logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 kolumny 8Ω i tubę basową 8Ω do wzmacniacza?

mirekbielcza 19 Paź 2007 14:33 2738 10
REKLAMA
  • #1 4393191
    mirekbielcza
    Poziom 10  
    Witam. Mam pytanie do osób które zajmują sie elektronika i znają sie na łączeniu wzmacniaczy z kolumnami.
    proszę o napisanie mi jak mam podłączyć 2 kolumny 8ohm i jedna tubę basowa 8Ohm..do których wyjść będzie najlepiej je podłączyć,?? i do czego służy ten przełącznik bo nie wiem jak ma być ustawiony.przy tych dwóch kolumnach jest on w takiej pozycji co na zdjęciu.a czy teraz trzeba bo przełączyć??Pytam bo raz podłączyłem jakieś kolumny rożne i mi sie spaliły końcówki mocy.Dziękuje za każda odpowiedz.

Jak podłączyć 2 kolumny 8Ω i tubę basową 8Ω do wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4393229
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Ten wzmacniacz posiada 4 wyjscia na kolumny gdzie przy wszystkich podlaczonych gniazdach trzeba zastosowac 4 kolumny/glosniki o impedancji minimum 8ohm,a przy tylko dwoch podlaczonych kolumnach po 4ohmy lub wiecej kazda. Ten przelacznik to jest selektor impedancji wyjsciowej. Najlepiej jego dzialanie sprawdzic miernikiem lub rozkrecajac wzmacniacz-po sciezkach itd- bo moze to byc jakies mostkowanie lub rozdzielanie(???0
    Najlepiej to sprawdzic w instrukcji obslugi jak sie by ja mialo lub tak jak wyzej napisalem. Czyli wszystko ma po 8Ohm?-tak. Jesli tak to podlacz dwie kolumny pod gorne zaciski,a tube pod jeden z dolnych i powinno dzialac bez problemu-jeszcze tylko by sie przydalo okreslic-jak konkretnie dziala ten przelacznik..
  • REKLAMA
  • #3 4393246
    mirekbielcza
    Poziom 10  
    wszystkie kolumny i tuba ma impedancje 8ohm kazda.czy moge podlaczyc kolumny do wyjsc 1 2 a tube do wyjscia 3?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4393254
    Malas1984
    Poziom 29  
    Na moje to zostaw ten przelacznik narazie w tej pozycji co byl i podlacz to tak jak pisalem-powinno byc wszystko ok,a potem z ciekawosci mozesz dochodzic co ten wlacznik wprowadza.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak....
  • #5 4393259
    mirekbielcza
    Poziom 10  
    oki..,dziekuje za podpowiedz:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4393262
    Malas1984
    Poziom 29  
    Mozesz podlaczyc nawet 4kolumny 8Ohm do tego lub dwie kolumny 8Ohm i dwie tuby 8Ohm - wypadkowa wyniesie 2x4ohm w calosci na kanal i poprawnie ;-) - bo jest mozliwosc uzycia pary kolumn o impedancji po 4Ohmy kazda.

Dodano po 33 [sekundy]:

Bedzie dzialac ;-)
  • #7 4393274
    mirekbielcza
    Poziom 10  
    jeszcze jedno pytanko:czy jesli na mierniku mi nie pokazuje rowno 8 ohm tylko 7.8, 7.9. 8.2 to mam to traktowac jak 8 OHM?
  • Pomocny post
    #8 4393295
    Malas1984
    Poziom 29  
    Tak-bo zawsze na to ma wplyw tolerancja miernika,glosnika,temperatura otoczenia itd,przewody miernika/lacza i to tak sie wszystko razem laczy-to potraktuj jako 8Ohm. Pozdro.
  • #9 4393368
    mirekbielcza
    Poziom 10  
    dziekuje za podpowiedz kliknalem pomogl.ale jak ktos chce sie wypowiedziec to bardzo chetnie poczytam i dam thx:)

Prosze o dalsze podpowiedzi jak ktos wie cos nowego:D
  • Pomocny post
    #10 4396240
    Malas1984
    Poziom 29  
    I co? Dziala? Napisz jak to sie sprawuje.
  • #11 4408252
    mirekbielcza
    Poziom 10  
    Dziala pieknie i gra.Dzieki za pomoc.pytalem bo wiesz... nie chcialem zrobic jkaiego bledu zeby nie spalic koncowek.zawsze lepiej sie upewnic.Dzieki:)POMOGLES:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch kolumn głośnikowych o impedancji 8Ω oraz jednej tuby basowej 8Ω do wzmacniacza posiadającego cztery wyjścia głośnikowe. Wzmacniacz wymaga, aby przy podłączeniu wszystkich czterech głośników każdy miał impedancję minimum 8Ω, natomiast przy podłączeniu tylko dwóch kolumn ich impedancja może wynosić 4Ω lub więcej. Przełącznik na wzmacniaczu służy jako selektor impedancji wyjściowej, jednak jego dokładne działanie najlepiej sprawdzić w instrukcji obsługi lub miernikiem. Zaleca się pozostawienie przełącznika w pozycji fabrycznej przy podłączaniu dwóch kolumn i jednej tuby, co powinno zapewnić prawidłową pracę urządzenia. Podłączenie dwóch kolumn do górnych zacisków oraz tuby do jednego z dolnych zacisków jest prawidłowe. Pomiar impedancji na poziomie około 7,8–8,2Ω należy traktować jako nominalne 8Ω ze względu na tolerancję miernika, głośnika i warunki pomiaru. Użytkownik potwierdził poprawne działanie zestawu po zastosowaniu się do tych wskazówek, unikając uszkodzenia końcówek mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA