logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mororola V3 nie działa podświelenie i wyświetlacze

daro73 16 Paź 2007 13:30 1086 9
REKLAMA
  • #1 4383896
    daro73
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    W Motce v3 mojej zony nie działa podświetlenie klawiszy ani nie działają oba wyświetlacze Podczas włączania telefonu słychać dzwięki, słychać dźwięk klawiszy
    Sprawdzałem podłączanie taśm, wszystko jest podłączone Zastanawiam się czy jest to usterka oprogramowania czy fizyczne uszkodzenie ktoregoś z elementów
  • REKLAMA
  • #2 4383942
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    naj lepiej spóbuj wgrać soft.
    Napisz po czym tak się stało.
    Może to być wina taśmy
  • REKLAMA
  • #3 4384013
    wwieslaw1
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    daro73 napisał:
    W Motce v3 mojej zony nie działa podświetlenie klawiszy ani nie działają oba wyświetlacze Podczas włączania telefonu słychać dzwięki, słychać dźwięk klawiszy
    Sprawdzałem podłączanie taśm, wszystko jest podłączone Zastanawiam się czy jest to usterka oprogramowania czy fizyczne uszkodzenie ktoregoś z elementów

jaką masz pewnosc , ze tasma jest ok? Najpierw sprawdz na nowej tasmie , z tego co opisujesz ewidentnie swiadczy własnie o jej uszkodzeniu
  • REKLAMA
  • #4 4384232
    daro73
    Poziom 11  
    Telefon był w rękach "fachowca" który miał wgrać nowy soft. Telefon wrócił z objawami które opisałem Nie chce mi sie juz zadawać z tym typem, szkoda na to nerwów dlatego postanowiłem z telefonikiem powalczyć sam
  • #5 4384607
    simplusik1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    stawiałbym na 90% że winna jest taśma.
    także rozbierz telefonik do częsci pierwszych i taśma do wymiany.
  • #6 4385393
    daro73
    Poziom 11  
    Jutro go rozbiorę na czynniki pierwsze. Mam jeszcze jedno pytanie którą taśmę mam wymienić. Z tego co widziałem to są dwie. Jedna ze złączem wciskana w złącze, druga wsuwana taka płaska
    Może rzeczywiscie będzie to jedynie wina taśmy a telefonik da się uratować
  • #7 4385437
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    Żaden problem sprawdzić taśmę. W/g mnie to w tym leży problem, miałem kilkanaście takich przypadków i zazwyczaj to taśma. Poza tym piszesz że słychać dzwięk klawiszy więc........ jaki oprogramowanie ?!?!? :D
  • REKLAMA
  • #8 4391878
    wwieslaw1
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    daro73 napisał:
    Jutro go rozbiorę na czynniki pierwsze. Mam jeszcze jedno pytanie którą taśmę mam wymienić. Z tego co widziałem to są dwie. Jedna ze złączem wciskana w złącze, druga wsuwana taka płaska
    Może rzeczywiscie będzie to jedynie wina taśmy a telefonik da się uratować

Witam
    Jesli nie wiesz którą tasme wymienic to radze zaniesc telefon do serwisu. W motoroli v3 masz jedna tasme łączacą obydwie czesci ( jest ona połączona z klawiaturą ) ponadto musisz telefon do tej operacji rozłożyć na dwie czesci.
    Lecz zycze powodzenia ;)

foto tasmy
    https://obrazki.elektroda.pl/1_1192741026.jpg
  • #9 4391893
    daro73
    Poziom 11  
    Już wiem która to taśma, ta druga to taśma od bocznych klawiszy. Taśmę już zamówiłem czekam na przesyłkę,telefon rozebrany czeka na taśmę
  • #10 4455007
    daro73
    Poziom 11  
    Telefon zaniosłem do serwisu, wymiana taśmy nie dała nic. W serwisie stwierdzili że są padnięte wyświetlacze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Motorola V3 wystąpił problem z brakiem podświetlenia klawiszy oraz nie działającymi wyświetlaczami, mimo że dźwięki systemowe i klawiszy są słyszalne. Sprawdzenie i ponowne podłączenie taśm nie przyniosło efektu. Wskazano, że najczęstszą przyczyną takich usterek jest uszkodzona taśma łącząca elementy telefonu, zwłaszcza taśma łącząca klawiaturę z wyświetlaczami. Zalecano wymianę taśmy, a także rozebranie telefonu na części pierwsze w celu dokładnej inspekcji. Po wymianie taśmy problem nie ustąpił, a serwis stwierdził uszkodzenie wyświetlaczy, co wskazuje na fizyczną awarię komponentów, a nie problem z oprogramowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA