Witam! chcę zrobic kopie odwrotek Hand Box BLT- 600 na 18 calowym głośniku Eminence. Może ktos z was juz robił te paczki? Dlatego prosze o wymiary oryginalnej kolumny, rysunki, instrukcje, zdjęcia, itp. z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam:)
Ja rozbierałem tą paczke i nawet mam gdzieś foto ale GUZIK dostaniesz - prawa autorskie i przedewszystkim Twoje podejście - pierwszy post i prośba a potem znikamy z forum.Tu nie ma frajerów,którzy staną na głowie by zdobyć ten projekt czy nawet przegrzebią komputery i Ci go wkleją-sam sie najpierw czymś wykaż.No comments.
Wiekszosc "domowych" konstrukcji jest odwzorowaniem jakiejs firmówki. Mało tego. duzo firmowych produktów jest blizniaczo do siebie podobna. wiec wszyscy sa złodziejami:)
Wiem,że nie zupełnie na temat.
Dzisiejsze czasy (jak to zabrzmiało...)zafundowały nam niestety wielu konsumentów cudzej pracy.Gdzie się nie spojrzy to " ... chcę zrobić ....... podeślijcie mi plany..." . a w większości wypadków nasz miły kolega nie wie nawet jak się trzyma lutownicę,a oscyloskop czy miernik widział jedynie na obrazku.Nie wiem jaki poziom reprezentuje sobą kol. Pavik,ale sądząc po stylu wypowiedzi nie należy on do elity...
Uważam,że owszem,należy się jakaś pomoc ( w końcu po to jest też Forum) , ale może więcej szacunku dla innych-wtedy i Ciebie będą szanowali.
Pozdrawiam.
Uczciwcy A zobacz ilu jest konsumentów na nasze podatki
gdyby nie podatki i akcyzy moglibyśmy z powodzeniem zafundować kolumny czy inne zabawki nie brudząc się klejami, nie będąc całymi w wiórach itd tylko szlibyśmy legalnie do sklepu i kupowali kolumny jakie by sie nam podobały z palcem w ... moglibyśmy odłożyć rocznie 5000zł na zabawki. Tak że żęcie jest brutalne i jeżeli Ciebie okradają to ty też okradaj tylko okradaj tych którzy żyją powyżej średniej krajowej. A mogę sie wnioskować że taki inżynier z Pol audio zarabia z 4000zł na miech a średnia to gdzieś koło 1400zł. Więc projekty takich ludzi kradnę bez zmrużenia oka bo mnie tez okradają.
Sory za off topa ale irytują mnie komentarze takiego typu
faktycznie tak pomotałem sie ale to robi z człowiekiem jednoczesna nauka i nawiedzanie forum
W zupełności się zgadzam z kolegą @@dj-MatyAS, a co to tych początkujących to nie należy na nich krzyczeć że za co sie biorą jak nie umieją lutować i obsługiwać oscyloskopu ale należy im pomagać w rozwijaniu wiedzy i naprowadzić na dobrą drogę bo często biorą sie za coś od tyłu. Mało kto z nas jest stolarzem a kolumny robi i to nieźle a też pewnie pierwsze kroki w stolarce były przy kolumnach a tak na prawdę powinniśmy zaczynać od praktyk u stolarza. A zrobienie dobrej paczki to nie lada sztuka.
Ale czemu sie dziwić w czasach gdzie ekonomista był ministrem edukacji.
Szkołe widział tylko od strony ucznia a nie od nauczyciela
brawo dj-MatyAS. W zupełnosci podzielam twoja wypowiedź. wiekszosc ludzi których znam i którzy bawia sie w nagłosnianie robia kolumny sami bo wiadomo KOSZTY. kazdy wolalby pojsc do sklepu i poprostu kupic ale malo kogo na to stac i trzeba kompinowac samemu.
Hmmm skoro je zdobędziesz(plany BLT600) to z chęcią je porównam z rzeczywistością (możemy sie skonsultować na PW jak juz je zdąbędziesz-a tak pewnie będzie bo jesteś tego taki pewny i nie ważne czy z czyjąś czy z niczyja pomocą przecież.....).
To jest dokładnie kradzież i wklejając je tu moge mieć przesrane - wiem ile czasu zajmuje zaprojektowanie kolumny i jej pomiar w warunkach bojowych,więc jakbym jakąś zrobił siedząc nocami nad nią a jakiś gnojek by mi ja tu pomierzył i wkleił na 1000% sprawa w sądzie jako konstruktor...
P.S.Pies ogrodnika? Sam weźmie(jeśli kupno paczki za około 2000zł x czasu temu to wzięcie) i nikomu nie da?Owszem nie da ale nie chce kłoptów=zapomnij cwaniaczku
Skuteczność tej paczki jest o dobre 1,5-2 db zawyżona w najniższych pasmach wg. hohnerstep(czy jak to sie wymawia).
Rozumiem to ze kazdy boi sie o swoj tyłek i nawet za bardzo sie nie dziwie. Jednak ja wyjscia niemam. Musze jakos wykombinowac te plany i zrobic te pudła bo jak juz wczesniej pisalem na nowe ze sklepu mnie nie stac. Wiec jezeli nie znajde pomocy na tym forum to bede szukał gdzie indziej.
Co do tej skutacznosci to slyszalem juz wczesniej ze ma ona zawyzana wartosc nawet o 3db. ale zadajmy sobie pytanie ktory producent nie zawyza dzisiaj tej wartosci? Pewnie kazdy zawyza tylko jedni w wiekszym a inni mniejszym stopniu?
Do pracy jak nie stać a nie kopiować czyjegoś trudu. To tak samo jak byś żonę sklonował swemu kumplowi. Po drugie jest wiele lepszych projektów w internecie ale jak zwykle ruła lenia polskiego się odzywa. Wystarczy dobre 3h w googlach i się znajdzie wszystko.
koledzy tak duzo tutaj piszecie o prawach autorskich i ich przestrzeganiu. Jezeli juz tak szanujecie te prawa to przyznajcie się który z was odtwarza muzykę z oryginalnych płyt, opłaca składki do ZAiKS'u i kasuje pliki mp3 zciągniete z internetu po upływie 24 godzin? Napewno nikt z was tego nie robi. A jezeli juz to tylko nieliczni. Przeciez to jest taka sama kradzież a jakos nikt się tym nie przejmuje
Tak że żęcie jest brutalne i jeżeli Ciebie okradają to ty też okradaj tylko okradaj tych którzy żyją powyżej średniej krajowej. A mogę sie wnioskować że taki inżynier z Pol audio zarabia z 4000zł na miech a średnia to gdzieś koło 1400zł. Więc projekty takich ludzi kradnę bez zmrużenia oka bo mnie tez okradają.
Nie ma co, super podejście. Takie posty to dopiero irytują. I przerażają. Gdybyś ty zarabiał 4000 zł to wtedy już by cię nie irytowało że ktoś kradnie twoje projekty? ŻENADA. Wysokość zarobków nie usprawiedliwia kradzieży. To nie inżynier z Polaudio zjada twoje podatki (prędzej z ProTonsila )
Każdemu należy się szacunek, czy jest nowym użytkownikiem, czy nie.
Co do kopiowania paczek itd. - przyjmuje się zasadę, że projekty udostępnione publicznie, na forach/stronach itd. są robione na własny użytek. Sprzedaż zarobkowa takich kolumn (oprócz oczywiście odsprzedaży gdy już nam nie bedą potrzebne) - to byłoby ZDECYDOWANIE w porządku. Na szczęście produkcja chałupnicza w domu w celu sprzedaży raczej się nie opłaca.
Ale tu rozmawiamy o paczce której projektu nikt nie udostępnił, tylko trzeba to zdobywać. Skoro tak, to myślę że nie ma sensu się upierać (bo i po co?) przy tym projekcie i wykonać paczkę według projektu z jakiejś strony, w pełni legalnie. Najpopularniejsze:
Ja nie ściągam mp3 z www i nie kopiuje płyt - nie zarabiam grajac na imprezach a sprzęt który posiadam mam tylko i wyłacznie do użytku własnego.
Płyty CD wykonawców,któryh słucham mam odyginalne(często z drugiej ręki) ale nie kopiuje ich itp - po co mam kopiować płyty Perfectu,Dżeu,Lady Punk czy Farben Lehre jak moge je mieć w oryginałach za 10 do 40zł sztuka.
Gorzej jak jakiś album który właśnie przesłuchaliśmy w mp3 kosztuje ponad 100pln, co w polsce jest dość często spotykane...
A co do autora tematu. Może sie wysil i sam zaprojektuj odwrotke?? Na elce jest naprawde bardzo dużo info na ten temat, ew. można szukać na zagranicznych stronach jeżeli zna sie język. Wystarczy tylko chcieć
A co powiecie o systemach wyrównanych liniowo?? ci z la'coustic opatentowali sobie prawa fizyki .. to tez kradzież z drugiej strony niby falowody (jeżeli coś pomyliłem to mnie poprawcie) sa opatentowane a ile firm produkuje systemy line array? firmy okradają się nawzajem i czerpią z tego duuuuże pieniądze (bez żadnych skrupułów) .. wdg mnie niema co sie denerwować.. bo gdyby polskie realia pozwalały na kupowanie oryginałów nikomu by nie przyszło na myśl kopiowania ich..
Temat dotyczy poszukiwania planów i wymiarów oryginalnej kolumny głośnikowej Hand Box BLT-600 z 18-calowym głośnikiem Eminence do samodzielnej budowy kopii odwrotki. Dyskusja porusza kwestie praw autorskich i etyki kopiowania projektów kolumn, gdzie część uczestników podkreśla, że udostępnianie takich planów bez zgody autora to kradzież, a inni wskazują na powszechność wzorowania się na istniejących konstrukcjach w branży audio. Wskazano, że projekty kolumn wymagają dużego nakładu pracy i pomiarów, co uzasadnia ochronę praw twórców. Zasugerowano alternatywę w postaci korzystania z dostępnych w internecie legalnych projektów kolumn, które można samodzielnie wykonać. Poruszono także temat kosztów zakupu oryginalnych kolumn i motywacji do budowy własnych zestawów ze względu na ograniczenia finansowe. W dyskusji pojawiły się również uwagi o powszechności naruszania praw autorskich w innych dziedzinach, takich jak kopiowanie muzyki. Ostatecznie nie udostępniono konkretnych wymiarów ani planów BLT-600, a autor tematu rozważa dalsze poszukiwania poza forum. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.