logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapytanie do Eagla - wielkość opisów, nazwa netów

tadzikp 19 Paź 2007 00:41 1154 3
REKLAMA
  • #1 4392105
    tadzikp
    Poziom 11  
    Mam pytanie do znawców programu. Długi czas używałem Protela ale w celu poszerzenia umiejętności postanowiłem opanować ten program i mam z nim pewne problemy - może bardziej przyzwyczajenia z Protela. Chodzi o PCB.
    1. jak zmienić wielkość opisów elementów (nazwa i wartość)?
    2. jak uczynić aby moduł PCB pokazywał nazwy netów (jak to jest w protel'u) i np na tym przykładzie

http://www.sparkfun.com/commerce/present.php?p=BEE-9-EaglePCB

Używam EAGL'A

Version 4.16r2 for Windows
    Light Edition

pozdrawiam

Poprawiłem temat - Regulamin. [c_p]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4392187
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    1.Najpierw "oddziel" opis od elementu (opcja smash w edytorze płytek - pojawi się "+" koło napisu i można go przesuwać oddzielnie od elementu).
    Po oddzieleniu normalnie change->size i klikasz na ten oddzielony napis

2.Jeżeli dobrze widzę to tam masz pokazane nazwy pinów a nie netów.
    Nazwy pinów pokazujesz w opcjach options->set->zakładka Misc->Display pad names
    Oczywiście musisz mieć bibliotekę odpowiednio przygotowanych elementów (z nazwami padów)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4392417
    tadzikp
    Poziom 11  
    Istotnie po przyglądnięciu się obrazkom na linku są to nazwy padów.
    Rozumie że Eagle nie ma możliwości podawania nazw netów przez ich wyświetlanie? Była by to fajna możliwość do czego jestem przyzwyczajony z protela :).
    Natomiast co do zmiany rozmiaru opisu to wielkie dzięki za pomoc. Tu jeszcze mam pytanie, czy można tą operację robić globalnie.

I ostatnie pytanie. Podczas zabaw programem zdarzył mi się komunikat (nie mam tego skrinu aby go zamieścić). Sens był taki że po jakiejś zmianie na pcb wystąpiła rozbieżność ze schematem i należy użyć ..DRC.
    Co wv tej sytuacji robić ??
  • #4 4395592
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 722
    Na płytce: opcja "Show", klikasz na połączenie, net się podświetla a na dolnym pasku pojawia się jego nazwa.

Komunikat taki pojawia się, kiedy wprowadzasz zmiany "elektryczne" w płytce gdy schemat jest nieaktywny, przez co pojawiają się rozbieżności pomiędzy płytką a schematem. W takim przypadku z poziomu schematu musisz uruchomic polecenie "ERC", przeczytać jakie są rozbieżności i je naprawić. Dopóki tego nie zrobisz, zmiany wprowadzane na schemacie nie będą odzwierciedlane na płytce.
REKLAMA