logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść certyfikaty ZUS Płatnik przy reinstalacji systemu?

d_a_r_i_o 14 Paź 2007 10:10 5541 10
REKLAMA
  • #1 4376860
    d_a_r_i_o
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Korzystam z Platnika juz ponad rok, ale od niedawna zaczalem wysylac dokumenty przez Internet, program skonfigurowal mi informatyk z ZUSu, chcialbym zainstalowacod nowa system ale nie wiem co potem z certyfikatami do przekazu i konfiguracja programu a nie chcialbym ponownie placic 400 zl, prosze o pomoc :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4376931
    Mirek D
    Poziom 15  
    Zapisz certyfikaty na innym dysku (CD-romie).
    Po reinstalacji systemu i Płatnika użyj opcji "Rejestruj z pliku" podając ścieżkę dostępu, podobnie postąp z kluczem prywatnym, który masz na dyskietce. O powyższe rzeczy zapyta Płatnik przy pierwszym uruchomieniu, więc nie powinieneś mieć większych problemów z ustawieniami.
  • #4 4377201
    Kadis
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam

400zł za "konfigurację " Płatnika ???? , (czyli za około 10-15 min. roboty) no nieźle ,ale do rzeczy .

Zobacz w Płatniku : ustawienia bazy danych , jeżeli jest to baza na MS ACCESS to wystarczy zgrać tylko ten jeden plik (tam jest cała baza ,łącznie z certyfikatami , historią wysłanych dokumentów itd.)

Pozdrawiam cześć.
  • REKLAMA
  • #5 4377327
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Zgraj tylko plik/pliki bazy - tam jest wszystko, o ile pamiętasz hasło do niej (hasło do bazy to nie to samo co hasło do programu lub do wysyłki dokumentów.
    Dla MS Access baza będzie w pliku z rozszerzeniem *.mdb.
  • #6 4377719
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Na wszelki wypadek wyeksportuj klucze rejestru (gałęzie - zapisane są tam hasła do bazy danych) dotyczące programu Płatnik. Jeżeli to baza Accesowa to można przekopiowac cały katalog Płatnika. Dla całkowitego spokoju zrób obraz dysku systemowego.
    Pozdrawiam
  • #7 4378216
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Zawsze dla świętego spokoju można spisać hasła z rejestru.
  • #8 4378289
    Mirek D
    Poziom 15  
    Koledzy Kadis i Jasiek690 bardzo dobrze podpowiadają. Nawet nie znając hasła (zapomniane) wystarczy skopiować pliki bazy danych (raczej MS AKCCES a nie MySQL to wybiera się przy instalacji Płatnika i MySQL używa się do bardzo dużych ilości informacji). Po reinstalacji należy skopiować plik bazy do foldery z Płatnikiem, a po jego uruchomieniu wskazać ją programowi. W ten sposób będziesz miał nie tylko certyfikaty, ale wszelkie raporty, potwierdzenia ale również wszelkie dane dotyczące firmy. Przerabiałem coś takiego, w poprzednim poście nie napisałem o tym bo pytanie dotyczyło certyfikatów. Sorry.
  • #9 4378394
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Mirek D napisał:
    KNawet nie znając hasła (zapomniane) wystarczy skopiować pliki bazy danych (raczej MS AKCCES a nie MySQL to wybiera się przy instalacji Płatnika i MySQL używa się do bardzo dużych ilości informacji). Po reinstalacji należy skopiować plik bazy do foldery z Płatnikiem, a po jego uruchomieniu wskazać ją programowi.

To nie będzie działać, bo po wskazaniu bazy musisz podać hasło. A kolega chciał przeinstalować system. Przecież nie jest nigdzie powiedziane, że Kolega zapomniał hasła. W takim przypadku wystarczy tylko plik bazy. Hasło też można odzyskać, ale to nie informacja na forum.
  • #10 4380008
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    A ja podstawiałem całego płatnika.
    Zainstalowałem na nowo (w standardowej lokalizacji) i przed pierwszym uruchomieniem skopiowałem (podmieniłem) wszystkie pliki płatnika.
    Nie pamiętam teraz czy musiałem podawać hasło do bazy danych (i wskazywać ją) - ale mogło coś takiego być.
  • REKLAMA
  • #11 4380076
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Jeżeli zrobiłeś to na tym samym systemie to ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposoby przeniesienia certyfikatów i konfiguracji programu ZUS Płatnik przy reinstalacji systemu operacyjnego. Zaleca się zapisanie certyfikatów i klucza prywatnego na nośniku zewnętrznym (np. CD, dyskietka) oraz użycie opcji "Rejestruj z pliku" po ponownej instalacji programu. W przypadku bazy danych MS Access (*.mdb) wystarczy skopiować plik bazy, który zawiera certyfikaty, historię wysłanych dokumentów i konfigurację, pod warunkiem znajomości hasła do bazy (różnego od hasła do programu lub wysyłki). Dla bezpieczeństwa można wyeksportować odpowiednie klucze rejestru zawierające hasła do bazy oraz wykonać kopię całego katalogu Płatnika lub obrazu dysku systemowego. Po reinstalacji plik bazy należy umieścić w folderze programu i wskazać go przy uruchomieniu. Hasło do bazy można odzyskać, jednak nie jest to informacja publiczna. Metoda podmiany całych plików programu przed pierwszym uruchomieniem również jest stosowana, zwłaszcza gdy reinstalacja odbywa się na tym samym systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA