
  • #6 409905
    Radier
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Cytat:
    Co do tego co napisał Radier to nie wiem czy to prawda.Moja LGx16 rozpoznaje markowe 800MB poprawnie

Też posiadam orginalny sprzęt LG i nie ma znaczenia czy to płyta markowa czy dziwny wynalazek, jeszcze nigdy moja ngrywarka nierozpoznała płyty 800MB poprawnie
  • #7 410134
    dlew53
    Poziom 14  
    Witam Was serdecznie.
    Widzę, że rozgorzała dyskusja.Tak bowiem pojawia sie wiele filmów na CD o pliku powyżej 700MB.
    Posiadam odtwarzacz CTX 50Xmax
    nagrywarkę COMBO LG GCC 4320B
    Bardzo zaciekawił mnie sposób nagrywania na CD 800MB, zapewne wielu czyta Wasze porady, więc proszę może o szczegóły : co i jak?
    Dziękuję za odpowiedzi i czekam na resztę.
    zasyłam wyrazy szacunku.
    Darek Lewicki :)

Jak nagrać i odczytać CD 90min/800MB na starszym sprzęcie? Przepraszam.
    Zapomniałem dopisac jakie kupiłem płyty:
    AKOSS Silver 90Min?800MB 24X
    Czy one sa markowe - nie wiem.
    D.L. :o :o

Scalone posty - 3 min. Regulamin!!! (za)
  • #8 411289
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Co i jak:
    W Nero Burning ROM Plik->preferencje i suń tą czerwoną kreskę do 90 min. Potem na zakładkę Zaawansowane, i tam "Zezwalaj na overburning w trybie DAO". Jak będzie do ilu, to też daj na 90 min. Podczas nagrywaia, gdy wyskoczy okienko, kliknij "Wykorzystaj Overburning"
  • #9 411307
    Franc_ms
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    TAK ale pod warunkiem że napęd rozpoznaje/widzi płytkę a tej firmy to mnie nie działały tzn żaden napęd jej nie widział. ostatnio używam TDK a napęd widzi jej pojemność jako 93 Mega

PS Post nie poto aby wyłudzić punkty
  • #10 411467
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    po szczegóły odsyłam na www.cdrinfo.pl
  • REKLAMA
  • #11 411566
    dlew53
    Poziom 14  
    Dziękuję.
    Spróbuję jutro.
  • #12 415018
    dlew53
    Poziom 14  
    Bardzo chciałbym dopiąć celu , jednak moje napędy "nie widzą tego CD".
    Poradźcie co mam dalej robić," czy dać nogę" i przerzucić się na inne CD 800MB- tylko jakie?
    Chyba, że jest jakaś rada co zrobić z płytą z plikiem np 780MB?
    Jak podzielić , żeby ( o ile jest możliwość) przegrać na 2 płyty CD 700MB.
  • #13 1025079
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    ja także nie mogę sobie z tym poradzić Nero poustawiane dobrze a płyta jak była 703 mb tak została i nie da rady więcej (a chciałem 730)

nagrywarka liteon ltr-40125s (40x12x48) z aktualnym firmwarem
    płyta Platinum 800/90min

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił płyty CD 90 min / 800 MB, które nie są rozpoznawane przez jego starszy odtwarzacz i nagrywarkę, co uniemożliwia zapis i odczyt danych. W dyskusji wyjaśniono, że standardowe napędy CD zwykle nie rozpoznają nośników o pojemności powyżej 700 MB bez specjalnych zabiegów, takich jak overburning. Overburning to technika pozwalająca na zapisanie większej ilości danych niż nominalna pojemność płyty, jednak wymaga wsparcia sprzętowego i odpowiednich ustawień w oprogramowaniu nagrywającym, np. Nero Burning ROM. Wskazano, że markowe płyty 800 MB (np. TDK) są lepiej rozpoznawane przez nagrywarki niż no-name, które mogą być widziane jako standardowe 700 MB. Czasem pomocna jest aktualizacja firmware napędu, ale nie gwarantuje to pełnej kompatybilności z wszystkimi nośnikami. Użytkownik posiada odtwarzacz CTX 50Xmax oraz nagrywarkę COMBO LG GCC 4320B i używa płyt AKOSS Silver 90Min/800MB, które mogą nie być markowe, co może powodować problemy z ich wykryciem. Wskazano, że jeśli napęd w ogóle nie widzi płyty, overburning nie pomoże. W przypadku problemów z nagraniem większej ilości danych niż 700 MB, można rozważyć podział plików na dwie płyty standardowe. Użytkownik innego sprzętu (LiteOn LTR-40125S) również zgłaszał trudności z nagraniem ponad 700 MB na płyty Platinum 800/90min mimo aktualnego firmware i poprawnych ustawień Nero.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA