logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się gier 3D na Asus 6200, Athlon 64 3000+, Fortron 350W – co sprawdzić?

newiim 07 Paź 2007 16:39 1184 7
REKLAMA
  • #1 4356689
    newiim
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam następujący problem. Otóż mój komputer wiesza się na przy niektórych grach 3D. Gra nagle się zawiesza i trzeba zrzucić ją na pasek zadań windy, a następnie ją przywrócić i działa dalej. Tak się dzieje dość często. Myślałem, że to może być za słaby zasilacz, ale posiadam Fortrona 350W, więc to chyba nie zasiłka.

Konfiguracja mojego kompa to:
    Athlon 64 3000+ s.939
    Płyta Gł.: Gigabyte GA-K8NSC s.939
    dysk seagate 160 GB ATA
    Grafika: Asus 6200 128Mb
    Nagrywarga LG

Proszę o pomoc bo już włosy z głowy będę rwać. Czy jeżeli wymienię zasilacz na mocniejszy to może pomóc?!
  • REKLAMA
  • #2 4356766
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Spróbuj zainstalować inne (starsze, lub nowsze) sterowniki do karty graficznej, najnowszego DX'a i zobacz czy wtedy będzie działo się to samo... :-)
    To raczej nie wina zasilacza...
  • REKLAMA
  • #3 4356835
    newiim
    Poziom 13  
    Przepraszam że zadam pytanie jak laik, ale co to jest "DX"? Czy to jest Direct X?
  • REKLAMA
  • #4 4356938
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Tak.
  • #5 4357085
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Czy ta karta graficzna nie jest typu TC, czyli bierze pamięc z RAMu?
  • #6 4357121
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Problem o którym piszesz był odkąd masz ten komputer? Czy od pewnego czasu?
  • #7 4357217
    newiim
    Poziom 13  
    ten komputer składałem sam od podstaw i ten problem był od początku.
  • REKLAMA
  • #8 4357420
    dankam
    Poziom 10  
    1) zasilacz jest dobry - firmowy, dobre parametry, ciężki (czyli waty tam nie wsadzili) - sam kiedyś taki posiadałem i byłem z niego zadowolony- poza tym 2 lata gwarancji
    2) jeżeli masz takie problemy to stawiam na aktualizację biosu

Po co się robi aktualizację biosu:
    -jeżeli Twój sprzęt chodzi niestabilnie i chcesz, aby wszystko było ok
    -aby poprawić wydajność sprzętu

Pierwsze co musisz zrobić to :
    wgrać nowsze sterowniki od karty graficznej.

Jeżeli to nie pomoże trzeba zaktualizować bios.
    Być może data produkcji Twojej karty graficznej jest dużo młodsza od daty produkcji płyty głównej i po prostu grafika nie współpracuje odpowiednio z płytą główną.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na zawieszaniu się gier 3D na komputerze z procesorem Athlon 64 3000+, płytą główną Gigabyte GA-K8NSC, kartą graficzną Asus 6200 128MB oraz zasilaczem Fortron 350W. Zasilacz jest uznany za wystarczający i stabilny, więc prawdopodobna przyczyna leży gdzie indziej. Zalecane jest zainstalowanie innych wersji sterowników do karty graficznej oraz najnowszej wersji DirectX, co może rozwiązać problem. Dodatkowo sugerowana jest aktualizacja BIOS-u płyty głównej, zwłaszcza jeśli karta graficzna jest nowsza niż płyta, co może powodować niekompatybilności i niestabilność systemu. Pytanie o to, czy karta jest typu TC (pobierająca pamięć z RAM-u), wskazuje na możliwe problemy z konfiguracją pamięci karty. Problem występuje od początku użytkowania komputera, który został złożony samodzielnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA