logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST2670 CUC5361 - brak odbioru przez głowicę, zygzaki na ekranie

fotobzyku 15 Paź 2007 11:26 1131 6
REKLAMA
  • #1 4380365
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam. W TV jak w temacie brak odbioru poprzez głowice, przez euro idzie OK. Ekran jestciemny, widoczne jakby zygzaki podobnie jak przy braku obu synchronizacji (jaśniejsze po skosie).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4380949
    fotobzyku
    Poziom 25  
    niestety fonia też nie działa. Z tego co klient twierdzi to cały proces psucia się telewizora był dość szybki. Zaczęły podobno wchodzić pasy na ekran ale to się uspokoiło a następnym razem znikło całkiem.
  • REKLAMA
  • #4 4386700
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Czy ma ktoś jakieś konkretne propozycje dotyczące naprawy tego TV??
  • #5 4479304
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ciąg dalszy wątku.
    Wymieniłem pion oraz wszystkie elektrolity w pobliżu. Obraz wskoczył, ale po chwili spowrotem zerwało obie synchronizacje i obraz znowu ciemny. Od czasu do czasu po załączeniu wskoczy obraz ale jak pisałem ginie.
    W jaki sposób mogę ominąć telebazete? Jest ona na małej wyciąganej płytce, ale sądze że sygnał symnchronizacji przez nią przechodzi i trzeba zrobić jakieś zworki.
  • #6 4512053
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Czy może mi ktoś pomódź z pominięciem telegazety?
    Chciałbym sprawdzić czy jak ją się pominie będzie wtedy synchronizacja.
    Ewentualnie proszę o pomoc w odnalezieniu schematu.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig ST2670 CUC5361 występuje problem z brakiem odbioru sygnału przez głowicę, podczas gdy sygnał przez euro jest poprawny. Ekran jest ciemny z widocznymi zygzakami przypominającymi brak synchronizacji, a dźwięk również nie działa. Objawy pogarszały się szybko, początkowo pojawiały się pasy na ekranie, które potem zniknęły. Wymieniono pion oraz wszystkie elektrolity w pobliżu, co chwilowo przywróciło obraz, jednak problem z synchronizacją powrócił i obraz znów jest ciemny. Podejrzewa się, że problem może leżeć w przesterowanej pcz lub wadliwej automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW). Pojawiła się potrzeba ominięcia modułu telegazety, który jest na małej wyciąganej płytce i prawdopodobnie przepuszcza sygnał synchronizacji, co wymaga wykonania odpowiednich zworek. Udostępniono link do schematu podobnego modelu Grundig ST7003, który może pomóc w diagnozie i naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA