logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć obsługę Java w przeglądarce na Windows XP?

Pawelek12 10 Wrz 2002 17:03 5261 6
REKLAMA
  • #1 41130
    Pawelek12
    Poziom 2  
    W moim Winie XP mam problemy z Jawa.
    Taki komunikat pojawia sie na jednej ze stron ktore czesto odwiedzalem majac jeszcze Wina ME teraz mam XP eka i niewiem jak to ustawic zeby mogl te Strone dalej uzywac.

To jest ten komunikat

Krzyżówka to aplet napisany w języku Java. Jego ściągnięcie może potrwać kilkadziesiąt sekund. Jeżeli poniżej widzimy tylko szary prostkąt oznacza to, że aplet jeszcze się nie załadował i że musimy chwilę poczekać. Ważne jest jeszcze to, by przeglądarka miała włączoną obsługę Javy.

Twoja przeglądarka nie obsługuje języka JAVA

Pomocy :roll:
  • REKLAMA
  • #2 41840
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Pawelek12 napisał:
    W moim Winie XP mam problemy z Jawa.
    Taki komunikat pojawia sie na jednej ze stron ktore czesto odwiedzalem majac jeszcze Wina ME teraz mam XP eka i niewiem jak to ustawic zeby mogl te Strone dalej uzywac.
    To jest ten komunikat
    Krzyżówka to aplet napisany w języku Java. Jego ściągnięcie może potrwać kilkadziesiąt sekund. Jeżeli poniżej widzimy tylko szary prostkąt oznacza to, że aplet jeszcze się nie załadował i że musimy chwilę poczekać. Ważne jest jeszcze to, by przeglądarka miała włączoną obsługę Javy.
    Twoja przeglądarka nie obsługuje języka JAVA
    Pomocy :roll:

W Windowxie XP Internet Explorer stadardowo nie obsługuje JAVA. Trzeba ją osobno doinstalowac. Service Pack1_pl ma ten problemrozwiązać.
  • REKLAMA
  • #3 57479
    Mriusz
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Program Msjavx86.exe rozwiązuje ten problem. Jeśli chcesz mogę przesłać mailem, waży 5 388k
  • REKLAMA
  • #5 57552
    Pawelek12
    Poziom 2  
    dziekuje bardzo za pomoc ale w miedzyczasie zainstalowalem serwice pack1 i problem sie rozwiazal
    pozdrawiam
    Pawelek12
  • REKLAMA
  • #6 67305
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Ja miałem ten sam problem ale po Service Packu nie pomogło musiałem dopiero zainstalować tą Javę. Dlaczego ?
  • #7 69869
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A propos JAVY pod windows. Ostatnio podczas procesu stan jakistam kontra microsoft wyszło na jaw że microsoft utrudnia/spowalnie działanie programów w javie na korzyść własnego standardu. Zgodnie z wyrokiem microsoft ma wspierać bez ograniczeń jave :)

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP Internet Explorer domyślnie nie obsługuje języka Java, co powoduje problemy z uruchamianiem apletów Java na stronach internetowych. Rozwiązaniem jest doinstalowanie odpowiedniego oprogramowania Java, np. programu Msjavx86.exe lub pobranie Java Virtual Machine z dedykowanych stron. Instalacja Service Pack 1 dla Windows XP może częściowo rozwiązać problem, jednak w niektórych przypadkach konieczne jest ręczne zainstalowanie środowiska Java. Dyskusja wskazuje również na historyczne ograniczenia Microsoftu w obsłudze Javy na rzecz własnych technologii, które zostały zakwestionowane prawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA