logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować system laserowy do gry z pistoletem i odbiornikiem?

veector 15 Paź 2007 17:50 5751 7
REKLAMA
  • #1 4381436
    veector
    Poziom 10  
    witam czy mieliście do czynienia z pistoletami laserowymi? chodzi o to ze jedna osoba ma nadajnik (pistolet) druga osoba ma odbiornik(ubiór) i odbiornik sygnalizuje trafienie nadajnikiem... czy macie jakąś wizje jak można to zrobić? czy może samo coś takiego robiliście?
    licze na każda informacje która by mogła mi pomóc zrobić coś takiego...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4381914
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    a moze po kilka diod laserowych po ok 30W wypalaja dziurki , bedzie widac , takie ubranka to najczesciej kamizelki utkane ze swiatlowodow .
  • REKLAMA
  • #3 4382073
    veector
    Poziom 10  
    mi bardziej chodzi o sygnał dziwiękowy:) a ubranko tkane ze światlo wodów chyba tanie nie bedzie...
  • Pomocny post
    #4 4382074
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    veector napisał:
    witam czy mieliście do czynienia z pistoletami laserowymi? chodzi o to ze jedna osoba ma nadajnik (pistolet) druga osoba ma odbiornik(ubiór) i odbiornik sygnalizuje trafienie nadajnikiem... czy macie jakąś wizje jak można to zrobić? czy może samo coś takiego robiliście?
    licze na każda informacje która by mogła mi pomóc zrobić coś takiego...
    pozdrawiam

Może tak: ofiara ma kamizelkę z zamontowanymi odbiornikami podczerwieni, np. TSOP1736 i odpowiednią elektroniką wykrywającą trafienie.
    W pistolecie jest laser podczerwony (np. dioda 780nm, bo takie są najtańsze) z odpowienią optyką. Naciśnięcie spustu powoduje zapalenie diody laserowej na np. 100ms-200ms z częstotliwością modulacji 36kHz. W sumie cały układ wszystko wygląda w miarę prosto. Trzeba tylko jeszcze dobrze dobrać optykę do diody laserowej.
  • REKLAMA
  • #5 4382088
    veector
    Poziom 10  
    ładnie brzmi dzieki kierunkowi jaki wybrałem(technik elektronik) co nieco rozumiem:P lecz nic więcej mi to nie mówi przydał by się konkretny opis... lub schemat...

a czy jest możliwość by wystarczył sam odbiornik podczerwieni który po trafieniu wiąską zamykał by obwód który by dawał jakiś sygnał dzwiękowy?
    widziałem jakiś czas temu charcerze w gdańsku mieli koszuli z jakimiś czujnikami i licznikiem trafień... po 10 trafieniu wyłączało broń... lecz ja nie wymagam tak wiele... wystarczy by sygnalizowało trafienie...

no i jako ze oni dali rade zrobić myśle ze znajdzie sie osoba tutajk co będzie miałą schemat jakiś do tego... szukałem w internecie lecz nie znalazłem

kolega wpadł na pomysł

zrobić nadajnik fm... fala zeby byla skupiona... tz nadawane pod kontem 1 stopnia... i odbiornik który po otrzymaniu sygnału dawał by albo dzwięk albo zapalał by żaróweczke... ale jak zrobić odbiornik który by odbierał na całym ciele i glowie? jak zrobić odbiornik z koszulki i czapki?

Moderowany przez Błażej:

Post był raportowany. Popracuj nad pisownią!

• Pomocny post
    #6 4382220
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    veector napisał:

a czy jest możliwość by wystarczył sam odbiornik podczerwieni który po trafieniu wiąską zamykał by obwód który by dawał jakiś sygnał dzwiękowy?
    widziałem jakiś czas temu charcerze w gdańsku mieli koszuli z jakimiś czujnikami i licznikiem trafień... po 10 trafieniu wyłączało broń... lecz ja nie wymagam tak wiele... wystarczy by sygnalizowało trafienie...

Odbiornik to TSOP1736 -- przeczytaj notę katalogową. Wiązka lasera musi być modulowana, bo trzeba uniezależnić się od tła. Ten odbiornik ma wyjście w standardzie TTL - do tego można zrobić prostą elektronikę. Impuls jest krótki (100-200ms) więc trzeba dać coś co go wydłuży, np. 74LS121 (o ile pamiętam) i jakąś sygnalizację. W sumie można to zminiaturyzować i dać jakiś detektor SMD.
  • #7 4382232
    veector
    Poziom 10  
    wydaje mi sie że konstrukcja na podczerwień moze byc nieco skomplikowana jest cos mniej skomplikowanego?
  • REKLAMA
  • #8 4427221
    kramer2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam!
    Wszystkich:) od dawna planowałem coś takiego,
    podczerwień jest najlepszym ze znanych mi rozwiązań, konstrukcja jest prosta:)a płytki i gotowe układy można znaleść w AVT i wykorzystać do naszego "celu".
    co do odbiornika można zastosować opaskę na głowie z powyżej wymienionymi czujnikami TSOP, np. 4po każdej stronie do tego kamizelka taktyczna z elektronikom do sterowania pistoletem i odbiornikiem wraz z zasilaniem, co do broni to może reflektor z 5-6 diodami IR
    i jeszcze do nadajnika FM-jeżeli sądzisz ze układ IR jest trudniejszy to chyba jesteś zielony w tym temacie.
    pozdrawiam
    ..KRAMER..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy systemu laserowego do gry, w którym jedna osoba posiada nadajnik (pistolet laserowy), a druga odbiornik (np. kamizelkę lub opaskę z czujnikami), sygnalizujący trafienie. Proponowane rozwiązania opierają się głównie na technologii podczerwieni. Nadajnik to dioda laserowa podczerwieni (np. 780 nm) z modulacją częstotliwościową około 36 kHz, co pozwala odróżnić sygnał od tła. Odbiornik wykorzystuje czujniki TSOP1736, które mają wyjście TTL i wymagają dodatkowej elektroniki do wydłużenia impulsu (np. układ 74LS121) oraz sygnalizacji dźwiękowej lub świetlnej. Kamizelki mogą być wyposażone w kilka odbiorników rozmieszczonych na ciele, a opaski na głowie zwiększają zasięg detekcji. Alternatywnie rozważano system FM z kierunkową anteną, jednak jest on bardziej skomplikowany. Gotowe układy i płytki można znaleźć w katalogach AVT. System oparty na podczerwieni jest prostszy i bardziej praktyczny niż inne metody. Wskazano również, że kamizelki z włókien światłowodowych są kosztowne i mniej popularne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA