logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak edytować plik MIDI? Skracanie początku i końca utworu

Blackchart 08 Paź 2007 21:16 1868 6
REKLAMA
  • #1 4360545
    Blackchart
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    witam proszę o pomoc, mam poważny problem - muszę obciąć parę sekund z początku i końca piosenki o rozszerzeniu midi i nie wiem czym/jak to zrobić, mogę zmienić rozszerzenie jeżeli to pomoże będę bardzo wdzięczny za pomoc, jest mi to niezmiernie potrzebne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4360682
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Zainstaluj Audacity, ustaw nagrywanie na "Stereo mix"(Start>Panel sterowania>Dźwięki i urządzenia audio>zakładka:Audio>Nagrywanie dźwięku>głośność>Opcje>właściwości>zaznaczamy Stereo mix>OK>"Zaznacz" przy stereo mix>zamykamy okno), zacznij nagrywać na audacity, po czym włącz plik midi na winampie. Na nagranym utworze możesz zaznaczyć potrzebny fragment i eksportować go np. do formatu MP3.
  • REKLAMA
  • #3 4360719
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    PSMPLAY program w którym możesz obrabiać utwory w formacie midi.
  • REKLAMA
  • #4 4360775
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4360821
    Blackchart
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    witam, dziekuje wszystkim za odpowiedz jestem bardzo wdzieczny, kaczy skorzystalem z audacity tylko zrobilem to nieco inaczej wrzucilem midi do jetaudio przekonwertowalem na wav i potym juz bezproblemowo poszlo, jednak za tak doglebne wyjasnienie ktore by napewno pomoglo dostajesz pomogl :) a takie male pytanie jak myslicie utwor stracil duzo na jakosci moim sposobem??
  • #6 4360896
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Na jakości raczej nie stracił, za to na pewno zyskał na rozmiarze.
  • #7 4361057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor poszukiwał metody na skrócenie początku i końca pliku MIDI. Zaproponowano użycie programu Audacity z funkcją nagrywania dźwięku przez "Stereo mix", co pozwala na przechwycenie odtwarzanego pliku MIDI (np. z Winampa) i edycję nagrania w formacie WAV lub MP3. Alternatywnie wskazano program PSMPLAY do bezpośredniej obróbki plików MIDI. Autor zastosował konwersję MIDI do WAV za pomocą JetAudio, a następnie edycję w Audacity, pytając o wpływ na jakość dźwięku. Odpowiedzi wskazały, że jakość raczej nie uległa pogorszeniu, choć rozmiar pliku mógł się zwiększyć, a ostateczna jakość zależy od użytego soundfontu podczas renderowania do WAV lub MP3.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA