logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka AWT5108/4 zatrzymuje się przed płukaniem mimo wymiany programatora – co sprawdzić?

qbag1 17 Paź 2007 11:01 2626 11
REKLAMA
  • #1 4386736
    qbag1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z pralką jak w tytule. Problem polega na tym że pralka zatrzymuje się przed płukaniem. Wodę pobiera, grzeje, silnik działa, grzanie się rozłącza na odp. temperaturze. Jak przesunę programator o dwa kroki to dobiera wody i wypompowuje. Wirowanie działa. Wyglądało to na awarię programatora ale po wymianie jest to samo. Co może być nie tak z tą pralką??
  • REKLAMA
  • #2 4387539
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Silnik pompy prawdopodobnie do wymiany.Pozdrawiam.
  • #3 4387781
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Przecież napisał po przesunięciu programatora wypompowuje.Czy robi tak na wszystkich programach?
  • #4 4388517
    qbag1
    Poziom 11  
    Sprawdzałem na zasadniczym po płukaniu i przy wirowaniu. Myślę że to nie wina pompy, ją potrafię zdiagnozować. Początkowo myślałem że coś przeoczyłem, ale sprawdzam i wychodzi jakbym kupił uszkodzony programator. Z drugiej strony dwa programatory i to samo uszkodzenie nie bardzo w to wierze. Nie lubię tych hybryd mechaniczno- elektronicznych. Pozdrawiam i czekam na pomysły.
  • REKLAMA
  • #5 4389017
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Moja sugestia:
    staszekf napisał:
    Silnik pompy prawdopodobnie do wymiany.Pozdrawiam.

Ila latek ma pralka?
  • #6 4389061
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    a przycisk stop z wodą w pralce jest sprawy :D
  • REKLAMA
  • #7 4389937
    qbag1
    Poziom 11  
    Przycisk jest sprawny, pompa również, ale co mi tam mam to wymienię:)
  • #8 4390213
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    często się zdarza że pompy magnetyczne tracą swoje własciwości i nie zawsze ruszy jak masz drugą pompe to wymień i sprubój czy chodzi
  • #9 4392623
    qbag1
    Poziom 11  
    Podmieniłem pompę efekt taki sam.
  • REKLAMA
  • #10 4394097
    Alski1
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Przeczyść styki programatora.
  • Pomocny post
    #11 4394493
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    Alski1 napisał:
    Przeczyść styki programatora.

w nowym programatorze??? powiedzialbym popraw styki (wyginaja blaszki conieco) a przedewszystkim miedzy timer'em a user board'em.

ciezko mi powiedziec cokolwiek wiecej bo nigdy sie z czyms takim nie spotkalem tak czy siak powodzenia... w sobote uploadne kilka servisowek.
  • #12 4395398
    qbag1
    Poziom 11  
    Pogrzebałem we wiązce w całej pralce (czyszczenie, doginanie) i pomogło na razie się nie zatrzymuje . Nie wiem tylko w którym miejscu była usterka, bo nic podejrzanego nie znalazłem, ale efekt końcowy się liczy :) Sprawdzę ją jeszcze ze starym programatorem, jak będzie dobrze to zostanie stary. Dzięki wszystkim Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka AWT5108/4 zatrzymuje się przed płukaniem mimo wymiany programatora. Problem objawia się prawidłowym pobieraniem wody, grzaniem i działaniem silnika, jednak pralka nie przechodzi do fazy płukania. Po przesunięciu programatora o dwa kroki pralka dobiera wodę i wypompowuje, a wirowanie działa poprawnie. Wymiana programatora nie rozwiązała problemu, co sugeruje, że usterka może leżeć gdzie indziej. Podejrzewano pompę, jednak jej wymiana i testy nie przyniosły efektu. Zalecano sprawdzenie styków programatora, szczególnie połączeń między timerem a płytą użytkownika, oraz dokładne czyszczenie i doginanie przewodów wiązki elektrycznej. Po tych czynnościach pralka przestała się zatrzymywać, choć dokładne miejsce usterki nie zostało zidentyfikowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA